Sport

Norvegia, reţeta succesului în handbalul feminin! România se depărtează de elită în fiecare an

Norvegia a câştigat pentru a patra oară în istorie Campionatul Mondial de Handbal. În schimb, România se depărtează de elită şi a înregistrat încă o clasare modestă la un turneu final.
21.12.2021 | 16:04
Norvegia reteta succesului in handbalul feminin Romania se departeaza de elita in fiecare an
ADVERTISEMENT

Norvegia s-a încoronat încă o dată campioana lumii la handbal feminin. Nordicele au revenit de la -6 goluri în faţa Franţei, campioana olimpică, şi a reuşit să se impună cu 29-22. În schimb, pentru România a fost un nou turneu final modest, în care am fost nevoiţi să ne mulţumim de locul 13.

România se depărtează de elita handbalului mondial!

După acest turneu final senzaţia este că România se depărtează tot mai mult de elita handbalului feminin, sportul de echipă la care am avut cele mai bune rezultate şi cele mai mari speranţe în ultimele două decenii.

ADVERTISEMENT

Naţionala de handbal feminin a rămas singura care obţine constant calificări la turnee finale, însă la ultimele trei finale a încheiat în afara top 10, atât la Campionatele Europene, cât şi la Mondiale.

Norvegia, model de succes! Medalii pe bandă rulantă la turneele finale

În schimb, Norvegia este un adevărat model de constanţă şi succes la cel mai înalt nivel. Nordicii reuşesc de fiecare dată să inoveze şi numărul uriaş de medalii obţinut în ultimul deceniu, la Mondiale, Euro şi Jocuri Olimpice, sunt mărturia unui sistem care funcţionează.

ADVERTISEMENT

Sunt greu de comparat România şi Norvegia în handbal, în condiţiile în care infrastructura şi cultura handbalistică a nordicilor sunt mult superioare. Însă, şi în Liga Naţională sunt bugete foarte importante (mult superioare echipelor din Norvegia), dar sistemul este diferit.

România a obţinut două victorii împotriva nordicelor! Din păcate, istoria ne arată că ele sunt la capitolul “excepţii”

România şi Norvegia au jucat multe meciuri directe în ultimii ani. “Tricolorele” au pierdut dramatic după prelungiri în semifinalele Campionatului Mondial din 2015, au reuşit să rupă blestemul înfrângerilor în faţa nordicelor în preliminariile pentru Euro 2016 cu 25-20.

ADVERTISEMENT

La Euro 2018, România administra Norvegiei cea mai dură înfrângere din istorie la un turneu final european, 31-23. Însă, aceste succese au fost excepţii, iar în ultimii ani, nordicele ne-au bătut pe unde ne-au prins: 20-28 la Euro 2020 şi 33-22 la CM 2021.

Selecţionerul norvegian explică reţeta succesului: “Folosim aceeași filosofie, aceleași valori”

Selecţionerul Norvegiei, Thorir Hergeirsson, a explicat în repetate rânduri că succesul echipei naţionale ţine şi de un sistem în care handbalistele sunt integrate de la vârste fragede, încă de la junioare:

ADVERTISEMENT

“Avem această cultură, aceste metode cu care lucrăm la echipele de junioare; folosim aceeași filosofie, aceleași valori, le arătăm cum trebuie să joace, cum trebuie să se comporte, ce ne dorim de la ele, ca jucătoare și ca echipă.

“Avem acest sistem care le pregătește, le recrutează, le ajută să progreseze și atunci când le convocăm la prima echipă”

E important să muncești cu aceleași valori. Apoi, avem o echipă de scouteri care formează o echipă care nu e chiar o echipă B, dar să zicem că la fiecare 10 ani apare o jucătoare care poate face saltul direct la echipa de senioare.

Pentru asta avem acest sistem care le pregătește, le recrutează, le ajută să progreseze și atunci când le convocăm la prima echipă, ele sunt pregătite”, a explicat selecţionerul norvegian.

Suedia şi Olanda, construite pe aceeaşi mentalitate!

În România din păcate nu există aşa ceva, un mod unitar în care junioarele să fie educate cu o mentalitate, într-o anumită direcţie şi un stil de joc. Norvegia nu este singura care foloseşte acest sistem.

Suedia sau Olanda sunt alte două naţionale ajunse în elita handbalului tocmai datorită cultivării unei mentalităţi şi unui stil propriu, încă de la junioare. Astfel, tinerele handbaliste pot fi integrate mult mai uşor în prima reprezentativă.

România nu mai are nici măcar echipa B!

Specialiştii din handbalul românesc deplâng şi dispariţia echipei România B în pandemie. În cadrul unor turnee amicale, precum Trofeul Carpaţi, tinerele jucătoare care nu erau în vederile primei echipe aveau şansa să demonstreze şi să ia contact cu adeversare puternice.

Aşa a apărut la echipa naţională Cristina Neagu, convocată de Gheorghe Tadici de la lotul B în cel care făcea deplasarea la Campionatul Mondial din 2007, pe baza evoluţiilor curajoase de la Trofeul Carpaţi.

Ne-am bazat prea mult pe Neagu în ultimul deceniu? Hergeirsson: “Poate a fost un pic prea mult Neagu”

De altfel, în ultimul deceniu, multe voci din handbal au spus că România se bazează prea mult pe Cristina Neagu, lucru remarcat şi de selecţionerul norvegian, Thorir Hergeirsson într-un interviu acordat celor de la Digi:

„Cristina Neagu va fi mereu în prim plan, pentru că e bună şi pentru că e o jucătoare inteligentă. Dar cred că echipa României e mai mult de atât. Acum, de ce nu a existat stabilitate (a evoluţiilor), nu ştiu!

Ele singure trebuie să afle răspunsul. În ultimii ani au depins foarte mult în atac de Neagu şi de deciziile ei. Aşa că atunci când ea e în forma cea mai bună, româncele sunt greu de bătut. Dar poate că a fost un pic prea mult Neagu”.

Şi interul stânga a fost ca o locomotivă pentru echipa naţională. În 2015 a fost decisivă în obţinerea medaliilor de bronz la Mondiale, la fel ca şi la Euro 2018, când România a încheiat competiţia pe locul patru.

Testul de la CM 2021! Fără Neagu, am rămas doar licărul de speranţă din meciul cu Olanda

Iar în acest sens, Campionatul Mondial din 2021 a fost un test pentru naţionala României. Cristina Neagu s-a retras temporar de la prima reprezentativă în acest an, iar pentru “tricolore” a fost un prilej de a testa forţa echipei fără superstar.

Licărul de speranţă a fost în meciul cu Olanda, când România a fost aproape de surpriză şi doar intervenţiile din ultimele minute ale lui Tess Wester au blocat echipa antrenată de Adi Vasile de un rezultat pozitiv în faţa campioanei mondiale.

Naţionala României, reconstruită în fiecare an! Selecţionerul Norvegiei a preluat echipa în 2009

Însă, trăgând linie, România a câştigat la Mondiale doar în faţa naţionalelor din Iran, Kazahstan şi Puerto Rico, pierzând confruntările cu Norvegia, Olanda şi Suedia, numele care contează în handbal.

Continuitatea este un alt lucru important în ceea ce priveşte naţionala. Thorir Hergeirsson este selecţionerul Norvegiei din 2009, fiind anterior secund al naţionalei din 2001. În schimb, România a avut patru selecţioneri în ultimii patru ani: Martin Ambros, Tomas Ryde, Bogdan Burcea şi Adi Vasile.

Contractul lui Adi Vasile expiră la finalul anului 2021, urmând ca o decizie în ceea ce-l priveşte să fie luată în Comisia Tehnică, în luna ianuarie. În timp ce Norvegia implementează o mentalitate de joc unitară la toate nivelurile de vârstă, România schimbă anual selecţionerul şi strategia. Iar rezultatele se văd.

“Mi-e greu să spun cum va arăta echipa în 2022. Orice schimbare într-o echipă va crea nişte efecte. Mi-am dorit să ne închegăm şi să ne stoarcem de energie la acest turneu să luăm multe lucruri bune. Cu aceste lucruri bune şi cu Cristina Neagu în echipă o să crească nivelul”, Adi Vasile la finalul Campionatului Mondial

  • 13 este locul ocupat de România la CM 2021
  • 4 titluri mondiale a obţinut Norvegia (1999, 2011, 2015, 2021)
ADVERTISEMENT