News

Noul director general al TAROM a pierdut o sumă uriașă după ce s-a judecat cu fostul angajator. Costin Iordache are datorii la cinci bănci

Costin Iordache, numit la începutul acestui an în funcția de director general al TAROM, a dat în judecată compania la care a lucrat până în 2019.
11.01.2024 | 10:33
Noul director general al TAROM a pierdut o suma uriasa dupa ce sa judecat cu fostul angajator Costin Iordache are datorii la cinci banci
Costin Iordache se află la al doilea mandat de director general al companiei TAROM. Colaj: FANATIK, Sursa foto: airliners.de
ADVERTISEMENT

Consiliul de Administrație al TAROM l-a numit, în data de 5 ianuarie, pe Costin Iordache în funcția de director general interimar al companiei, acesta luându-i locul lui Bogdan Popescu, care și-a dat demisia după doar trei luni de mandat. În perioada ianuarie-octombrie 2023, tot Iordache a ocupat funcția de director general la TAROM.

Costin Iordache a cerut plata a aproape 180.000 lei

Costin Iordache este absolvent al Academiei de Studii Economice, cât și al programului Leadership Excellence, din cadrul Universității Berlin. Iordache are o experiență de peste 18 de ani în companii precum ABN AMRO BANK, Romtelecom sau Telekom Group. În perioada în care TAROM a fost condus de Popescu, Iordache a avut funcția de director financiar.

ADVERTISEMENT

Înainte să fie angajat la TAROM, Costin Iordache a fost director al Diviziei Customer Finance din cadrul Direcției Executiv-Financiar la Telekom. El și-a dat demisia în 2019, apoi și-a dat în judecată fostul angajator, conform datelor consultate de FANATIK pe portal.just.ro, obiectul dosarului înregistrat pe 13 decembrie 2019 la Tribunalul București fiind „drepturi bănești”.

Costin Iordache a cerut în instanță obligarea Telekom la plata drepturilor salariale aferente a 1.000 ore suplimentare efectuate în perioada iunie 2017 – iulie 2019 (cuantum net estimat: 178.712 lei) pentru munca suplimentară prestată în vederea realizării operaţiunilor şi lucrărilor solicitate la nivel de grup în contextul erorilor sistematice şi disfuncţionalităţilor intervenite în procesul de facturare clienţi ca urmare a procesului de integrare a sistemelor IT implementat de Telekom în anul 2017.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Costin Iordache a cerut actualizarea sumelor sus-menționate cu rata inflaţiei şi cu dobânda legală penalizatoare; obligarea Telekom la plata de daune morale în cuantum de 25% din valoarea stabilită pentru munca suplimentară pentru prejudiciul cauzat de presiunea profesională la care a fost supus şi de stresul aferent prestării unei munci suplimentare peste durata maximă prevăzută de Codul muncii şi de reglementările europene în vigoare şi obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată.

Costin Iordache a primit bonusuri de performanță datorită orelor suplimentare

Instanța a reținut că Iordache și-a dat demisia de la Telekom pe 16 septembrie 2019 și că, concomitent cu cererea privind încetarea CIM prin acord/demisie, reclamantul a solicitat să i se plătească orele suplimentare efectuate în ultimii 3 ani anteriori demisiei, fiind prima dată când acesta a menţionat că ar fi efectuat ore suplimentare, aproximativ 3-4 ore zilnic, în activitatea sa din cadrul Telekom.

ADVERTISEMENT

Conform lui Iordache, munca suplimentară ar fi fost prestată în vederea remedierii unor erori şi disfuncționalități rezultate ca urmare a retehnologizării implementate de Telekom în mai 2017.  Instanța nu a negat că reclamantul ar fi depus un efort suplimentar în perioada dedusă judecății, în vederea corectării erorilor de facturare și încasare generate de disfuncționalitățile tehnice intervenite ca urmare a integrării aplicațiilor IT.

“Însă, câtă vreme, în calitatea sa de manager, reclamantul a avut în mod sigur de atins ca target minimalizarea consecințelor negative ale disfuncționalităților create, instanța a apreciat că acest efort a fost răsplătit de angajator prin plata bonusurilor de performanță și a altor bonusuri individuale pe care pârâta le evidențiază atât sub aspectul valorii cât și al perioadei încasării în concluziile scrise, dar pe care reclamantul le trece cu vederea”, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

ADVERTISEMENT

Directorul general al TAROM are datorii de 75.000 euro

În concluzie, instanța a apreciat că Telekom nu datorează reclamantului Costin Iordache plata unor ore suplimentare, motiv pentru care a respins capătul de cerere principal cât și cel accesoriu privind actualizarea cu rata inflației și plata dobânzii legale. Instanța a respins şi capătul de cerere privind plata daunelor morale. Decizia a fost dată pe 31 iulie 2020, dar Costin Iordache a formulat apel.

Dosarul a fost mutat la Curtea de Apel București, instanță care a respins, ca nefondat, apelul lui Costin Iordache, pe 9 decembrie 2021. Conform ultimei declarații de avere, din noiembrie 2023, Costin Iordache deține un apartament de 71 metri pătrați în București și un autoturism Dacia Lodgy. Actualul director general al TAROM are mai multe conturi în euro, lei și dolari, valoarea totală a activelor financiare fiind de aproximativ 33.000 euro.

La rubrica datoriilor, Iordache a notat că are șase credite la cinci bănci diferite: 290.000 lei și 16.388 lei (Banca Transilvania), 8.800 lei (Raiffeisen), 27.900 lei (Credit Europe), 10.000 lei (Garanti), 16.500 lei (Alpha Bank). În total, datoriile sunt de 369.588 lei (aproximativ 75.000 euro). De la TAROM, Iordache a încasat un venit anual de 110.713 lei (9.226 lei pe lună), dar a mai avut o sursă de venit, primind un salariu anual de 167.100 lei (13.925 lei pe lună) de la Dante International, compania din spatele Emag Romania.

ADVERTISEMENT