News

Primele NFT-uri, confiscate de Fisc! Avertisment ferm pentru cei ce încearcă să-și ascundă averile în lumea crypto

Autoritatea fiscală din Marea Britanie a confiscat trei NFT-uri ca parte dintr-o acțiune mai amplă, ce a vizat infractorii care încercau să-și ascundă bunurile crypto.
14.02.2022 | 17:16
Primele NFTuri confiscate de Fisc Avertisment ferm pentru cei ce incearca sasi ascunda averile in lumea crypto
Fiscul din Marea Britanie a confiscat, în premieră, 3 NFT-uri. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Lumea NFT-urilor devine din ce în ce mai complexă, însă nu toate noile adiții ale acesteia sunt neapărat pozitive.

Cel mai recent episod care a adus aceste bunuri virtuale în atenția publicului reprezintă chiar o premieră pentru industrie. Vorbim despre Fiscul din Marea Britanie, care a confiscat trei NFT-uri într-un caz de fraudă cu TVA de mare amploare.

ADVERTISEMENT

Autoritatea fiscală din Marea Britanie, HRMC se confruntă cu un caz în care frauda cu TVA se ridică la 1,4 milioane de lire sterline, sau aproape două milioane de dolari.

Cei de la HRMC susțin că este prima dată când autoritățile britanice confiscă NFT-uri. Aceste bunuri digitale pot fi tranzacționate prin intermediul rețelelor blockchain.

ADVERTISEMENT

În plus, trei oameni au fost arestați și sunt suspectați că ar fi folosit o rețea de 250 de companii pentru a încerca să fraudeze sistemul fiscal.

NFT-urile au devenit extrem de populare în ultimul an, însă token-urile digitale există încă din 2014. Le poți considera ca fiind certificate care atestă proprietatea asupra unui bun virtual sau digital. Asta pentru că fiecare NFT are o semnătură unică, verificabilă pe blockchain.

ADVERTISEMENT

O rețea vastă, creată pentru a ascunde infracțiuni financiare

Cei trei suspecți ar fi folosit o serie de metode sofisticate pentru a încerca să păcălească autoritățile prin intermediul rețelei de sute de firme pe care au creat-o. Indivizii foloseau identități false sau chiar furate, adrese false, telefoane mobile cumpărate la liber cu cartele neînregistrate în numele cuiva, VPN-uri, facturi false, totul pentru a da impresia că afacerile sunt unele legitime.

Nick Sharp, director adjunct al departamentului de infracțiuni economice din cadrul Fiscului britanic, spune că această primă confiscare de NFT-uri ”este un avertisment pentru oricine crede că poate folosi criptomonedele și bunurile digitale pentru a ascunde bani de HRMC.”

ADVERTISEMENT

Acesta spune că instituția este într-un continuu proces de adaptare la noile trenduri și tehnologii din piață. ”Ne asigurăm că ținem pasul cu modul în care infractorii caută metode pentru a-și ascunde bunurile”, relatează bbc.com.

HRMC a declarat că a obținut un mandat judecătoresc pentru a confisca monede virtuale în valoare de aproximativ 5.000 de lire sterline, dar și trei NFT-uri. Valoarea acestora nu a fost estimată, însă investigațiile continuă în acest caz.

NFT-urile reprezintă o piață care, în prezent, este cotată la aproximativ 16 miliarde de dolari. De-a lungul ultimului an, au fost stabilite mai multe recorduri în privința vânzărilor de astfel de bunuri digitale, unele dintre ele fiind vândute pentru sume echivalente a zeci de milioane de dolari. NFT-urile au ajuns la vânzare chiar și în cadrul unor case de licitații reputate, precum Sotheby’s sau Christie’s.

Aceste bunuri digitale, cel mai frecvent prezente în forma unor imagini, dar mai nou fiind vorba și despre melodii, printre altele, sunt tranzacționate cu ajutorul monedei Ether. În principiu, sunt folosite ca avatare online. Mulți speră că acestea vor deveni și mai importante în metavers, acolo unde oamenii vor putea să le etaleze.

NFT-urile false și plagiate au devenit extrem de populare

Între timp, o platformă unde se vând NFT-uri și-a suspendat mare parte din activitate din cauza numărului foarte mare de falsuri care au inundat piața. Este vorba despre Cent, o companie din Statele Unite, care a devenit cunoscută pentru că aici a avut loc una dintre primele tranzacții cu un NFT care valora mai mult de un milion de dolari.

În martie 2021, un mesaj de pe Twitter postat chiar de șeful rețelei sociale, Jack Dorsey, a fost adjudecat pentru 2,9 milioane de dolari. Este vorba de primul mesaj postat de acesta pe platformă, în urmă cu 16 ani.

Acum, platforma Cent a ajuns în punctul în care foarte mulți utilizatori vând NFT-uri care nu le aparțin, iar fondatorul companiei spune că aceasta devine o ”problemă fundamentală.”

Oamenii au început nu doar să vândă NFT-uri pe care nu le dețin; alții creează NFT-uri folosind conținut care nu le aparține.

Cameron Hejzai, cofondator și CEO al platformei Cent, spune că ”situația se tot repeta. Suspendam un cont și apăreau alte trei în locul lui”, motivând astfel decizia de a opri tranzacțiile cu astfel de bunuri digitale pe platforma sa.

Deși această platformă este una mică în piața NFT-urilor, situația se repetă și la case mai mari. Pe OpenSea, cea mai mare platformă de tranzacționare a acestor bunuri, s-a ajuns ca 80% dintre NFT-urile create gratuit să fie ”plagiate, falsuri sau pur și simplu, spam”, conform reuters.com.

NFT-urile au divizat lumea în ultima vreme: unele persoane au devenit de-a dreptul ahtiate de aceasttă nouă formă de posesie a unor bunuri, în vreme ce alții nu le văd utilitatea și critică posibilitățile de spălare de bani, printre altele.

ADVERTISEMENT