LIVE Actualizat 18-01-2023
19:44

Război în Ucraina, ziua 329. Zelenski, discurs la Davos: ”Avem nevoie de tancuri occidentale înainte de o nouă invazie a celor rusești”

Război în Ucraina, ziua 329. Oficialii din SUA anticipează un conflict de durată între ruși și ucraineni. Între timp, Olanda anunță că trimite Kievului un sistem de rachete Patriot
18.01.2023 | 21:45
Razboi in Ucraina ziua 329 Zelenski discurs la Davos Avem nevoie de tancuri occidentale inainte de o noua invazie a celor rusesti
Război în Ucraina, ziua 329. Olanda trimite armatei ucrainene un sistem de rachete Patriot. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
18-01-2023
19:44

Zelenski cere ajutor militar, în discursul de la Davos: ”Avem nevoie de tancuri occidentale înainte de o nouă invazie a celor rusești”

În această perioadă, la nivelul NATO se fac demersuri uriașe pentru ca Ucraina să primească tancuri de luptă moderne de fabricație germană, după apelul oficialilor de la Kiev. Statul invadat atrage atenția că tot mai multe bombardamente au loc asupra zonelor rezidențiale.

Marți, Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina primește un nou sistem Patriot din partea Olandei, în urma unor negocieri susținute pe acest subiect, în care au fost implicați și americanii.

Miercuri, într-o intervenție la Forumul Economic Mondial de la Davos, liderul de la Kiev le-a spus celor participanți că livrările occidentale de tancuri şi unităţi de apărare antiaeriană ar trebui să ajungă în Ucraina mai repede, înainte ca Rusia să-şi desfășoare propriile atacuri.

”Aprovizionarea Ucrainei cu sisteme de apărare aeriană trebuie să se facă înainte de următoarele atacuri cu rachete ale Rusiei”, a declarat Zelenski.

”Livrările de tancuri occidentale trebuie să vină înainte de o nouă invazie a tancurilor ruseşti”, a mai punctat președintele ucrainean.

18-01-2023
10:24

Mircea Geoană: ”Ne așteaptă un război lung”

Șefii de stat major din NATO se întâlnesc în aceste zile într-o ședință vitală care va pune la punct strategia pe următorii ai ai NATO.

Mircea Geoană, personaj cheie în această organizație, a făcut o prognoză referitoare la război și e convins că acest conflict nu se va termina degrabă.

”Ne pregătim pentru un război lung. Va fi un an dificil. Trebuie să ne pregătim pe termen lung, mai mult de 2024. Trebuie să ne asigurăm că producem muniții și luând în considerare nevoile Ucrainei.

Trebuie să ne pregătim pentru potențialele războaie ale viitorului și să transformăm NATO pentru era digitală. Trebuie să păstrăm capacitățile de a apăra alianța împotriva oricăror amenințări de acum sau de viitor.

Trebuie să ne îmbunătățim capacitățile tehnologice și asta va crește capacitățile de apărare. Cooperarea noastră va aduce inovație în sectorul privat și tehnologic”, a transmis Geoană.

18-01-2023
09:10

Conducerea ministerului ucrainean de interne a pierit într-un accident de elicopter

Prăbușirea unui elicopter în suburbiile Kievului, miercuri dimineață, s-a soldat cu cel puțin 18 morți, printre care ministrul ucrainean de interne și adjunctul său, potrivit șefului serviciului național de poliție al țării.

Mai multe informații AICI.

18-01-2023
08:18

Serghei Lavrov: ”NATO a planificat războiul cu Rusia”

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a lansat o serie de acuze fără precedent la adresa SUA și NATO, considerând că între Rusia și NATO războiul a depășit de mult statutul de ”război rece”.

”SUA se pregăteau de ani de zile să pornească un război hibrid împotriva Rusiei. Acum câteva zile, un profesor de la o universitate din SUA a spus că nu suntem într-un război rece cu Rusia ci unul fierbinte.

Președintele Croației a fost onest când a spus că e războiul NATO. Kissinger a făcut un apel către NATO pentru a oferi statutul de membru NATO Ucrainei, iar într-un articol recent a spus că e o competiție între două puteri nucleare pentru controlul unor teritorii”, a declarat Lavrov.

La aproape 11 luni distanță de la declanșarea invaziei ruse din Ucraina, oficialii de la Casa Albă spun că acest conflict din estul Europei va fi unul de lungă durată.

Război în Ucraina, ziua 329. Oficialii din SUA anticipează un conflict de durată între ucraineni și ruși

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și ministrul de externe al Marii Britanii, James Cleverly, au participat, marți seară, la o conferință de presă comună în care au vorbit despre situația din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Blinken a spus că președintele rus Vladimir Putin ”folosește energia pentru a încerca să pedepsească țările care susțin Ucraina”.

Oficialul de la Casa Albă a adăugat că există, din SUA, Marea Britanie și nu numai, un ”angajament de a se asigura că ucrainenii primesc tot ceea ce au nevoie” în această perioadă critică din timpul iernii, în care rușii atacă neîncetat.

ADVERTISEMENT

Secretarul de stat al SUA a vorbit apoi și despre lupte dintre cele două tabere. Acesta a anticipat că războiul va fi unul de durată.

”Acum suntem în iarnă, continuă să fie lupte dure, în special de-a lungul frontului de est. Eu anticipez că, din păcate, acest conflict va dura ceva timp”, a afirmat Blinken, conform Sky News.

ADVERTISEMENT

”Dar suntem hotărâți, împreună cu statele aliate, să ne asigurăm că ucrainenii au cele necesare pentru a recâștiga ceea ce au pierdut și pentru a face față agresiunii ruse. Asta nu s-a schimbat”, a dat asigurări oficialul de la Washington.

Omologul său din Regatul Unit, James Cleverly a spus că este important ca occidentul să furnizeze ”echipamentul potrivit la momentul potrivit” Ucrainei, astfel încât să se poată angaja în tipul necesar de luptă.

ADVERTISEMENT

Kievul a primit 3 miliarde de euro din partea UE

Marți, 17 ianuarie, Ucraina a primit o primă tranşă de 3 miliarde de euro din pachetul de 18 miliarde prevăzute de Uniunea Europeană pentru anul 2023, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski.

Ucraina a primit primele 3 miliarde de euro din noul program macro-financiar de 18 miliarde de euro de sprijin pentru economia ucraineană”, a scris Zelenski pe Twitter.

Liderul de la Kiev le-a mulţumit preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi celor 27 de state membre pentru ‘sprijinul solid‘ acordat Ucrainei, la aproape 11 luni de de debutul agresiunii ruse.

Olanda trimite armatei ucrainene un sistem de rachete Patriot

Olanda a anunțat că va trimite Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană Patriot. Informația a fost furnizată de premierul olandez Mark Rutte, care s-a aflat marți la Washington, într-o întâlnire cu preşedintele american Joe Biden.

Liderul SUA a lăudat Olanda pentru sporirea asistenței pentru Ucraina. La rândul său, Rutte l-a lăudat pe președintele american pentru că a condus efortul internațional de susținere a Ucrainei.

ADVERTISEMENT