News

Noi alerte cod portocaliu și galben emise de ANM. Zonele lovite de furtuni, vijelii și grindină

Meteorologii ANM au emis, miercuri dimineață, noi alerte cod portocaliu și galben de fenomene extreme. Majoritatea regiunilor vor fi lovite de furtuni, averse torențiale, vijelii și grindină.
06.07.2022 | 10:49
Noi alerte cod portocaliu si galben emise de ANM Zonele lovite de furtuni vijelii si grindina
ANM, noi alerte de fenomene extreme. Avertizări cod portocaliu și galben de furtuni puternice. Zonele afectate. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis noi avertizări de instabilitate atmosferică accentuată.

ANM, noi alerte de fenomene extreme. Avertizări cod portocaliu și galben de furtuni puternice. Zonele afectate

Miercuri dimineață, meteorologii au emis două alerte de furtuni puternice. Ambele sunt valabile până joi, 7 iulie, la ora 12.00.

ADVERTISEMENT

Codul galben a intrat deja în vigoare la ora 10.30. ANM anunță că în centrul, nordul și nord-estul țării, apoi și în sud și est, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și pe arii restrânse vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…40 l/mp.

ADVERTISEMENT

Apoi, de la ora 12.00, va fi valabil un cod portocaliu. Conform alertei, în jumătatea de nord a Moldovei, local în Transilvania, Muntenia și nord-estul Olteniei vor fi averse torențiale, vijelii (rafale de peste 70…80 km/h), frecvente descărcări electrice și grindină.

În aceste zone, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 35…40 l/mp și pe arii restrânse 50…80 l/mp.

ADVERTISEMENT

Caniculă în zona Munteniei și a Moldovei

ANM a menținut codul galben de caniculă emis încă de marți pentru zone din sud-estul țării.

Miercuri, 6 iulie, valul de căldură se va menține local în Muntenia și în jumătatea de sud a Moldovei, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 34 și 37 de grade.

Vor fi maxime insuportabile în București și județele Brăila, Buzău, Călărași, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Vrancea și Vaslui.

ADVERTISEMENT