News

Nicolae Ciucă, optimist după începerea producției de gaze în Marea Neagră: ”Vom ajunge să asigurăm 90% din necesar”

Prezent la ceremonia de începere a producţiei de gaze naturale în Marea Neagră, premierul Nicolae Ciucă a declarat marți că România își va asigura 90% din necesar, dar va putea să și livreze în regiune.
28.06.2022 | 12:34
Nicolae Ciuca optimist dupa inceperea productiei de gaze in Marea Neagra Vom ajunge sa asiguram 90 din necesar
Nicolae Ciucă a declarat că, datorită Proiectului MGD, România va putea să exporte gaze naturale în regiune. Foto: Inquam Photos / George Călin
ADVERTISEMENT

Alături de Nicolae Ciucă, la ceremonia de începere a producţiei de gaze naturale în cadrul Proiectului MGD, operaționalizat de compania Black Sea Oil & Gas, a mai fost prezent și ministrul energiei, Virgil Popescu.

Nicolae Ciucă anunță că România va deveni independentă energetic

Acest proiect cuprinde zăcămintele de gaze Ana şi Doina, situate în Marea Neagră, la aproximativ 120 de kilometri de ţărm. Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (Proiectul MGD) cuprinde zăcămintele de gaze Ana şi Doina, descoperite în 2007 și 1995.

ADVERTISEMENT

La staţia de tratare a gazelor de la Vadu (comuna Corbu, judeţul Constanţa), Ciucă a subliniat că România va avea și capacitatea de a exporta gaze naturale în regiune datorită acestui proiect.

Este un moment istoric pentru industria energetică din România. Începerea producției de gaze în cadrul Proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia. Este primul proiect nou de exploatare a gazelor din zona românească a Mării Negre, așa cum s-a specificat în ultimii 30 de ani.

ADVERTISEMENT

Luna aceasta, primele cantități de gaze au fost deja introduse în piața autohtonă. România face astfel un pas decisiv pentru garantarea securității energetice într-un moment de cotitură și în contextul în care Europa și piețele mondiale iau măsuri rapide pentru a-și aproviziona cetățenii și economiile cu energie”, a declarat Nicolae Ciucă la începutul discursului.

Viitorul energetic al României sună bine

Ulterior, liderul Guvernului României s-a referit la cantitatea de gaze produsă anual în cadrul proiectului: ”Faptul că acest proiect va genera un miliard de metri cubi de gaze naturale pe an înseamnă că vom ajunge să aigurăm 90% din necesarul de gaze naturale al României.

ADVERTISEMENT

Reprezintă un salt remarcabil și dovedește capacitatea României de a găsi noi resurse și soluții într-o perioadă în care furnizarea de gaze naturale la nivel mondial e amenințată de războiul din Ucraina.

Felicit compania Black Sea Oil & Gas pentru acest proiect de succes, un adevărat deschizător de drumuri pentru viitoarele investiții în platoul continental al Mării Negre care aparține României.”

ADVERTISEMENT

De asemenea, premierul a evidențiat că veniturile generate de începerea producției de gaze în Marea Neagră vor fi folosite pentru dezvoltare altor proiecte energetice.

Atenție la zăcământul de la Caragele

Începerea cercetărilor pentru dezoltarea altor proiecte de energie verde, prin utilizarea infrastructurii deja existente se aliniază obiectivului Uniunii Europene de emisii zero până în anul 2050 și viziunii guvernamentale de dezvoltare a sectorului energetic.

Susținerea investițiilor în energie, abordarea pro business și stabilitatea vor poziționa România ca un actor regional important, capabil să asigure necesarul pentru consumul cetățenilor și economiei și chiar să devină furnizor de securitate energetică în regiune.

Practic, acționăm coordonat pe mai multe planuri. Noua lege offshore vine să deblocheze investiții vitale ce valorifică de exemplu gazele naturale din Marea Neagră și zăcământul valoros de la Caragele, județul Buzău, practic cel mai mare zăcământ descoperit în ultimii 30 de ani în România”, a spus Ciucă, ale cărui declarații integrale pot fi urmărite mai jos.

La rândul său, ministrul energiei, Virgil Popescu a reliefat că se simte onorat pentru rolul jucat în acest proiect energetic cu rezonanță istorică pentru România: ”Mă simt mândru și onorat să fiu azi aici la cea mai mare investiție din ultimii 30 de ani în domeniul extracției din Marea Neagră. Sper să avem cât mai multe investiții în perioada următoare. Admir răbdarea și tenacitatea companiei Black Sea Oil& Gas că a așteptat 8 ani o lege offshore.”

Licenţa de operare pentru Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia a fost eliberată de ANRE. Gazele vor fi livrate către Sistemul Naţional de Transport, operat de compania Transgaz.

 

ADVERTISEMENT