Sport

Nicolae Grigorescu, ultimul român care a arbitrat la un Campionat Mondial! A făcut parte din brigada de la SUA – Iran 1-2, cel mai politizat meci de fotbal

Nicolae Grigorescu este ultimul român care a arbitrat la un Campionat Mondial. Tuşierul a fost delegat la cinci meciuri de la turneul final din 1998.
15.10.2022 | 00:45
Nicolae Grigorescu ultimul roman care a arbitrat la un Campionat Mondial A facut parte din brigada de la SUA  Iran 12 cel mai politizat meci de fotbal
Nicolae Grigorescu a fost ultimul arbitru român care a participat la un Campionat Mondial
ADVERTISEMENT

Arbitrajul românesc se întoarce la un Campionat Mondial, după 24 de ani de absenţă. Istvan Kovacs, Ovidiu Artene şi Vasile Marinescu au fost delegaţi la turneul final din Qatar şi vor călca pe urmele lui Nicolae Grigorescu, ultimul arbitru român care a participat la cea mai importantă competiţie internaţională.

Cum a ajuns Nicolae Grigorescu să fie delegat la Campionatul Mondial din 1998

După ce o accidentare i-a încheiat cariera de fotbalist, Nicolae Grigorescu s-a îndreptat spre arbitraj. Şi-a dorit să fie “central”, dar după o decizie a FIFA, din 1991, a ajuns tuşier. Erau anii în care Ion Crăciunescu şi Adrian Porumboiu erau cei mai apreciaţi arbitrii români la nivel european, astfel că Nicolae Grigorescu ar fi avut şanse mai mici să prindă meciuri internaţionale.

ADVERTISEMENT

Din 1992, Nicolae Grigorescu a făcut parte din brigada lui Ion Crăciunescu, iar punctul culminant a fost finala Ligii Campionilor din 1995. Tuşierul timişorean a devenit rapid unul dintre cei mai apreciaţi din Europa, iar proba de foc, pentru Campionatul Mondial din 1998, a venit cu un înainte, când a fost delegat la meciurile de la Mondialul U20 din Malaysia.

Bănăţeanul a avut prestaţii foarte bune la turneul final de tineret şi a intrat pe lista scurtă pentru Campionatul Mondial din 1998. Cu patru luni înainte de startul turneului final din Franţa, Nicolae Grigorescu a fost anunţat că va oficia la ultimul Mondial al secolului trecut. “Am concurat cu 200 de arbitri din Europa, în perioada 1997-1998 s-a făcut o selecţie pentru a se stabili cine merge la Mondial”, spunea arbitrul român.

ADVERTISEMENT

Nicolae Grigorescu, delegat la “cel mai politizat meci din istoria Campionatului Mondial”

Ajuns în Franţa, Nicolae Grigorescu a intrat rapid în pâine şi a făcut parte din brigada lui Vítor Melo Pereira pentru meciul Jamaica – Croaţia 1-3, din prima etapă. După această partidă, românul a primit un meci care trecea de sfera sportului. Era vorba de SUA – Iran.

“Cel mai politizat meci din istoria Campionatului Mondial” era titlul sub care era prezentată partida dintre SUA şi Iran. După Revoluţia Islamică, de la finalul anilor ’70, relaţiile dintre cele două ţări deveniseră extrem de încordate. Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, le transmisese jucătorilor că sunt obligaţi să câştige acest meci. Totul aducea aminte de duelul dintre Germania de Vest şi Germania de Est, de la Campionatul Mondial din 1974.

ADVERTISEMENT

“Brigada s-a anunțat cu trei zile înainte. Michel Vautrot, care era observatorul meciului, ne-a spus să avem grijă că e un conflict de peste 20 de ani. A mai fost un Honduras – El Salvador, unde de la un meci a început un război. Înaintea meciului nu am putut dormi până după ora 2 pentru că hotelul nostru era în piața centrală și 18.000 de iranieni au sosit cu chartere și au trecut timp de o oră și ceva pe sub geamuri”, povestea Nicolae Grigorescu.

Meciul a avut parte de măsuri de securitate draconice, mai ales că existau informaţii despre posibilitatea unui atentat terorist. Până la urmă, SUA – Iran a devenit o partidă în care fair-play-ul a fost la cel mai înalt nivel, totul pornind cu fotografia de grup, dinaintea startului jocului, când jucătorii celor două echipe s-au unit într-un singur grup. Iran a învins-o pe SUA, scor 2-1, iar islamiştii au considerat succesul ca o victorie împotriva Occidentului. Acum, în Qatar, cele două selecţionate se vor întâlni din nou la un Campionat Mondial.

ADVERTISEMENT

Nicolae Grigorescu s-a oprit în sferturile de finală la CM 1998

Nicolae Grigorescu a avut din nou o prestaţie bună, iar în faza grupelor a mai bifat o partidă, în etapa a 3-a, când a făcut parte din brigada lui Mario van der Ende la Spania – Bulgaria 6-1. În optimile de finală, bănăţeanul a prins meciul Olanda – Iugoslavia 2-1, iar în sferturi a fost delegat la Franţa – Italia 0-0 (4-3 după executarea loviturilor de la 11 metri).

Cariera lui Nicolae Grigorescu a fost completă după EURO 2000, când a fost delegat la patru meciuri, printre care s-a numărat şi sfertul Spania – Franţa 1-2. Indiscutabil Campionatul Mondial, care e cel mai mare turneu, mi-a o ferit o satisfacţie deplină, au urmat finala de Champions League, turneul EURO 2000 și apoi turneul din Malaysia”.

Anul 2000 a însemnat şi finalul carierei lui Nicolae Grigorescu în arbitraj, devenind imediat preşedintele CCA, post pe care l-a ocupat până în 2003. De-a lungul timpului, fostul mare arbitru a bifat 97 de meciuri internaţionale şi peste 300 de partide în prima ligă a României.

ADVERTISEMENT
Tags: