News

Noi reguli pentru Registrul infractorilor sexuali. Poliția ar putea face verificări suplimentare printre angajați

Legea privind Registrul infractorilor sexuali ar putea fi modificată astfel încât să devină un instrument mai eficient de prevenire a acestor infracțiuni.
13.11.2023 | 14:43
Noi reguli pentru Registrul infractorilor sexuali Politia ar putea face verificari suplimentare printre angajati
Registrul infractorilor sexuali a devenit operațional din 2021/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La Senat a fost depus un proiect de lege de modificare a actului normativ prin care a fost înființat Registrul infractorilor sexuali, scopul fiind corijarea unor prevederi care au făcut ca eficiența acestui instrument de prevenire a infracțiunilor de natură sexuală să aibă o eficiență limitată. Adoptarea proiectului ar face ca poliția să verifice suplimentar unii dintre angajați, mai ales pe cei care lucrează în școli sau spitale.

Registrul infractorilor sexuali, un instrument cu eficiență limitată

Proiectul a fost elaborat de către senatorul Ștefan Pălărie (USR), dar are semnături de susținere și din partea unor parlamentari de la PNL, PSD și UDMR. Motivația proiectului este legată de faptul că, din cauza unor ambiguități ale legii, persoane care au săvârșit infracțiuni de natură sexuală pot în continuare să se angajeze la instituții în care au contact direct cu copii, persoane în vârstă sau alte categorii vulnerabile, fără să fie cunoscute antecedentele lor penale.

ADVERTISEMENT

Instituțiile din sistemul de învățământ, sănătate sau protecție socială, precum și orice entitate publică sau privată a cărei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane vulnerabile ori care presupune examinarea fizică sau evaluarea psihologică a unei persoane au obligația de a solicita persoanelor cu care încheie raporturi de muncă, contracte de voluntariat sau alte asemenea raporturi prezentarea certificatului de integritate comportamentală”, prevede Legea 118/2019 privind Registrul infractorilor sexuali.

Problema este că eliberarea certificatului de integritate comportamentală se poate face doar dacă există un acord al persoanei care urmează să fie angajate. În cazul unui refuz al acesteia, legea nu stabilește dacă persoana respectivă poate fi angajată sau nu.

ADVERTISEMENT

„O altă problemă semnalată în practică este că, de foarte multe ori, anumite persoane angajate în cadrul entităților publice sau private sunt condamnate penal pentru infracțiuni sexuale în timpul executării unui raport de muncă. În astfel de situații, nu există nicio posibilitate legală ca angajatorul să poată fi informat cu privire la o astfel de faptă”, se mai spune în expunerea de motive a proiectului de lege.

Verificări din oficiu la locul de muncă

Pentru a remedia această problemă, proiectul de lege prevede că persoanele înscrise în Registrul infractorilor sexuali vor trebui să anunțe, cu ocazia vizitelor pe care sunt obligați să le facă la secția de poliție o dată la trei luni, și datele de identificare ale persoanei fizice sau juridice cu care a încheiat raporturi de muncă, contracte de voluntariat sau alte asemenea raporturi. Dacă angajatorul face parte din categoria instituțiilor de învățământ, sănătate sau protecție socială, poliția va fi obligată să-l informeze privind cazierul angajatului lor.

ADVERTISEMENT

De asemenea, atunci când o persoană nu-și dă acordul pentru ca, la angajare, poliția să emită certificatul de integritate comportamentală, angajarea în instituțiile menționate nu se va mai putea face. În plus, la înscrierea în Registru, certificatul va emis din oficiu de către poliție și trimis angajatorului, astfel încât un infractor sexual să nu-și poată ascunde situația la locul de muncă, în cazul în care primește o pedeapsă cu suspendare. De asemenea, angajatorii vor avea la dispoziție o bază legală pentru concedierea acestor persoane.

Potrivit unei declarații a ministrului Justiției, Alina Gorghiu, în Registrul infractorilor sexuali sunt deja înscrise 65.000 de persoane. În eventualitatea adoptării proiectului de lege depus la Parlament, poliția va trebui să-i verifice pe toți, într-un interval de 6 luni, dacă au raporturi de muncă sau voluntariat cu instituţiile din sistemul de învăţământ, sănătate sau protecţie socială.

ADVERTISEMENT

Registrul infractorilor sexuali a devenit operațional în anul 2021, fiind o bază electronică de date privind persoanele care au comis fapte precum viol, corupere sexuală, incest, ultraj contra bunelor moravuri etc. Acest registru, gestionat de Ministerul Afacerilor Interne, oferă certificate de integritate comportamentală pentru persoanele care lucrează în învățământ, sănătate sau protecție socială. În cazul în care certificatele au date privind infracțiunile menționate, persoanele respective nu mai pot lucra în aceste domenii. La vremea adoptării, înființarea Registrului a fost justificată prin faptul că gradul de recidivă în cazul acestui tip de infracțiuni este de 70%, iar categoriile vulnerabile ar trebui protejate mai bine.

ADVERTISEMENT