News

O nouă tragedie în Marea Mediterană. Peste 60 de migranți au murit în timp ce încercau să ajungă în Europa

Peste 60 de migranți ar fi murit în Marea Mediterană după ce barca de cauciuc care îi transporta a avut probleme și s-a scufundat în câteva ore.
14.03.2024 | 17:46
O noua tragedie in Marea Mediterana Peste 60 de migranti au murit in timp ce incercau sa ajunga in Europa
O nouă tragedie în Marea Mediterană. Peste 60 de migranți au murit în timp ce încercau să ajungă în Europa. Foto: BBC
ADVERTISEMENT

Aproximativ 25 de supraviețuitori au fost salvați de Ocean Viking, o navă care aparține SOS Mediterranee. Migranții care au supraviețuit le-au transmis salvatorilor că au plecat din Libia, de la Zawiya, cu șapte zile înainte de a fi salvați. Persoanele salvate au povestit că motorul navei care îi transporta s-a stricat după doar trei zile pe mare, astfel că barca a rămas în derivă pe mare, fără apă sau hrană.

O nouă tragedie în Marea Mediterană: 60 de migranți au murit

Conform spuselor supraviețuitorilor printre victime se numără mai multe femei și cel puțin un copil. SOS Mediterranee a anunțat că nava Ocean Viking i-a observat pe migranți cu ajutorul unui binoclu, astfel că au fost alertată Garda de Coastă din Italia. Toți supraviețuitorii au ajuns la spital, fiind ”în stare de sănătate foarte proastă”.

ADVERTISEMENT

Conform BBC, doi dintre migranți sunt în stare critică și au fost transportați în Sicilia cu un elicopter pentru a primi tratament suplimentar. Acest incident este doar unul din zecile sau sutele de astfel de tragedii care se produc anual. Statistic, conform datelor prezentate de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), 8.565 de migranți au murit pe mare doar în 2023.

Agenția ONU a avertizat că această cifră a crescut cu 20% față de 2022. Traseul ales de migranți prin Marea Mediterană rămâne cel mai periculos dintre toate, în condițiile în care aici au murit sau dispărut 3.129 de migranți în 2023. Cea mai cunoscută tragedie este cea din iunie 2023, când aproximativ 500 de migranți au murit după ce barca lor s-a scufundat în apropiere de Grecia.

ADVERTISEMENT

Autoritățile din Grecia au fost atunci acuzate că nu s-au străduit prea tare să-i salveze pe oameni, în condițiile în care barca plutea în derivă de mai multe zile cu sute de oameni la bord, iar Garda de Coastă era la curent cu situația. Ca și în cazul de acum, majoritatea oamenilor care au murit plecaseră atunci din Libia.

Un vapor cu peste 700 de oameni la bord se scufunda în Grecia

Din totalul de 700 de migranți aflați la bordul acelui vapor, doar 104 au fost găsiți în viață. Conform The Guardian, 78 de persoane au fost găsite fără suflare, majoritatea fiind sirieni, pakistanezi, afgani sau egipteni. Căpitanul ambarcațiunii riscă să petreacă zeci de ani după gratii, fiind un cunoscut trafic de migranți.

ADVERTISEMENT

”Operațiunea de salvare a fost dificilă pentru că barca se afla în apele internaționale”, a declarat ministrul interimar al protecției civile al Greciei, Vangelis Tournas. ”Paza noastră de coastă s-a apropiat de navă și a oferit ajutor de îndată ce a fost informată de autoritățile italiene… dar traficanții nu au vrut să răspundă. Ar trebui să-i anchetăm pe cei care pentru câțiva dolari exploatează oamenii în acest fel”, au mai transmis autoritățile.

Nikos Spanos, un amiral în rezervă a comentat aceste tragedii pentru postul ERT. ”Am mai văzut bărci vechi de pescuit ca acesta din Libia. Nu sunt pentru navigare, sunt simple sicrie plutitoare”, povestește expertul. Chiar și așa, oamenii pleacă la drum cu riscul de a muri, pentru că speră să-și găsească rostul în Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

”Soția mea Esra are 21 de ani. A călătorit cu fratele ei mai mic Abdullah, traversând din Siria în Iordania și apoi în Egipt și Libia. Au plătit 4.500 de dolari fiecare pentru călătorie. Vrem doar să știm ce s-a întâmplat cu ei. Și dacă sunt morți, ca musulmani vrem să-i îngropăm”, a povestit Abo Zeed, unul dintre cei care au ajuns să-și îngroape persoanele dragi.

ADVERTISEMENT