News

Nicolae Ciucă, noi declarații despre majorarea pensiilor. ”Trebuie să fie de 15% pentru a acoperi impactul inflației”

Premierul și-a reiterat sprijinul pentru majorarea pensiilor cu un procent de 15% pentru a atenua impactul inflației asupra cetățenilor
14.11.2022 | 17:19
Nicolae Ciuca noi declaratii despre majorarea pensiilor Trebuie sa fie de 15 pentru a acoperi impactul inflatiei
Premierul susține majorarea pensiilor cu 15% Foto: ALEXANDRA PANDREA / MEDIAFAX FOTO via hepta
ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă a declarat luni că anvelopa pentru creşterea pensiilor trebuie să fie de 15% și a mai precizat că ajutorul de 50 de euro la două luni va fi acordat și anul viitor.

Nicolae Ciucă, noi declarații despre majorarea pensiilor

“Anvelopa trebuie să fie de 15%, pentru că aşa mi se pare normal, ca cetăţenilor să li se poată acoperi impactul pe care inflaţia l-a produs pentru fiecare”, a spus Ciucă, la Parlament.

ADVERTISEMENT

“Am stabilit foarte clar că măsurile sociale care au fost asumate şi stabilite pentru acest an vor continua şi anul viitor. Ca atare, acel one-off de 50 de euro la fiecare două luni va continua şi anul viitor, iar legat de ceea ce urmează să stabilim pentru valoarea cu care se măresc pensiile vă rog să aveţi încredere că vom face în aşa fel încât ele să se înscrie în cuantumul care se cuvine de la buget în procent de 15%”, a mai afirmat primul ministru.

Liderul PNL a ţinut să sublinieze că este neconstituţional ca punctul de pensie să fie mărit eşalonat, atunci când a fost întrebat de jurnaliști dacă pensia minimă ar putea să crească cu o valoare mai mare.

ADVERTISEMENT

“Nu putem să avem creşteri diferenţiate pe pensii”, a răspuns Nicolae Ciucă.

Discuții în coaliție pe ordonanța energiei

Premierul a mai declarat și că există discuții în coaliție legate de categoriile care vor primi ajutoare de la guvern pentru plata facturilor: familiile monoparentale, familiile cu trei copii, persoanele care au nevoie de aparate medicale, precum și școlile, spitalele, bisericile şi instituțiile de utilitate publică.

O altă discuție este legată de consum, mai precis la ce anume se raportează acest consum. Varianta preferată de premier este raportarea la luna în curs, nu la anul precedent.

ADVERTISEMENT

”Ultima discuție pe car am avut-o în coaliție a fost să raportăm la luna în curs. La anul 2022, nu la anul trecut”, a declarat Nicolae Ciucă.

Un alt subiect de discuție este plata eșalonată a facturilor emise pe mai multe luni.

Surse politice, citate de Știrile Pro TV au declarat că Ordonanța 119 va avea un raport preliminar în Parlament săptămâna viitoare. Aceasta urmează să fie discutată în comisiile de specialitate pentru obținerea avizelor.

ADVERTISEMENT

Toate prevederile trebuie apoi votate în Parlament.