News

O femeie din Neamț a vrut să vândă pe internet o comoară găsită în curtea casei. Poliția a confiscat obiectul

O femeie din comuna nemțeană Borlești a vrut să vândă pe un site specializat un dinte de mamut, vechi de 10.000 de ani, cu 4000 de euro.
02.11.2022 | 16:32
O femeie din Neamt a vrut sa vanda pe internet o comoara gasita in curtea casei Politia a confiscat obiectul
Molar de mamut, scos la vânzare ilegal pe internet. Foto: Observatornews.ro
ADVERTISEMENT

Poliția a văzut, însă, anunțul și a confiscat obiectul, în condițiile în care femeia nu avea dreptul să-și însușească această ”comoară”.

Dinte de mamut, vândut de o femeie pe internet

Potrivit Observatornews.ro, femeia voia să obțină 4.000 de euro pentru acest dinte de mamut. Cu toate acestea, femeia nu pare să fi cunoscut valoarea reală a obiectului, pe care-l primise cadou în urmă cu doi ani. Inițial, molarul a fost găsit de un consătean, în albia unui râu.

ADVERTISEMENT

”În cursul lunii mai, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Neamț, s-au sesizat cu privire la faptul că, pe o platformă de vânzare on-line a fost postat, pentru scurt timp, un anunț de vânzare a unui molar de mamut.

La data de 2 noiembrie, activitățile de cercetare și documentare desfășurate de polițiștii de investigații criminale au condus la identificarea persoanei în cauză, o femeie de 55 de ani, din Borlești.

ADVERTISEMENT

Din cercetările efectuate de polițiști s-a stabilit că, bunul fosil a fost descoperit întâmplător, în anul 2018, în albia râului Nechit, în localitatea Borlești, de către un bărbat, din aceeași localitate, în prezent decedat.

Acesta l-ar fi oferit în dar femeii de 55 de ani, care l-ar fi păstrat ca piatră decorativă, necunoscând valoarea și proveniența acestuia.

ADVERTISEMENT

Molarul de mamut, estimat la o vechime de aproximativ 10.000 de ani, a fost ridicat de organele de politie și în perioada următoare va fi predat unei instituții specializata a statului, conform dispozițiilor legale”, a transmis IPJ Neamt printr-un comunicat.

Conform Legii 182 din 2000, persoanele fizice care găsesc întâmplător astfel de comori, fie ele și arheologice sau paleontologice, sunt obligate să predea aceste comori statului în termen de 72 de ore de la descoperire.

ADVERTISEMENT

Acești oameni vor fi recompensați cu 30% din valoarea bunului, iar în cazuri excepționale procentul poate să urce la 45%. În urmă cu șapte ani, un anunț similar era postat pe un site de comerț online.

Cu toate acestea, anunțul din 2015 era în perfectă legalitate, fiind vorba de un molar care era deținut de un colecționar, cu toate actele în regulă.

”Vând molar proboscidian fosil juvenil, din specia Mammuthus Primigenius, care a trăit în epoca glaciară Wurm, din perioada cuaternară. Fosila se vinde împreună cu certificat de expertiză, în care se menționează proprietarul. Relicva a fost evaluată de către experți din SUA. Piesa se află în perfectă stare și nu constituie obiect de patrimoniu”, explica vânzătorul, care cerea 6.900 de euro pentru obiectul rar.

ADVERTISEMENT