News

O nouă alertă alimentară! Gogoși cu substanțe cancerigene, vândute în magazinele din România

Alertă alimentară: gogoși cu substanțe cancerigene, vândute în magazinele din România
05.08.2021 | 11:12
O noua alerta alimentara Gogosi cu substante cancerigene vandute in magazinele din Romania
ADVERTISEMENT

Consumatorii români sunt informați cu privire la o nouă alertă alimentară. De această dată este vorba despre gogoși care conțin substanțe care sunt interzise în Uniunea Europeană.

Gogoși cu o substanță cancerigenă, la vânzare pentru români

Este vorba despre oxidul de etilenă, o substanță deosebit de periculoasă, care poate produce chiar și cancer, acesta fiind motivul pentru care ea este interzisă în zeci state.

ADVERTISEMENT

Anunțul a fost făcut de reprezentanții Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Aceștia au transmis că au primit o alertă alimentară din Franța, referitoare la aceste gogoși ce conțin substanțe interzise. Astfel, aceste produse au fost rechemate, ele nefiind sigure pentru consumatori, conform Antena 3.

ADVERTISEMENT

Înghețațată și chiftele contaminate, puse la vânzare

Dar gogoșile nu sunt singurele alimente care sunt puse la vânzare, dar nu sunt sigure pentru consum. Miercuri, ANSVSA a transmis un avertisment cu privire la înghețată și chfitele contaminate cu oxid de etilenă.

Acestea erau vândute în marile magazine, dar au fost retrase de autorități. De altfel, Mihai Ponea, directorul Autorității Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, transmite comerciaților un mesaj important.

ADVERTISEMENT

De altfel, amenzile sunt foarte mari în cazul în care comercianți aleg să nu își informeze consumatorii despre alimentele care nu sunt sigure. Este vorba despre sancțiuni între 30.000 și 40.000 de lei.

De asemenea, șeful ANSVSA spunea că nu exclude ca activitatea supermarketurilor care fac aceste lucruri ilegale să fie suspendată.

ADVERTISEMENT

„Atrag atenția comercianților care comercializează în România produse alimentare că au obligația ca acestea să fie sigure. În cazul în care în acestea se depistează un risc, sunt obligați să informeze de îndată consumatorul.

Altfel, vom lua măsuri drastice, până la suspendarea unor platforme sau activității acelor supermaketuri. Nu ne jucăm cu siguranța cetățenilor”, a spus Mihai Ponea, directorul Autorității Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Totodată, românii trebuie să știe că nu trebuie să consume produsele despre care s-au dat alerte alimentare. Ce pot ei să facă, în schimb? Fie să arunce produsele respective, fie să meargă la magazinul de unde l-au luat și să le dea înapoi.

„ANSVSA atenționează cetățenii să NU consume produsele supuse procedurii de rechemare și să le distrugă sau să le returneze în magazinul de unde le-au achiziționat”, au arătat autoritățile.

ADVERTISEMENT