News

O femeie a murit în curtea UPU Constanța așteptând ambulanța. Precizările autorităților. Update

Încă un caz revoltător petrecut în curtea unui spital din România. O femeie și-a pierdut viața, în timp ce aștepta ambulanța.
04.08.2023 | 15:57
O femeie a murit in curtea UPU Constanta asteptand ambulanta Precizarile autoritatilor Update
O femeie a murit în curtea unui spital din Constanța. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT
04-08-2023
12:46

UPU Constanța: "Starea pacientei s-a agravat rapid"

Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) Constanța a emis precizări după ce o senatoare AUR a reclamat că o femeie a murit în unitatea respectivă după ce a așteptat trei ore o ambulanță. Conform explicațiilor furnizate de UPU, pacienta a fost adusă de către familie la UPU SMURD Băneasa pentru dispnee, având multiple comorbidități. La momentul sosirii, pacienta era stabilă hemodinamic și respirator, dar era nevoie de investigații suplimentare, motiv pentru care s-a solicitat transferul către o unitate medicală spitalicească.

După sosirea pacientei la UPU, aceasta a fost evaluată de către medicul specialist medicină de urgență de gardă, iar starea sa rămânea stabilă. Cu toate acestea, întrucât investigațiile necesare nu puteau fi efectuate în cadrul UPU, s-a solicitat o ambulanță cu asistent pentru a transfera pacienta către o altă unitate medicală spitalicească.

“Pacienta cu multiple comorbiditati a fost adusa la punctul UPU SMURD Băneasa, la ora 17:30 de către familie, pentru dispnee. A fost evaluată de către medicul specialist medicină de urgenţă de gardă.

Pacienta era stabilă hemodinamic şi respirator, sub administrare de O2 dar fiind necesare mai multe investigatii, medicul a solicitat ambulanta cu asistent, la ora 17.48, în vederea transferului către o unitate medicala spitalicească”, au explicat medicii constanțeni.

 

Ulterior, starea pacientei s-a agravat rapid, motiv pentru care s-a apelat din nou dispeceratul pentru a cere trimiterea de urgență a unui echipaj cu medic.

“În tot acest timp pacienta a fost monitorizată şi asistata medical, fiind în continuare stabila hemodinamic şi respirator. La scurt timp dupa al doilea apel, starea pacientei s-a agravat, motiv pentru care, la ora 19.42 s-a sunat in dispecerat, pentru trimiterea de urgenta a unui echipaj cu medic”, a precizat, vineri, UPU Constanța.

O femeie a murit în curtea unui spital din Constanța, după ce ar fi așteptat trei ore o ambulanță care sa o preia. După incidentul grav din Urziceni, județul Ialomița, acolo unde o femeie a născut în curtea spitalului, aflăm despre un alt caz șocant.

O femeie a murit în curtea unui spital din Constanța

Tragedia s-a produs acum câteva zile în curtea unui spital comunal, cel al localității Băneasa din județul Constanța. Evenimentul a fost relatat în mediul online senatoarea Evdochia Aelenei. Potrivit acesteia, femeia, în vârstă de 75 de ani se afla în stop-cardio respirator, iar din nefericire, ulterior a murit în curtea unității medicale.

ADVERTISEMENT

„Vara, numărul de români în Constanţa se triplează, iar sistemul medical din judeţ nu face faţă. Azi noapte, o femeie de 75 de ani, aflată în stop cardio-respirator a aşteptat 3 ORE o ambulanţă! Aceasta a murit, cu familia putând doar să aprindă o lumânare în curtea spitalului comunal.

Dacă ar fi existat suficient personal şi echipament, ar fi putut fi salvată! Avem nevoie de ambulanţe în plus pe litoral, domnule Rafila! Avem nevoie de personal medical şi de servicii mobile de urgenţă pe parcursul verii! 3 ore! Aşa ceva, nu se poate!” a transmis senatoarea USR.

ADVERTISEMENT

De altfel, potrivit deputatului Stelian Ion, există nereguli în cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Constanța. Acesta susține că situații cum au fost cele din Urziceni pot să apară și la Constanța, ceea ce s-a și întâmplat.

„Am adresat o interpelare ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, semnalându-i o serie de nereguli grave din cadrul SAJ Constanța, din cauza proastei organizări și a managementului incompetent. Deși există ture fără niciun medic pe autospeciale, conducerea SAJ a programat gărzi chiar și cu 3 cadre medicale simultan.

ADVERTISEMENT

Sunt medici care pur și simplu nu sunt înscriși pentru gardă. O situație critică este și la Băneasa, unde există doar un singur echipaj de Ambulanță pentru intervenții. Asta înseamnă că, la două solicitări simultan, o viață poate fi pierdută din cauză că nu a avut cine să intervină”, a precizat acesta.

SAJ Constanța: „Gestionarea cazului a fost conformă”

Reprezentanții SAJ Constanța au transmis că situația femeii de la UPU Băneasa ar fi fost gestionată corespunzător. Potrivit acestora, bătrâna a fost adusă de familie cu o mașină personală la UPU Băneasa, iar acolo a fost solicitat tranfserul la CPU Medgidia. Însă, în momentul sesizării ar fi existat un „val” de solicitări, iar alte cazuri au fost prioritare.

ADVERTISEMENT

SAJ Constanța susține că echipajele se aflau la urgențe majore la domiciliu. „Echipajele se aflau la urgente majore la domiciliu (tentativa suicid, pacient inconstient). In momentul ajungerii echipajului cu asistent (conform solicitarii initiale a mediului de gardă) pacienta se afla in curs de resuscitare.

Si la a doua solicitare a medicului urgentist din UPU Baneasa, care ca urmare a reevaluarii starii pacientei a reconsiderat cazul solicitand echipaj cu medic, s-a raspuns favorabil, si primului echipaj tip C (cu medic) liber, i s-a alocat solicitarea. Alocarea s-a facut in 30 de minute de la solicitarea echipajului cu medic (moment solicitare 19:42 si moment alocare 20:14). In intervalul 19:42 – 20:14, nefiind disponibile echipaje cu medic.”, a transmis SAJ Constanța.

Reprezentanții Serviciului de Ambulanță au adăugat faptul că atunci când a fost solicitat echipajul cu medic, celelalte cadre medicale se aflau la alte intervenții majore, printre acestea fiind un accident rutier cu mai multe victime și o persoană află în stop cardiorespirator, care avea nevoie de resuscitare.

 

ADVERTISEMENT