News

O firmă a lui Ionel Arsene Jr deține o carieră de calcar deschisă pe vremea lui Carol I. Compania a primit licență de exploatare într-o zonă protejată

Fiul de 25 de ani al lui Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, a concesionat pentru 49 de ani o carieră de calcar de lângă Babadag și operează lucrări într-un sit protejat.
15.06.2022 | 15:36
O firma a lui Ionel Arsene Jr detine o cariera de calcar deschisa pe vremea lui Carol I Compania a primit licenta de exploatare intro zona protejata
Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, alături de soția și fiul lui, Alexandru. Mezinul deține exploatarea de piatră de la Codru Babadag / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Alexandru Ionuț Arsene, fiul lui Ionel Arsene, s-a lansat puternic în afaceri, în ciuda vârstei fragede pe care o are. Tânărul de 25 de ani deține o companie care are în concesiune cariera Codru Babadag și care a obținut licență de exploatare pentru extragerea materialelor calcaroase. Obiectivul se află în Pădurea Babadag, într-o arie naturală protejată.

Cariera Codru Babadag a fost preluată de fiul lui Ionel Arsene în urmă cu câțiva ani

Alexandru Arsene a intrat în afacere în urmă cu câțiva ani, atunci când a achiziționat 95% din firma Tib 90 Com SRL, de la Ioan Butuza, care, în prezent, mai deține doar 5% din business. Conform informațiilor FANATIK,  Societatea a obținut concesiunea asupra carierei de calcare grezoase Codru Babadag încă din 2010, atunci când a preluat contractul de cesiune de la Consiliul Local Babadag, proprietar al carierei. În același an, firma a primit și o licență de exploatare de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale.

ADVERTISEMENT

Cariera Codru Babadag are o suprafață de 0,028 kmp, și apare în registrul exploatărilor care se suprapun peste arii naturale protejate, el apărând într-un registru al ANMR ca ”sit de importanță comunitară”, dar și ca ”arie de protecție specială faunistică”.

Cariera de la Babadag a fost inaugurată în vremea lui Carol I și face parte din bogăția geologică a României.

ADVERTISEMENT

Profit modest pentru firma fiului președintelui CJ Neamț

Extragerile propriu-zise au fost demarate abia după un raport de monitorizare depus în martie 2018 la Agenția pentru Protecția Mediului, a cărui concluzie a fost că viitoarea carieră nu va avea un impact negativ asupra siturilor Pădurea Babadag și Podișul Nord-Dobrogean, zona de extracție fiind lipsită de floră și faună.

Tib 90 Com SRL, societatea la care Arsene Jr deține pachetul majoritar, are ca obiect principal de activitate ”servicii anexe pentru extragerea mineralelor”, iar în 2021 a obținut o cifră de afaceri de 977.526 lei și un profit net de 91.093. Administrator al societății este Vasile Arsene.

ADVERTISEMENT

O altă firmă a lui Arsene a deschis o fabrică de prelucrarea a pietrei

Beneficiară a lucrărilor de extragere este o altă firmă la care Ionuț Alexandru Arsene deține majoritatea părților sociale. Forever Stone SRL este firma care deține fabrica Eternity Stone și care vinde piatră naturală extrasă din cariera Codru Babadag.

Forever Stone SRL îi are ca asociați pe Arsene Jr (62%) și Ioan Emanuel Oprescu (38%), fiul lui Sebastian Oprescu, un apropiat al lui Ionel Arsene. Conform site-ului de prezentare Eternity Stone este ”beneficiarul direct al Carierei Codru Babadag, prin concesionarea acesteia”.

ADVERTISEMENT

Aceasta nu este singura afacere pe care Alexandru Arsene o are, la 25 de ani. El mai apare asociat cu 50% într-un business cu închirieri mașini, alături sirianul Samer Fetrawi. Firma se numește Alsa Smart Trading SRL, iar Arsene Jr. a preluat jumătate din părțile sociale, în 2021, de la mama lui, Gabriela, în schimbul sumei de 110 lei. Tot anul trecut, firma și-a schimbat și denumirea din Enterprise Rent A Car în Alsa Smart Trading.

Ionel Arsene ar fi divorțat de soția lui

În schimb, Ionel Arsene nu are, pe urmele lui, nici un fel de business. Mai mult, el a scos-o din declarația de avere pe soția lui, alimentând și mai mult zvonurile legate de un presupus divorț și de un partaj al averii. De altfel, conform informațiilor FANATIK, Gabriela Arsene s-a mutat, de câțiva ani, la București, împreună cu fiul ei și al președintelui Consiliului Județean Neamț.

Pe de altă parte, diminuarea cifrelor din declarația de avere nu e neapărat un lucru rău pentru Ionel Arsene, care a avut mari probleme de integritate, neputând să-și justifice sursa banilor din care a plătit unele împrumuturi. La începutul acestui an, Arsene a fost condamnat la 8 ani și 4 luni de închisoare, pentru fapte de corupție.

Ionel Arsene ar putea să-și piardă și poziția de președinte al CJ Neamț, după scandalul provocat de ruperea podului de la Luțca, la 6 luni de la darea lui în folosință. Marcel Ciolacu, președintele PSD, a anunțat că așteaptă o demisie de onoare din partea acestuia.

ADVERTISEMENT