News

O femeie s-a aruncat de la etajul 6 al Circului Park Tower din București. A lăsat în urmă doi copii

O femeie s-a aruncat de la etajul 6 al Circului Park Tower din București. A lăsat în urmă doi copii, iar soțul este în stare de șoc pentru că nu înțelege ce s-a întâmplat.
21.04.2023 | 20:59
O femeie sa aruncat de la etajul 6 al Circului Park Tower din Bucuresti A lasat in urma doi copii
O femeie s-a aruncat de la etajul 6. Foto: Gândul
ADVERTISEMENT

O femeie s-a aruncat de la etajul 6 al Circului Park Tower din București. A lăsat în urmă doi copii, iar soțul este în stare de șoc pentru că nu înțelege ce s-a întâmplat cu soția sa în vârstă de 40 de ani. Polițiștii au transmis că femeia ar fi suferit de depresie și a ales să-și pună capăt vieții în acest mod. În momentul în care femeia s-a sinucis, soțul alături de un copil se afla la înot.

O femeie s-a aruncat de la etajul 6 al Circului Park Tower

La începutul lunii martie, o femeie de 47 de ani se arunca de la etaj într-un mod similar în București, de data aceasta etajul 12 al unui bloc de pe Șoseaua Pantelimon. Femeia locuia la etajul 1 și s-a urcat la ultimul etaj, pentru a fi sigură că nu supraviețuiește. Înainte de a comite gestul a lăsat și un bilet de adio, iar anchetatorii au stabilit că aceasta avea probleme psihice, conform Gândul.

ADVERTISEMENT

Se pare că astfel de cazuri de sinucidere sau tentative de sinucidere sunt tot mai dese în țara noastră. Cu patru zile în urmă, o femeie a încercat să se sinucidă în București, aruncându-se în Lacul Morii din cartierul Crângași. La fața locului au ajuns mai mulți polițiști care au sărit în apă după femeie și au salvat-o fix în momentul în care a decis să se scufunde pentru a muri.

”Aceștia un încercat să o convingă să iasă din apa, dar în momentul în care unul dintre polițiști s-a apropiat de mal, femeia s-a dus spre largul lacului și a dispărut în apă. Cei trei polițiști prezenți la fața locului au sărit în apă după ea și au reușit să o salveze. Femeia a fost preluată de echipajele SMURD și acum este în afara oricui pericol”, au transmis reprezentanții ISU.

ADVERTISEMENT

Potrivit Covasnamedia, în anul 2000 s-au sinucis aproximativ 4000 de oameni, însă în ultimii ani cifra a scăzut undeva în jurul a 2.500 de sinucideri pe an. Psihologul clinician specialist expert în psihologie clinică judiciară, Consuela Banciu a încercat să explice, pentru sursa citată, care este cauza acestui val de sinucideri.

”Sinuciderea este descrisă a fi un act cu intenție, voluntar-deliberat, legat de un motiv exogen, adică unul sau mai mulți factori externi (sociali sau psiho-sociali) şi de o motivaţie endogenă, adică factor intern (psihologic sau psihopatologic), deci de boală. Pentru fiecare individ în parte, factorii pot avea rezonanţă psihică și emoțională asupra personalităţii sale, declanşând pulsiuni, acte autoagresive prin schimbarea atitudinii morale faţă de sine şi faţă de lume și cu privire la viață şi având ca finalitate întreruperea cursului firesc al vieţii printr-un proces de traumatizare al propriului corp.

ADVERTISEMENT

Această definiţie a suicidului permite atât o explicație de etiologie pur patologică a acestuia, precum şi reprezentarea unei atitudini motivată de interese morale ale persoanei respective, absolut nepatologică. În cazul suicidului, întreruperea cursului vieţii nu trebuie automat privită ca un caz psihiatric ori drept o expresie a unei boli sau tulburări psihice, neapărat. Ea nu este doar anularea instinctului de conservare, ci totodată, şi dorinţa simbolică de a ieşi, prin moarte, dintr-o existență sau suferință percepută drept o constrângere inacceptabilă, refuzată prin recurgerea la un gest suicidar”, a explicat specialistul.

Din păcate oamenii care suferă de depresie nu pot trece peste aceste evenimente fără un ajutor semnificativ din partea celor dragi, în cazul unde există asemenea probleme. ”Depresia pare, după studiile de specialitate, că ar avea un rol major în sinucidere şi se estimează că ea este responsabilă de aproximativ până la 90 la sută din sinuciderile cu patologii psihiatrice. Riscul este cu atât mai mare la pacienții cu patologii și cei depresivi, cu cât aceştia încetează să mai ia medicaţia sau nici nu se prezintă la medicul psihiatru, din diverse motive sau din cauza unui sentiment de jenă ori de teama de a nu fi stigmatizați. Oamenii care încearcă să se sinucidă nu neapărat își doresc, de fapt, să moară, ci să-și curme suferința și durerea pe care le resimt. Nevăzând nicio perspectivă a viitorului, singura soluție fiind pentru ei, în acest caz, actul suicidar.

ADVERTISEMENT

Este important să fim atenți la semne care avertizează suicidul. Cum ar fi: discuții despre sinucidere, moarte, autovătămare, precum și comportamente care ies din comun, precum izolare, retragere socială, expresii de genul „era mai bine să nu mă fi născut”, ”mi-ar fi mai bine mort” etc. De asemenea, să fim atenți la schimbările de comportament, la lucrurile care înainte îi făceau plăcere unei persoane și care nu o mai bucură, la schimbările de atitudine, la rutina zilnică, la evenimente în viața unei persoane care poate avea impact emoțional negativ puternic, un stresor puternic sau care persistă timp îndelungat în viața sa, un accident, boală, decesul unei rude, etc. Toate cele enumerate sunt potențiali indicatori”, a completat specialistul pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT