News

Noi restricții pentru combaterea pandemiei Covid-19. Ședință de urgență la Palatul Victoria

25.03.2021 | 08:11
Noi restrictii pentru combaterea pandemiei Covid19 Sedinta de urgenta la Palatul Victoria
ADVERTISEMENT

Guvernul Cîțu se reuneşte joi, 25 februarie, la Palatul Victoria, pentru o ședință în cadrul căreia ar urma să adopte o hotărâre referitoare la noi restricţii pentru combaterea pandemiei de COVID-19, pe baza propunerilor ce vor fi adoptate în prealabil de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

De altfel, prefectul Capitalei a anunțat cu puțin timp în urmă că așteaptă o decizie finală privind măsurile ce vor fi dispuse la nivel național, ca mai apoi să le implementeze și în București.

ADVERTISEMENT

Chestionat pe marginea subiectului, președintele Klaus Iohannis a dat asigurări că autoritățile nu iau în calcul carantina la nivel național. Vor exista, însă, restricții suplimentare, în paralel cu accelerarea campaniei de vaccinare.

Guvernul anunță noi restricții. Ședință de urgență la Palatul Victoria

Printre propuneri sunt şi unele care vizează nu numai Bucureştiul, ci şi o parte din judeţul Ilfov. De aceea acolo ar trebui să luăm decizii şi pe zona respectivă şi da, aşa cum am mai spus, Bucureştiul reprezintă un pol economic şi demografic foarte important şi Guvernul este foarte interesat de soarta acestei zone”, a anunțat prefectul Capitalei.

ADVERTISEMENT

Acesta a solicitat încă de acum două zile o analiză de risc din partea Direcției de Sănătate Publică București, dar a primit în schimb propuneri de măsuri care încălcau un ordin comun al Ministerelor Educației și Sănătății, alături de alte prevederi legale.

Eu nu am văzut analiza de risc aici în Instituţia Prefectului. Am văzut o serie de măsuri propuse şi în măsurile respective nu există o analiză de risc, iar unele dintre ele contravin unui ordin comun al Ministerului Educaţiei şi Sănătăţii prin care a fost permisă activitatea fizică în şcoli.

ADVERTISEMENT

Sau sunt în contradicţie cu alte prevederi legale – de exemplu acea normă prin care să se calculeze numărul de persoane care pot fi în acelaşi timp într-un spaţiu comercial, dumnealor propunând un spaţiu de 4 metri, legal este de 7 metri.

După cum am explicat şi altădată, dacă asigurăm distanţarea de 2 metri faţă de fiecare persoană, ar trebui de fapt să avem 13 metri pătraţi. Le-am cerut să precizeze. Am trimis o adresă prin care le-am cerut să revină asupra lor”, a mai spus Alin Stoica.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis nu e de acord cu carantinarea Capitalei

În plus, președintele Klaus Iohannis nu consideră deloc oportună o eventuală carantinare a Capitalei, chiar dacă pragul de 6 infectări cu noul coronavirus la mia de locuitori a fost deja depășit, iar locurile libere din secțiile ATI s-au epuizat aproape complet.

Situația din București este complicată, știu că au fost multe discuții și cred că e nevoie de restricții suplimentare. Sper ca cei din Comitetul pentru București să fie înțelepți și să înțeleagă acest lucru.

Trebuie eliminate aglomerările și este în interesul nostru, al tuturor. Dacă respectăm restricțiile, îi ajutăm pe cei din prima linie și pe cei mai puțin norocoși dintre noi, care fac o formă gravă de boală.

Să nu facem o confuzie între restricții suplimentare și carantinare. Nu cred că în momentul de față carantinarea poate fi o soluție, dar restricții suplimentare sunt necesare pentru a gestiona al treilea val”, a declarat șeful statului.

ADVERTISEMENT