Sport

Câţi bani poate pierde Novak Djokovic după ce a fost expulzat din Australia! Reacția unuia dintre sponsori

Novak Djokovic a fost expulzat din Australia, iar tot scandalul creat în jurul său la Melbourne ar putea să-i aducă pierderi financiare, mulți dintre sponsorii săi fiind tentați să se retragă.
17.01.2022 | 16:21
Cati bani poate pierde Novak Djokovic dupa ce a fost expulzat din Australia Reactia unuia dintre sponsori
Novak Djokovic ar putea să piardă bani grei
ADVERTISEMENT
17-01-2022
14:31

Rămâne Djokovic fără sponsori?

Marca franceză de echipament sportiv Lacoste, sponsor tehnic al lui Novak Djokovic, a anunţat că doreşte să analizeze evenimentele care au declanşat o luptă juridică de aproape două săptămâni şi l-au împiedicat pe tenismenul sârb să-şi apere titlul la Australian Open.

”Cât mai curând posibil, vom lua legătura cu Novak Djokovic pentru a analiza evenimentele care i-au însoţit prezenţa în Australia. Le dorim tuturor un turneu excelent şi mulţumim organizatorilor pentru toate eforturile depuse pentru a se asigura că turneul se desfăşoară în condiţii bune pentru jucători, staff şi spectatori”, a precizat brandul francez de îmbrăcăminte, conform CNN.

Producătorul francez de automobile Peugeot, un alt sponsor Djokovic, deţinut acum de Stellantis, a refuzat să comenteze situaţia liderului ATP. Producătorul de ceasuri elveţian Hublot şi firma japoneză de echipament sportiv Asics, care îi asigură sârbului încălţămintea, nu au răspuns solicitărilor de a comenta.

Djokovic are acorduri de sponsorizare în valoare de 30 de milioane de dolari pe an şi a fost al 46-lea cel mai bine plătit sportiv din lume în 2021.

Scandalul în care a fost implicat Novak Djokovic a ţinut prima pagină a ziarelor în ultimele zile, după ce tenismenului de 34 de ani i-a fost anulată pentru a doua oară viza de intrare în Australia. Dacă va fi deportat, campionul din 2021 de la Australian Open ar putea pierde o sumă importantă.

Câţi bani poate pierde Novak Djokovic dacă va fi deportat din Australia. Sponsorii l-ar putea părăsi

Duminică, de la ora 00:30 (ora României), va fi luată decizia finală în cazul lui Novak Djokovic, cel mai aşteptat moment în scandalul începutului de an în sportul mondial. Presa din Australia a anunţat că sunt şanse mari ca anumiţi sponsori să-l părăsească pe tenismenul sârb, în cazul unei deportări.

ADVERTISEMENT

În prezent, conform Forbes, Novak Djokovic câştigă în jur de 30.000.000 de dolari din contractele de publicitate, printre marii sponsori numărându-se Peugeot, Lacoste sau Hublot.

Primele două companii au refuzat să comenteze situaţia lui Novak Djokovic, semn că ar putea să ia în calcul ruperea contractului în cazul deportării. Pe de altă parte, Hublot a anunţat că va continua să-i fie sponsor sârbului, însă lucrurile s-ar putea schimba şi în acest caz.

ADVERTISEMENT

“Dacă pierzi mulţi fani, atunci pierzi şi sponsorii”, explica Nicole Melton, profesor de management sportiv de la Universitatea Massachusetts Amherst. Astfel, dacă anumite contracte vor fi reziliate în perioada următoare, Novak Djokovic ar putea să piardă între 15.000.000 şi 20.000.000 de dolari.

Sponsorii tind să plece de lângă sportivii cu probleme legale

În ultimii ani, tendinţa a fost ca sponsorii să nu mai rămână lângă sportivi, după ce aceştia au avut mari probleme legale. Un caz relevant este cel al lui Lance Armstrong, care în 2012 a început să aibă probleme cu acuzaţiile de dopaj. După acest caz, mai mulţi sponsori, printre care Nike, Trek sau Budweiser, l-au părăsit.

ADVERTISEMENT

La fel s-a întâmplat cu Maria Şarapova, după ce a picat un test doping în 2016 şi a fost suspendată. La scurt timp, rusoaica a pierdut contractele cu Porsche, Nike şi Tag Heuer.

După ce şi-a împuşcat şi ucis iubita, în 2013, Oscar Pistorius a început să-şi piardă contractele pe care le avea. Nike şi Oakley s-au distanţat imediat de multiplul campion paralimpic.

ADVERTISEMENT

Cum ar putea să apară problemele pentru Novak Djokovic, dar şi varianta salvatoare

Mari probeleme pentru Novak Djokovic vor apărea dacă acesta va deveni imaginea anti-vacciniştilor. Ceyda Mumcu, profesor de management sportiv la Universitatea New Haven, susţine că în acest caz, sârbul ar urma să-şi piardă rapid sponsorii.

Cu toate acestea, pentru moment, sponsorii ar aştepta să vadă rezultatele pe care Novak Djokovic le va avea la următoarele turnee sau dacă va putea să participe la Australian Open 2022.

“Dacă va fi lăsat să joace, sponsorii vor scăpa de presiune. Ar putea să câştige din nou titlul şi să devină cel mai bun tenismen din istorie, astfel că sponsorii îşi vor asuma riscul şi vor rămâne lângă el”, a explicat Ceyda Mumcu.

ADVERTISEMENT