News

Nicolae Ciucă spune că a anticipat conflictul din Ucraina. „Le-am spus foarte clar: Într-o lună începe războiul”

Nicolae Ciucă a prevăzut atacul lui Vladimir Putin în Ucraina, i-a informat pe occidentali: „Le-am spus foarte clar: Într-o lună începe războiul”
29.03.2024 | 08:45
Nicolae Ciuca spune ca a anticipat conflictul din Ucraina Leam spus foarte clar Intro luna incepe razboiul
Nicolae Ciucă spune că unii lideri occidentali au crezut că Putin joacă la cacealma în privința Ucrainei / Foto: Facebook, Nicolae Ciucă
ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă, președintele PNL, a explicat motivele constituirii alianței dintre liberali și social-democrați. Președintele Senatului a dezvăluit și că a anticipat războiul din Ucraina, într-o discuție cu un lider european.

Nicolae Ciucă: „Se impunea o stabilitate politică”

Nicolae Ciucă a declarat că motivele constituirii alianței dintre PNL și PSD au fost luate pe fondul unei situații complexe pe plan intern dar și în contextul internațional. Au stat la bază motive economice, contextul pandemiei Covid-19, criza energetică și criza de securitate, situație în care, a spus Ciucă, se impunea o „stabilitate politică”.

ADVERTISEMENT

„Politic, intern, am luat acea decizie, pentru că vedeam nevoia de stabilitate politică. Nu puteam să gestionăm de nici un fel criza energetică ce începuse, criza de securitate. Criza sanitară nu se terminase şi toată lumea vorbea de o criză economică, ceea ce s-a concretizat în inflaţie”, a declarat liderul liberalilor.

„Am fost un om al stabilității”

Nicolae Ciucă a precizat că singura soluție care se impunea era asigurarea unei majorități decizionale, prin constituirea unei coaliții între PSD și PNL.

ADVERTISEMENT

„Ca atare, uitându-ne şi la aritmetica politică, nu aveam altă formulă de asigurare a unei majorităţi care să permită luarea deciziilor, pentru că asta era important: să luăm decizii politice, să luăm decizii la nivelul Executivului care să fie sprijinite de Legislativ. Am fost un om al stabilităţii”, a spus Ciucă.

Președintele PNL a mai spus, la Realitatea TV, că era necesară și o schimbare „responsabilă”, pe fondul unor crize politice interne, inclusiv în rândul liberalilor. Responsabilitatea, spune Ciucă, trebuia asumată și în contextul regional și european.

ADVERTISEMENT

„Au existat o serie de crize politice la nivel intern, inclusiv la nivelul PNL, şi s-a simţit nevoia unei schimbări la vremea respectivă, dar a unei schimbări responsabile. Iar această responsabilitate trebuia privită în ansamblu, pe toată harta regională şi europeană”, a spus el.

„I-am spus: Într-o lună începe războiul în Ucraina”

Președintele PNL a evocat și amenințările Rusiei la adresa Ucrainei și iminenta izbucnire a războiului declanșat de Vladimir Putin. „Şi am avut puterea, la vremea respectivă, să ne asumăm o anticipare care prevedea ce urma să se întâmple în Ucraina. Nu foarte mulţi au crezut, să ştiţi, că în Ucraina urma să aibă loc invazia forţelor armate ruse.

ADVERTISEMENT

Chiar am lideri cu care am rămas în legătură – lideri europeni, lideri importanţi, care, ca prim-ministru, au venit în România. ‘Începe războiul? Noi considerăm că e doar o ameninţare, se joacă la descurajare, sunt jocuri strategice care sunt la îndemâna puterilor mari’. Şi le-am spus atunci, foarte clar; mi-aduc aminte, unuia dintre ei i-am spus: ‘Într-o lună începe războiul’. Din momentul acela am rămas într-o relaţie, pentru că a zis: ‘Aţi avut cea mai bună evaluare’”, a spus Nicolae Ciucă.

Iminenta invazie a Rusiei în Ucraina a fost semnalată în special de serviciile SUA, chiar dacă Moscova a negat că pregătește așa numita „operațiune specială” în țara vecină. Mai mult, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, se declara la un moment dat „obosit” să le explice occidentalilor că este vorba doar de manevre mililtare interne, acuzând o „isterie” a vestului cu privire la izbucnirea conflictului.

ADVERTISEMENT