News

Nava ”Biruința”, vândută cu 40 de milioane de dolari. Petrolierul construit la Constanța acum 38 de ani l-a avut căpitan pe Traian Băsescu

Legendara navă ”Biruința”, condusă de căpitanul de cursă lungă Traian Băsescu între 1984 și 1987, a fost vândută în Africa de fostul proprietar, un miliardar asiatic.
22.10.2022 | 13:00
Nava Biruinta vanduta cu 40 de milioane de dolari Petrolierul construit la Constanta acum 38 de ani la avut capitan pe Traian Basescu
Vechea navă ”Biruința”, condusă de Traian Băsescu, a ajuns să opereze în vestul Africii / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Hepta, Upstreamonline.com
ADVERTISEMENT

Nava-petrolier ”Biruința”, construită la Șantierul Naval Constanța și lansată la apă în 1984, avându-l la comandă pe Traian Băsescu, nu a ajuns la fier vechi, așa cum s-ar fi așteptat toată lumea. Din contră, ambarcațiunea a devenit una dintre cele mai profitabile din lume, după ce a fost transformată într-o veritabilă rafinărie plutitoare, într-un proces care a costat 300 de milioane de dolari.

Băsescu a condus nava până în Egipt, când era deja ministru al Transporturilor

”O sculă magnifică” – așa a caracterizat Traian Băsescu nava ”Biruința”, alături de care a trăit cele mai frumoase momente ale vieții, așa cum el însuși a mărturisit. La acea vreme Traian Băsescu era cel mai tânăr căpitan de cursă lungă (34 de ani) din România și i se încredințase o misiune extrem de importantă: să conducă un gigant al mărilor de 300 metri lungime și 46 metri lățime (al șaselea din lume, ca dimensiune), într-un moment în care alte două petroliere românești, ”Independența” și ”Unirea” tocmai se scufundaseră.

ADVERTISEMENT

”Biruința” a aparținut companiei de stat Navrom, după care, în 1990, a intrat în serviciul companiei Petromin. Nouă ani mai târziu, nava a intrat în portofoliul armatorului Gheorghe Bosânceanu, care i-a schimbat numele în ”Iris Star”, iar din 2000, aceasta a fost preluată de Marine Spectrum (Malta), numele ei fiind din nou schimbat în ”Histria Crown”.

Înainte de asta, Traian Băsescu și-a petrecut concediul la bordul navei, pe care a comandat-o până la Sidi Kerir, în Egipt. La acea vreme, Băsescu era ministru al Transporturilor, însă i s-a făcut dor de mare și a revenit la vechea lui navă.

ADVERTISEMENT

”Biruința”, vândută cu 22 de milioane de dolari, deși era bună de casat

În octombrie 2007, durata de exploatare a navei s-a încheiat. Conform uzanțelor internaționale, după 23 de ani, navele nu mai pot opera, chiar dacă sunt încă bune pentru navigație.

Cu 340 de voiaje la activ, toată lumea se aștepta ca nava românească să ajungă la casat, însă nu a fost așa. Compania Bumi Armada Navigation, aparținând miliardarului malaiezian Ananda Krishnan s-a arătat interesată de petrolierul românesc, pentru că tocmai încheiase un contract de exploatare cu italienii de la Agip în coasta vestică a Africii.

ADVERTISEMENT

Tranzacția s-a încheiat în martie 2008, pentru suma de 22 de milioane de dolari. Nava românească a ajuns în Singapore, la Keppel Shipyard, acolo unde a fost transformată în FPSO (Floating Production Storage and Offloading). Practic, nava a devenit o rafinărie plutitoare, capabilă să prelucreze 45.000 de barili pe zi și să stocheze un milion de barili. Procesul a durat mai bine de un an și a costat, în total, 300 de milioane de dolari.

Nigerienii au cumpărat nava cu 40 de milioane de dolari

În 2009, fosta navă ”Biruința” a fost lansată din nou la apă, sub numele de ”Armada Perdana”, sub pavilion panamez. În toamna anului 2009, nava a ajuns la 70 de kilometri de coasta nigeriană, acolo unde a intrat în procesul de producție.

ADVERTISEMENT

Povestea nu se încheie aici, pentru că recent, din cauza problemelor financiare, malaiezienii au revândut fosta navă a lui Traian Băsescu pentru un preț uriaș, ținând cont de vârsta înaintată pe care aceasta o are. Cumpărător a fost compania petrolieră nigeriană Century Energy Services Ltd, care a plătit pe ea suma de 40 de milioane de dolari.

În prezent, ”Biruința” navighează tot sub pavilion panamez, însă și-a schimbat din nou denumirea în ”Tamara Tokoni”. Ea este localizată în Golful Panama, în apropiere de coastele nigeriene și a devenit navă de suport logistic (Offshore Support Vassel), devenind o adevărată veterană a mărilor. Luna aceasta, ”Biruința” a împlinit 38 de ani.

ADVERTISEMENT
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de...
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de sexy sunt colegele: „Dacă ele sunt «piese» acum, cum erau când plesneau de tinerețe?”
FOTO “E alt om” / “Nu poate fi adevărat”: mușchii din poza virală...
FOTO “E alt om” / “Nu poate fi adevărat”: mușchii din poza virală sunt istorie! Cum arată acum
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a...
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a ajuns să coste o casă veche, bătrânească
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase....
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase. Rezultate LOTO duminică 25 februarie 2024
Cel mai cunoscut deținut din Marea Britanie spune ce va face când va...
Cel mai cunoscut deținut din Marea Britanie spune ce va face când va fi eliberat. Este în închisoare de 50 de ani VIDEO
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio...
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio dificultate să se întoarcă acasă”
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Viața la bloc. Interdicția de care trebuie să țină cont asociațiile de proprietari
Viața la bloc. Interdicția de care trebuie să țină cont asociațiile de proprietari
Scene cutremurătoare la căpătâiul Mioarei Roman! Petre Roman, la priveghi. Cum au reacționat...
Scene cutremurătoare la căpătâiul Mioarei Roman! Petre Roman, la priveghi. Cum au reacționat Catinca și Oana Roman când l-au văzut
Verdict surpriză, revine pe teren. Suspendare de doar 15 luni după ce a...
Verdict surpriză, revine pe teren. Suspendare de doar 15 luni după ce a cooperat
Student american, condamnat la 17 ani de închisoare pentru 3 violuri, după 6...
Student american, condamnat la 17 ani de închisoare pentru 3 violuri, după 6 ani de la fuga lui din România: și-a drogat victimele și le-a filmat. Inițial, a ajuns la Poliție ca victimă
Unde se află localitatea din România care nu apare pe hartă. Lumea spune...
Unde se află localitatea din România care nu apare pe hartă. Lumea spune că aici se petrec minuni