Sport

Cazul Novak Djokovic a repus pe tapet problema refugiaților în Australia: ”Sunt închiși chiar și ani de zile. Mulți suferă traume”

Problemele cu care s-a confruntat Novak Djokovic din cauza faptului că inițial i-a fost anulată viza a readus în prim-plan discuția legată de viața dură îndurată de refugiații din Australia.
11.01.2022 | 13:41
Cazul Novak Djokovic a repus pe tapet problema refugiatilor in Australia Sunt inchisi chiar si ani de zile Multi sufera traume
Problemele cu care s-a confruntat Novak Djokovic din cauza faptului că inițial i-a fost anulată viza a readus în prim-plan discuția legată de viața dură îndurată de refugiații din Australia. Sursă foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Liderul clasamentului ATP a obținut în instanță anularea deciziei de a-i fi retrasă viza, dar succesul nu este încă definitiv deoarece ministrul Imigrației, Alex Hawke, are dreptul să întoarcă decizia.

Guvernul australian verifică dacă sârbul a mințit în formularele sale de intrare în țară, atunci când a spus că nu a călătorit în alt stat în ultimele 14 zile, în ciuda faptului că el a fost în Spania.

ADVERTISEMENT

Problema refugiaților din Australia, adusă din nou în actualitate de cazul lui Novak Djokovic

Toată această tevatură din jurul lui Novak Djokovic a fost un bun prilej pentru Amnesty International să redeschidă discuția privind abuzurile la care sunt supuşi refugiaţii şi solicitanţii de azil în Australia.

”Djokovic a experimentat o mică parte din ceea ce trăiesc refugiații de ani de zile din cauza politicilor rușinoase ale guvernului australian în materie de refugiați”, a declarat Graham Thom, expertul Amnesty International pe problemele refugiaților din Australia.

ADVERTISEMENT

Conform site-ului 20minutos.es, expertul a explicat că refugiații care fug de conflict sau persecuție în țările lor sunt reținuți atunci când încearcă să ajungă în Australia și închiși, uneori chiar și ani de zile, în hoteluri păzite sau trimiși în centre de detenție din Nauru sau Papua Noua Guinee.

”Nu pot lucra, nu-și pot trimite copiii la școală, nu pot juca sporturile pe care le iubesc, nu pot avea acces la asistență medicală sau nu își pot planifica viitorul. Și mulți suferă traume și boli din experiențele lor în arest”, a mai spus Thom.

ADVERTISEMENT

40 de refugiați se află în hotelurile din Australia

Însuși Novak Djokovic s-a aflat într-unul dintre aceste hoteluri speciale din Melbourne de joia trecută și până luni, când un judecător a dispus eliberarea lui. ”Aerul din camera mea este de închisoare, o mizerie care mă însoțește de aproape nouă ani”, a afirmat Mehdi Ali, un refugiat iranian de 24 de ani, reținut la hotelul Park din Melbourne, unde a fost ținut și tenismenul sârb.

Potrivit Amnesty International, există aproximativ 40 de refugiați și solicitanți de azil reținuți în aceste hoteluri australiene cunoscute sub numele de ”locuri alternative de detenție”.

ADVERTISEMENT

În 2019, Comisia pentru Drepturile Omului din Australia a indicat că aceste hoteluri nu sunt locuri adecvate pentru a găzdui deținuții din cauza lipsei de servicii adecvate și a restricțiilor privind circulația și spațiul.

Djokovic, victima unui sistem injust

Fostul fotbalist și activist australian Craig Foster a subliniat că trebuie făcută o distincție între rezistența lui Novak Djokovic de a fi vaccinat împotriva Covid-19 și tratamentul umilitor pe care l-a primit din partea autorităților australiene de imigrație.

”Djokovic nu este un erou sau un luptător pentru libertate. El este un sportiv celebru care nu crede în vaccinuri și a căutat o excepție. Nu sunt de acord cu viziunea sa asupra pandemiei”, a explicat Foster.

Cu toate acestea, activistul a adăugat că Djokovic a fost și victima unui sistem injust care îi privează pe refugiați, inclusiv pe copii, de libertate și le afectează sănătatea mentală și fizică în centrele de detenție conduse de companii private.

ADVERTISEMENT