News

Nicușor Dan, speriat de primul mare cutremur care poate lovi Bucureștiul. Care sunt cele mai expuse blocuri

Invitat la o dezbatere despre modul în care se construiește în România, primarul Capitalei, Nicușor Dan, a lansat un avertisment sumbru pentru cetățenii din București.
11.10.2022 | 18:00
Nicusor Dan speriat de primul mare cutremur care poate lovi Bucurestiul Care sunt cele mai expuse blocuri
Nicușor Dan susține că blocurile construite după anii 1990 sunt în pericol dacă Bucureștiul va fi lovit de un cutremur mare. Foto: colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

În cadrul dezbaterii “Cum (NU) construim în România. Soluții la provocările momentului”, organizată de DC NEWS, Nicușor Dan a declarat că are mari semne de întrebare cu privire la blocurile ridicate în București după anul 1990.

Nicușor Dan a semnalat situația încă din 2008

Edilul general a subliniat că îngrijorările sale cu privire la acest subiect au apărut încă din urmă cu 14 ani, când a solicitat anumite informații de interes public. Răspunsurile primite l-au făcut să evalueze ce efecte ar avea primul mare cutremur care ar putea lovi Bucureștiul.

ADVERTISEMENT

România și Bucureștiul sunt într-o zonă seismică și mi-e teamă de construcțiile de după anii 1990, de cum se vor comporta la primul mare cutremur pe care îl vom avea în București.

Și aici avem o mare problemă. Cred că suntem de acord că trebuie să avem o predictibilitate și o securitate a raporturilor juridice. Pentru asta, trebuie să avem instituții de control și instituțiile de control nu funcționează.

ADVERTISEMENT

În 2008 am solicitat Inspectoratului de Stat în Construcțiidin București, prin asociația pe care o conduceam, să-mi spună câte autorizații și câte PUZuri au verificat și câte au constatat nelegale”, a declarat Nicușor Dan la dezbaterea organizată de DC News.

Câte verificări s-au făcut în București

Astfel, cel care conduce Primăria Municipiului București (PMB) a declarat că la acea vreme au fost verificate 200 de autorizații și documentații. Dintre acestea, jumătate erau nelegale.

ADVERTISEMENT

Conform spuselor edilului general, mai departe s-a decis ca acele controale să nu mai fie extinse. Pentru că au existat anumite interese, acesta a susținut că a fost restrâns aparatul de control și situația continuă și în prezent.

Nicușor Dan a mai spus că nu știe dacă în 2022 Inspectoratul de Stat în Construcții București are trei persoane care să verifice legalitatea autorizațiilor de construire și desființare. De asemenea, ele ar trebui să se ocupe și de legalitatea documentației de urbanism.

ADVERTISEMENT

Celelalte două instituții de control sunt reprezentate de prefect și Parchet, despre care primarul Capitalei a spus că nu funcționează în acest context.

ADVERTISEMENT