News

Noul șef al Corpului de control al prim-ministrului, dat în judecată din cauza unei cutii de valori. De ce a fost acuzat Adrian Nica

Adrian Nica, numit recent în funcția de şef al Corpului de control al prim-ministrului, a fost dat în judecată de o bancă.
16.01.2024 | 11:14
Noul sef al Corpului de control al primministrului dat in judecata din cauza unei cutii de valori De ce a fost acuzat Adrian Nica
Marcel Ciolacu l-a numit pe Adrian Nica în funcția de șef al Corpul de control al prim-ministrului. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook Guvernul României
ADVERTISEMENT

Adrian Nica a fost numit joi, 11 ianuarie 2024, în funcția de şef al Corpului de control al prim-ministrului, decizia fiind luată de premierul Marcel Ciolacu. Nica i-a luat locul lui Silviu Barbu, demis de Ciolacu pentru că șeful Guvernului ar fi fost nemulțumit de rezultatele controlului pe care l-a cerut la clubul Steaua.

Adrian Nica a închiriat o cutie de valori de la BCR

Nica a fost manager al departamentului control din cadrul Hidroelectrica, în perioada decembrie 2014-ianuarie 2024. Între 2008 și 2014, Nica  a fost director al Direcției Mari Contribuabili din ANAF, director al Inspecției Fiscale și șef al Corpului de Control al Ministerului Transporturilor, dar a fost și membru în CA în companii de stat precum CFR Marfă, CFR SA, CFR Călători, Romatsa, Metrorex, Compania Aeroporturi.

ADVERTISEMENT

Numele lui Adrian Nica apare ca pârât într-un dosar înregistrat pe 19 ianuarie 2022 la Judecătoria Sectorului 6 București, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată. Reclamant figurează Banca Comercială Română SA, iar obiectul dosarului este “obligația de a face”.

Prin cererea înregistrată pe rolul instanţei, BCR a solicitat obligarea pârâtului Adrian Nica să predea cheia de la caseta de valori închiriată de acesta în baza contractului de punere la dispoziţie a casetei de valori nr 373/28.05.2012, încheiat în calitate de beneficiar şi BCR SA, prin unitatea sa teritorială Sucursala Universitate.

ADVERTISEMENT

În subsidiar, banca a cerut să fie autorizată de a deschide forţat caseta de valori şi de a încuviinţa vânzarea obiectelor descoperite în măsura necesară acoperirii prejudiciului cauzat în valoare de 100 eur + TVA (la cursul BNR din ziua efectuării plaţii) reprezentând contravaloarea deschiderii forţate şi confecţionării unei noi chei.

Banca are dreptul de a deschide forțat cutia de valori

În motivarea cererii, reclamanta BCR SA a arătat că, la data de 28.05.2012, clientul Nica Adrian Nicușor a încheiat cu BCR SA – Sucursala Universitate contractul de punere la dispoziţie a casetei de valori nr. 373/28.05.2012 pentru închirierea unei căsuţe de valori pe o perioada de o lună cu prelungire automată de la data de 28.05.2012 până la data de 28.06.2012.

ADVERTISEMENT

BCR a arătat că, potrivit contractului, perioada de închiriere a casetei de valori poate fi prelungită la solicitarea clientului, prin act adiţional, cel mai târziu până la sfârşitul zilei bancare în care contractul urmează sa expire. De asemenea, Adrian Nica avea obligaţia, la încheierea contractului, să elibereze caseta şi să predea băncii cheia casetei.

Banca şi-a rezervat dreptul ca, în cazul în care clientul nu se prezintă în termen de 30 zile de la primirea notificării să elibereze caseta, să procedeze, în prezența unei comisii de inventariere, la deschiderea forţată a casetei de valori, care se face în prezenţa unui notar public. De asemenea, doar instanţa de judecată poate dispune vânzarea bunurilor, descoperite, în măsura necesară acoperirii chiriei şi cheltuielilor efectuate de prestator, precum şi, dacă este cazul, a prejudiciului cauzat acestuia.

ADVERTISEMENT

Instanța l-a obligat pe Adrian Nica să predea cheia casetei

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanța a arătat că reclamanta şi-a îndeplinit obligaţiile asumate, dar pârâtul Adrian Nica nu a predat cheia casetei de valori. Pe 22 martie 2022, instanța a obligat pârâtul Adrian Nica să predea reclamantei cheia de la caseta de valori închiriată. De asemenea, a arătat că, în situaţia neîndeplinirii obligaţiei de către pârât, autorizează pe reclamantă de a deschide forţat caseta de valori şi de a vinde obiectele descoperite, în măsura necesară acoperirii prejudiciului în valoare de 100 Euro + T.V.A., la cursul B.N.R. din ziua plăţii.

Adrian Nica nu a formulat apel, astfel că a pierdut definitiv procesul cu BCR. Conform ultimei declarații de avere, din iunie 2023, consultată de FANATIK, reiese că Nica avea trei credite la BCR, de 40.000 lei, de 20.000 lei și de 27.000 lei, unul la CEC Bank (de 340.000 lei) și altul la Unicredit Bank (de 105.000 euro).

Adrian Nica și soția sa dețin două terenuri intravilane la Domnești, unul de 2.250 metri pătrați, celălalt de 800 metri pătrați. Noul șef al Corpului de control al prim-ministrului mai deține un apartament în București, de 78 metri pătrați, iar soția sa are un alt apartament în Capitală, de 70 metri pătrați. Adrian Nica a încasat un salariu anual de 294.232 lei de la Hidroelectrica, adică 24.519 lei pe lună.

ADVERTISEMENT