News

O epavă misterioasă a fost descoperită în Eforie. E veche de 200 de ani

Epava care a întârziat lucrările de lărgire a plajei din Eforie, cercetată de arheologi. De când ar putea data ambarcațiunea
15.07.2023 | 16:19
O epava misterioasa a fost descoperita in Eforie E veche de 200 de ani
Este pentru prima oară când o epavă este cercetată în nisip Sursa foto: Europa FM
ADVERTISEMENT

O echipă condusă de trei cercetători de la Institutul Național al Patrimoniului lucrează de două săptămâni la studierea epavei unei nave descoperităîn urmă cu mai mulți ani la Eforie.

Epava misterioasă descoperită în Eforie

Potrivit specialiștilor  ar fi vorba despre resturile unei ambarcațiuni cu vele care ar putea data din secolul al XIX-lea. Nava ar fi eșuat în stâncile din Eforie Sud, iar din ea a mai rămas doar o bucată de 12 metri.

ADVERTISEMENT

”E o navă din lemn, care a fost placată cu tablă de cupru, și s-au găsit diverse fragmente din această tablă de cupru cu cuie de mari dimensiuni, dintr-un aliaj foarte bun, care nu se corodează în apă și sare. Era o navă cu un catarg sau două catarge. Încă nu este foarte limpede”, a explicat Raluca Iosipescu, șef serviciu patrimoniu arheologic, citată de stirileprotv.ro.

Specialiștii vor lua probe din epava, iar aceste probe urmează a fi analizate în două laboratoare ale Ministerului Culturii. De asemenea, va fi efectuată o scanare a locului unde sunt acum resturile ambarcațiunii și apoi aceasta va fi reconstruită digital.

ADVERTISEMENT

”Fiecare bucățică a epavei se scoate, va studiată, în sit, pentru că nu intenționăm să o scoatem. Arheologia navală nu s-a mai făcut în țara românească”, precizează cercetătorul  Sergiu Iosipescu.

”E pentru prima dată în România când are loc o cercetare a unei epave în nisip. Nu e în mediul natural al epavei, să spunem așa, fiind în apă, apoi acoperită cu nisip și acum practic, cercetarea e una de uscat”, a explicat, la rândul său, arheologul Mihai Duca.

ADVERTISEMENT

Epava studiată de arheologi nu va putea fi admirată de publicul larg. ”Ulterior finalizării cercetării de către arheologi urmează să fie reacoperită”, a declarat Marius Stamat, managerul firmei constructoare.

Specialiștii au luat această decizie pentru a conserva resturile navei. ”Decizia finală va fi de a se acoperi cu un material geotextil care să o protejeze, și apoi cu nisip. Practic va reveni în mediul ei natural”, a mai explicat Raluca Iosipescu, citată de europafm.ro. Ambarcațiunea se afla la 16 metri de mal.

ADVERTISEMENT

După ce epava va fi acoperită, plaja din Eforie Sud, lărgită cu fonduri europene în valoare de peste 100 milioane de euro, va putea fi accesibilă turiștilor, în totalitate, lucru care se va întâmpla de la 1 august.

ADVERTISEMENT