News

Nivelul de alertă în Franța a fost ridicat la cel de ”urgență atentat”. Românii sunt sfătuiți de MAE să stea acasă

Nivelul de alertă în Franța a fost ridicat la cel de ”urgență atentat”, astfel că autoritățile din această țară se așteaptă la un atentat terorist.
14.10.2023 | 20:27
Nivelul de alerta in Franta a fost ridicat la cel de urgenta atentat Romanii sunt sfatuiti de MAE sa stea acasa
Nivelul de alertă în Franța a fost ridicat la cel de ”urgență atentat”. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

În aceste condiții, Ministerul Afacerilor Externe le transmite cetățenilor români care se află în Franța, tranzitează sau intenționează să călătorească în Franța, că trebuie să stea în casă sau la hotel. Conform MAE, imediat după masacrul de la Charlie Hebdo, francezii au pus pe picioare forțele Sentinelle.

Nivelul de alertă în Franța a fost ridicat la cel de ”urgență atentat”

Aceste trupe sunt de fapt militari care ies pe străzi pentru a ajuta jandarmeria și poliția și pentru a proteja cetățenii. De altfel, zilele trecute aproximativ astfel de 7.000 de soldați au fost desfășurați pe străzi, pentru a preveni un iminent atac terorist. Asta, după ce un profesor a fost ucis cu sânge rece într-o școală din nord-estul Franței.

ADVERTISEMENT

Cel mai probabil atacatorul e un tânăr musulman radicalizat, care a strigat înainte de a comite crima ”Allahu Akbar”. MAE le transmite, așadar, tuturor cetățenilor, să fie extrem de vigilenți pentru că sunt șanse foarte mari ca țara să fie lovită în curând de un atentat terorist.

”Acesta implică autorităţile centrale, autorităţile locale, operatorii publici şi privaţi, precum şi cetăţenii, într-o atitudine de vigilenţă, prevenire şi protecţie”, transmite MAE. În urma atacului terorist din 13 octombrie 2023 dintr-un liceu din Arras, un profesor a murit și alte două persoane au fost rănite grav (paznicul școlii și un alt profesor).

ADVERTISEMENT

Cetățenii români care au nevoie de asistență se pot folosi de mai multe numere de telefon în acest sens, conform comunicatului MAE. ” Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33147052966 şi +33147052755.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie următoarele telefoane de permanenţă, în funcţie de circumscripţia consulară de reşedinţă, astfel: Consulatul General al României la Paris: +33680713729;

ADVERTISEMENT

Consulatul General al României la Marsilia: +33610027164; Consulatul General al României la Lyon: +33643627736; Consulatul General al României la Strasbourg: +33627050022. Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web: https://paris.mae.ro, https://lyon.mae.ro.

https://marsilia.mae.ro, https://strasbourg.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie”, mai transmite Ministerul Afacerilor Externe.

ADVERTISEMENT

În urmă cu mai multe ore fusese evacuat inclusiv muzeul Luvru, pentru că oficialii de acolo au primit un mesaj clar că urmează un atentat cu bombă, astfel că s-a preferat ca întreaga clădire să fie evacuată și închisă. Tensiunile sunt mari în Franța, după reaprinderea conflictului dintre Israel și Palestina.

ADVERTISEMENT