News

Noi cutii de Favipiravir ajung în spitale pentru pacienţii cu COVID-19. “Acoperă necesarul pentru 7.400 de pacienţi”

Ministerul Sănătății susține că stocul actual de Favipiravir acoperă necesarul de tratament pentru peste 7.000 de pacienţi timp de cel puțin 10 zile.
02.11.2021 | 16:11
Noi cutii de Favipiravir ajung in spitale pentru pacientii cu COVID19 Acopera necesarul pentru 7400 de pacienti
ADVERTISEMENT

Ministerului Sănătății precizează că există pe stocurile unităților spitalicești din țară un număr de peste 10.000 de cutii de Favipiravir. Medicament destinat pentru tratarea persoanelor cu COVID-19.

Ministerul Sănătății: Se poate realiza o nouă distribuire pe plan local

Ministerul Sănătății a anunțat marți că este posibilă o nouă distribuire pe plan local în cadrul unităților medicale de cutii de Favipiravir. Respectivele stocuri acoperă necesarul pentru mai bine de 7.400 de pacienți timp de cel puțin zece zile susțin oficialii.

ADVERTISEMENT

Într-un comunicat al ministerului se precizează că, la 1 noiembrie, existau în stoc 519.839 de tablete, ceea ce reprezintă 10.396 de cutii de Favipiravir, la nivelul unităților sanitare de pe întreg teritoriul țării. De asemenea, Nicolae Ciucă transmitea încă de vineri că au fost puse în discuție o serie de soluții fiind vorba și ca medicamentul Favipiravir să fie disponibil în farmacii, iar acesta ”să poată să fie eliberat pe bază de reţetă de la medicul de familie.”

Ministerul Sănătății: „A fost aprobată actualizarea protocolului de tratament al pacienţilor cu COVID 19”

„Menţionăm că, începând cu data de 12 octombrie 2021 a fost aprobată actualizarea protocolului de tratament al pacienţilor cu COVID-19 prin care a fost facilitată asigurarea medicamentului Favipiravir în ambulatoriu cu prescripţie medicală, conform recomandărilor specialiştilor din Comisia de specialitate de boli infecţioase pentru pacienţii aflaţi la debutul bolii”, specifică reprezentanții Ministerului Sănătății.

ADVERTISEMENT

„Stocurile existente astăzi la nivel naţional acoperă necesarul de tratament pentru aproximativ 7.426 de pacienţi pentru cel puţin 10 zile, conform necesarului şi estimărilor comisiei de specialitate. La nivel local pot fi realizate relocări de stocuri între unităţile medicale, în funcţie de necesităţi”, au garantat reprezentanţii ministerului.

Terapia SA donează aproape 50 de mii de cutii de Favipiravir

Compania Terapia SA a demarat, la finele lunii octombrie, demersul de a dona 48.500 de cutii de Favipiravir către Ministerul Sănătății în vederea distribuirii în cadrul spitalelor în luna noiembrie.

ADVERTISEMENT

De asemenea, precizează Terapia SA, faptul că 5.814 cutii de Favipiravir vor putea fi distribuite până la data de 5 noiembrie, urmând ca celelalte 42.686 de cutii să fie puse la dispoziție cel târziu la 15 noiembrie.

„Reamintim că medicamentele existente la ora actuală pe piaţă sunt importate de către societatea Terapia SA şi comercializate în baza unei autorizaţii privind furnizarea de medicamente pentru nevoi speciale care a fost acordată de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România în baza unui aviz temporar de fabricaţie şi comercializare eliberat în India printr-un proces de evaluare accelerată şi condiţionată”, a transmis Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT

Agenția medicamentelor a eliberat încă de vineri un nou aviz pentru peste 100.000 de cutii de Favipiravir

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a eliberat, la data de 29 octombrie, un nou aviz de necesitate specială în temeiul căruia se vor introduce în plus pe piață alte 150.000 de cutii de acest medicament.

„Ministerul Sănătăţii apreciază eforturile societăţii Terapia SA pentru producerea medicamentului Favipiravir în România şi asigură producătorul român de întrega colaborare. Pentru unitatea de producţie de la Cluj-Napoca, societatea Terapia SA deţine astăzi o autorizaţie de fabricaţie în baza căreia poate produce medicamente, fără a avea nevoie de o aprobare suplimentară din partea MS sau a altei instituţii”, se mai menționează în comunicat.

„Pentru punerea pe piaţă a medicamentului Favipiravir care va fi produs de Terapia SA la Cluj-Napoca este nevoie de o cerere de autorizare depusă de către solicitant la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR). Autorizaţia de punere pe piaţă se eliberează în baza mai multor documente şi va permite comercializarea produsului şi utilizarea către pacienţi”, mai este precizat în comunicatul ministerul.

ADVERTISEMENT