Life

O creatoare de modă legendară s-a stins din viață: “A murit împăcată”

O legendară creatoare de modă s-a stins din viață joi. A revoluționat moda în anii '60 și a creat un articol vestimentar foarte apreciat.
13.04.2023 | 19:11
O creatoare de moda legendara sa stins din viata A murit impacata
O creatoare de modă legendară s-a stins din viață. Sursa foto: Twitter/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O legendară creatoare de modă a murit joi, în Anglia. A fost o personalitate marcantă a modei din anii ’60. Este recunoscută mai ales pentru faptul că a creat fusta mini.

O creatoare de modă legendară a murit. Pentru ce era recunoscută

Mary Quant, o celebră stilistă britanică, s-a stins din viață joi, la vârsta de 93 de ani. Anunțul a fost făcut de familia acesteia, potrivit AFP, citat de Agerpres. A revoluționat moda prin faptul că a popularizat fusta mini, dar și alte articole vestimentare.

ADVERTISEMENT

A fost o personalitate marcantă a epocii “Swinging Sixties”. A murit “împăcată”, la locuința sa din comitatul Surrey, în sudul Angliei. Mary Quant a fost “una dintre cele mai cunoscute creatoare ale secolul al XX-lea şi o inovatoare de excepţie”, a mai transmis familia stilistei.

“A murit în mod pașnic acasă, în Surrey, Marea Britanie în această dimineață”, este mesajul transmis de rudele regretatei creatoare de modă.

ADVERTISEMENT

Cine a fost Mary Quant

Născută pe 11 februarie 1939, la Londra, Mary Quant a inaugurat, în 1955, primul său magazin, care se numea “Bazaar”, situat în cartierul Chelsea. Magazinul avea haine și accesorii, iar în scurt timp a devenit un loc de întâlnire pentru membrii unor trupe precum The Beatles și The Rolling Stones. De asemenea, magazinul era frecventat și de Brigitte Bardot și Audrey Hepburn.

Creatoarea de modă era recunoscută mai ales pentru bretonul său coafat de stilistul Vidal Sassoon. Acesta i-a oferit un look unic, inconfundabil, mai informează sursa citată.

ADVERTISEMENT

În 1967, Mary Quant a declarat, pentru The Guardian, că “bunul gust este moartea, vulgaritatea este viață”. A ridicat tivul mult deasupra genunchiului și a creat fuste și rochii scurte.

Stilista a devenit celebră pentru rochiile și fustele scurte, cu linii simple și culori vii, dar și pentru pantalonii scurți (“hot-pants”). A mai creat, de asemenea, impermeabilele din plastic, trusa de machiaj și rimelul waterproof.

ADVERTISEMENT

“Întâmplător, ţinutele mele se potriveau perfect cu moda adolescentină, cu muzica pop, cu barurile de espresso şi cluburile de jazz”, a spus creatoarea în cartea “Quant by Quant”, prima sa autobiografie, publicată în 1965.

“Este imposibil de supraestimat contribuția lui Quant la modă. Ea a reprezentat libertatea veselă a modei anilor 1960 și a oferit un nou model pentru femeile tinere. Moda de astăzi datorează atât de mult viziunii sale deschizătoare de drumuri”, au declarat reprezentanții Muzeului Victoria & Albert, pe Twitter.

ADVERTISEMENT