News

O biserică monument istoric, construită acum 300 de ani, a ars în Vâlcea. Ce a produs incendiul

Pompierii au intervenit la primele ore ale dimineții, marți 19 martie, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o biserică monument istoric, construită acum 300 de ani.
19.03.2024 | 09:22
O biserica monument istoric construita acum 300 de ani a ars in Valcea Ce a produs incendiul
O biserică monument istoric, construită acum 300 de ani, a ars în Vâlcea. Ce a produs incendiul
ADVERTISEMENT

Pompierii militari au trimis la fața locului mai multe autospeciale, pentru a stinge flăcările care au cuprins biserica ridicată în 1746. Potrivit ISU Vâlcea, incendiul a izbucnit în zona Râureni, iar aici au ajuns trei autospeciale cu spumă, alături de zeci de pompieri care s-au luptat zeci de minute cu flăcările.

O biserică monument istoric, construită acum 300 de ani, a ars în Vâlcea

”Incendiul a izbucnit marți în municipiul Râmnicu Vâlcea, zona Râureni, anunță ISU Vâlcea. În misiune au fost trimise forțe din cadrul Detașamentului de Pompieri Râmnicu Vâlcea, cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă și o autospecială de salvare și intervenție la înălțime”, a tarnsmis ISU Vâlcea.

ADVERTISEMENT

Pompierii au constatat că biserica din lemn a ars aproape în totalitate, fiind afectați 60 de metri pătrați ai construcției.”Arde generalizat o biserică din lemn, acoperită cu învelitoare din tablă, pe o suprafaţă de circa 60 de mp”. Nu este pericol de propagare la biserica mare și nici la alte construcții”, au mai transmis reprezentanții ISU Vâlcea.

Din fericire în zonă nu există case care să fie puse în pericol, astfel că incendiul a fost localizat și lichidat. Mai mult, pompierii se temeau ca flăcările să nu cuprindă o altă biserică din apropiere, însă focul a fost localizat. Conform Digi 24, biserica învăluită de flăcări este biserica din lemn ce poartă hramul Sfântul Nicolae, un monument istoric construit în 1746.

ADVERTISEMENT

”Pompierii militari vâlceni au fost solicitați, cu puțin timp în urmă, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o biserică, în municipiul Râmnicu Vâlcea, zona Râureni. Au fost alocate de urgență forțe din cadrul Detașamentului de Pompieri Râmnicu Vâlcea, cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă și o autospecială de salvare și intervenție la înălțime.

Județul Vâlcea, județul cu cele mai multe mănăstiri în patrimoniu

Echipajele operative sosite la fața locului au constatat că arde generalizat o biserică din lemn, acoperită cu învelitoare din tablă, pe o suprafață de aproximativ 60 de mp”, a declarat și purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, Sorin Albinaru. Pompierii vor încerca să afle cu exactitate ce a produs incendiul, însă cel mai probabil a fost vorba de un scurtcircuit.

ADVERTISEMENT

Vâlcea este județul din România cu cele mai multe mănăstiri seculare incluse în patrimoniu. Din cele aproape 800 de monumente istorice din județ, 26 sunt mănăstiri. Cu toate acestea, numărul total al bisericilor și mănăstirilor din Vâlcea este mai mare. Prin comparație, așa cum arată Adevărul, județul Neamț are doar 80 de mănăstiri, însă doar un sfert dintre acestea sunt declarate monument istoric.

La fel de adevărat e că în Vâlcea există foarte multe biserici din lemn, majoritatea aflate pe lista patrimoniului național, cum ar fi cea din Râureni, care a ars. Totodată, cel mai vechi astfel de lăcaș de cult din Oltenia se află la Marița-Vaideeni.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor afișate pe site-ul de prezentare al mănăstirii, aceasta ”se distinge prin pisania cu numele ctitorilor, numeroase inscripții, sculpturi decorative, precum și prin iconostasul repictat în 1837. Biserica este înscrisă pe noua listă a monumentelor istorice, LMI 2004”.

ADVERTISEMENT
Tags: