News

O cometă mai mare de trei ori decât Muntele Everest va trece pe lângă Pământ. Ce este ”cometa diavolului”

”Cometa diavolului”, o comentă mai mare de trei ori decât Muntele Everest, va fi vizibilă de pe Pământ în următoarele săptămâni, anunță oamenii de știință.
12.03.2024 | 19:42
O cometa mai mare de trei ori decat Muntele Everest va trece pe langa Pamant Ce este cometa diavolului
O cometă mai mare de trei ori decât Muntele Everest va trece pe lângă Pământ. Ce este ”cometa diavolului”
ADVERTISEMENT

Cercetătorii atrag atenția că vorbim despre un eveniment rar, pentru că această cometă, botezată 12P/Pons-Brooks, are o orbită de 71,3 ani. Ultima oară a fost vizibilă de pe Terra în 1954 și va fi vizibilă în 2095, iar în acest an cometa se va apropia cel mai mult de Soare pe 21 aprilie.

”Cometa diavolului” este mai mare de trei ori decât Muntele Everest

Conform presei din Franța, cometa are culoarea verde și se distinge prin mărimea nucleului, cu un diametru de 30 de kilometri. Așadar, vorbim despre o cometă de 3,5 ori mai mare decât Muntele Everest, care măsoară nu mai puțin de 8.848 de metri. Cometa este supranumită ”cometa diavolului” tocmai pentru că are ”două coarne” care îi formează coada.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință explică de fapt că aceste coarne sunt niște fisuri care se produc în nucleul cometei, din care ies erupții de gaz și gheață. Datorită acestor caracteristici, cometa este plasată în categoria cometelor ”criovulcanice”. Oamenii de știință spun că anul trecut o astfel de erupție a provocat ca această cometă să devină de 100 de ori mai strălucitoare.

Experții au subliniat că sunt șanse mari ca această cometă să devină tot mai strălucitoare în măsura în care se apropie de Soare, astfel că cetățenii din Spania au văzut-o deja pe cerul nopții. Astrofotograful american Andrew McCarthy a surprins recent imagini spectaculoase cu nucleul cometei, pe care le-a distribuit pe X.

ADVERTISEMENT

Cercetătorul arată cum culoarea verde a cometei e produsă de ”concentrațiile de dicarbon iluminate de Soare”. Interesant, cu toate că vorbim despre o cometă foarte strălucitoare, este nevoie cu siguranță de un binoclu sau de un telescop mic. Doctorul în științe Paul STrom, astrofizician la Universitatea din Warwick, Marea Britanie, a avut o serie de sfaturi pentru cei pasionați de astronomie.

Când a fost observată pentru prima dată ”Cometa diavolului”

”Cometa se deplasează dinspre constelația Andromeda spre Pești. Pe măsură ce face acest lucru, va trece prin fața unor stele strălucitoare, ceea ce o va face mai ușor de observat la anumite date. În special, pe 31 martie, 12P/Pons-Brooks se va afla la doar 0,5 grade de steaua strălucitoare numită Hamal”, a transmis specialistul.

ADVERTISEMENT

La rândul său, Nicolas Biver, președinte al Comisiei pentru comete a Societății Astronomice din Franța, totodată astrofizician al Observatorului din Paris, a vorbit despre perioada în care această cometă are șanse mari să fie văzută pe cer. Este vorba, așadar, despre intervalul 11-17 martie.

”Asta, înainte de a fi din nou observabilă la sfârșitul lunii martie și până la sfârșitul lunii aprilie, dar nu este încă sigur”, a punctat astrofizicianul, cu mențiunea că această cometă se află undeva spre nord-vest. ”Mai exact la aproximativ 8° sub galaxia Andromeda”, a completat Nicolas Biver.

ADVERTISEMENT

Cometa 12P/Pons–Brooks a fost identificată și observată în anii 1385 și în 1457. Apariția din 1385 înregistrată de oamenii de știință chinezi în și a fost, de asemenea, menționată și în unele surse europene. O cometă observată de Paolo dal Pozzo Toscanelli în ianuarie 1457 și menționată în sursele chineze este, de asemenea, identificată drept cometa 12P/Pons–Brooks. Mai mult, oamenii de știință cred că prima referință despre această cometă apare în sursele chineze undeva în anul 245.

ADVERTISEMENT