News

“Noi muncim, nu gândim!” şi “Moarte intelectualilor!”, sloganurile simbol ale primei mineriade care a zguduit România. 34 de ani de când Iliescu a chemat ortacii în Capitală

Acum 34 de ani, minerii din Valea Jiului făceau prăpăd în Bucureşti. Amintiri despre prima mineriadă şi protestul uriaş ascuns de TVR.
28.01.2024 | 14:56
Noi muncim nu gandim si Moarte intelectualilor sloganurile simbol ale primei mineriade care a zguduit Romania 34 de ani de cand Iliescu a chemat ortacii in Capitala
Imagini de la mineriada din 28-29 ianuarie 1990 Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

În urmă cu exact 34 de ani, pe 28 ianuarie 1990, avea loc prima mineriadă din Capitală, ale cărei origini s-au regăsit în anunţul făcut cu câteva zile în urmă de Frontul Salvării Naţionale (FSN) că va candida ca partid politic la alegerile din 20 mai.

Corneliu Coposu a fost salvat de Petre Roman cu tancheta, din sediul PNŢCD

Decizia FSN a fost primită cu ostilitate de bucureşteni, iar partidele istorice – PNL şi PNŢCD – au organizat o manifestaţie de protest în 28 ianuarie. În acelaşi timp, formaţiunea lui Ion Iliescu a pregătit o contra-manisfestaţie, aducând în Capitală 5.000 de mineri din Valea Jiului, pentru “a restabili ordinea”.

ADVERTISEMENT

Seara, la ora 22.00, Piaţa Universităţii era plină de contramanifestanţi înarmaţi cu răngi şi topoare, care strigau: „Moarte intelectualilor!“, „Moarte lui Coposu!“, „Noi muncim, nu gândim“ sau „Liberali şi ţărănişti, puneţi mâna şi munciţi!“.

Au urmat ciocniri violente între cele două părţi, soldate cu zeci de răniţi, iar minerii, sub conducerea forţelor de ordine şi a liderilor FSN, au participat la raiduri, percheziții și rețineri ilegale la sediile partidelor istorice.

ADVERTISEMENT

“Regrupați în FSN, securiștii și comuniștii controlează totul, inclusiv TVR, pe care-l transformă într-o mașinărie infernală de manipulare a populației. Pe 23 ianuarie, PNȚCD și PNL iau toate aprobările necesare, astfel că mitingul de protest din 28 este perfect legal.

Însă noua putere acuză că se încearcă o lovitură de stat, iar principalele mijloace mass-media preiau mesajul și manipulează întreaga țară. TVR refuză să transmită manifestația din Piața Victoriei pe motiv că ar fi ceață.

ADVERTISEMENT

Ca să câștige timp, Iliescu îi primește pe delegații opoziției pentru discuții. În acest timp, în culise, Puterea pregătește represiunea. Regimul FSN reacționează violent și cheamă minerii, ‘ca să restabilească ordinea’. N-au făcut decât să preia planul lui Ceaușescu, care în decembrie 1989 pregătise minerii să-i aducă la București, să bată revoluționarii. Ceaușescu n-a mai apucat să facă asta pentru că a fost răsturnat, dar a făcut-o Iliescu”, îşi aminteşte politologul Stelian Tănase, unul dintre liderii de atunci ai Pieţei Universităţii.

În 29 ianuarie în stradă se instalase haosul, iar minerii violenţi băteau pe orcine le ieşea în cale. Liderul ţărănist Corneliu Coposu a trebuit să fie scos din sediul partidului de însuşi premierul din acea vreme, Petre Roman, și a fost transportat cu o tanchetă pentru a fi salvat din calea ortacilor.

ADVERTISEMENT

Nici în ziua de azi nu este clar numărul celor care au ieşit în stradă în 28 ianuarie 1990, împotriva lui Ion Iliescu. Cifrele oficiale ale vremii vorbeau de 20.000 de oameni, dar în realitate se prea poate ca numărul să fi fost de circa 100.000.

Urmarea protestului a fost că, sub presiunea străzii, Ion Iliescu a fost forțat sa constituie Consiliul Provizoriu de Uniune Națională (CPUN), în care jumătate dintre locuri erau rezervate FSN, iar restul de 50% celorlalte partide politice.

ADVERTISEMENT