News

O profesoară de română, obligată să-i plătească despăgubiri unui elev pe care l-a bătut cu bățul. Băiatul o amenințase că ”vine mama la școală”

O profesoară de română din județul Giurgiu a fost condamnată pentru purtare abuzivă după ce a lovit un elev de clasa a VI-a pe motiv că deranja cursul.
01.04.2024 | 09:03
O profesoara de romana obligata sai plateasca despagubiri unui elev pe care la batut cu batul Baiatul o amenintase ca vine mama la scoala
Un elev de 12 ani din Giurgiu a fost agresat în timpul orei de curs, chiar de către profesoara de limba română / Colaj foto: Fanatik / Sursă: Hepta (fotografii cu caracter informativ)
ADVERTISEMENT

În anul 2019, mama unui elev de 12 ani din comuna Găujani, județul Giurgiu, posta pe contul ei de Facebook imagini cu vânătăile cu care fiul ei s-a întors de la școala. Femeia susținea că agresorul băiatului este un cadru didactic și că acesta și-a pierdut firea pe motiv că elevul a deranjat ora. Ulterior, povestea a fost preluată și de televiziuni.

Elevul a fost mutat la o altă școală

”El mi-a explicat că el fiind un pic mai grăsuț avea pantalonii lăsați în jos, s-a ridicat din bancă să îi ridice și în momentul acela a și ridicat banca și totodată a lovit scaunele din față (…) Profesoara a luat rigla pe care o avea tot timpul cu ea și l-a lovit peste cot. (…) A mai venit și i-a mai dat una pe spate, el s-a ridicat în picioare, i-a mai dat în partea dorsală una, două și cam asta a fost tot în ora aia. Ea a vorbit foarte urât”, a povestit femeia la Antena 1.

ADVERTISEMENT

Părinții au decis să-și mute copilul la o altă școală și să-i facă plângere penală profesoarei. La data de 18 martie 2024, profesoara de română a fost condamnată pentru purtare abuzivă, printr-o decizie a Judecătoriei Giurgiu. Ea va trebui să plătească suma de 4.000 de lei, corespunzătoare a 200 de zile de amendă, precum și 1.000 de lei cu titlu de daune morale minorului Robert Andrei T.

Procurorii spun că băiatul avea ”un comportament necorespunzător”

Din rechizitoriu rezultă că inculpata Emilia F. (46 de ani), profesoară de Limba și Literatura Română la Școala Gimnazială ”Drăghici Davila” Găujani l-a lovit pe Robert Andrei T, elev în clasa a VI-a cu un arătător din lemn și cu palmele în mai multe zone ale corpului.

ADVERTISEMENT

”În continuare, se constată că persoana vătămată, elevul Robert Andrei T., a avut un comportament necorespunzător, fiind indisciplinat și tulburând desfășurarea orei prin atitudinea sa – vorbea cu colegii, împingea banca din fața sa, se deplasa prin sala de curs.

Iar ca urmare a acestui comportament, inculpata l-a mustrat verbal, iar ulterior l-a lovit cu palma și cu indicatorul din lemn pe mai multe părți ale corpului, care nu pot fi identificate cu exactitate întrucât declarațiile date în cauză sunt contradictorii cu privire la acest aspect, urmând a fi analizate”, se arată în materialul de urmărire penală, potrivit FANATIK.

ADVERTISEMENT

Elevul, despre profesoară: ”Uite ce dă, nemâncata”

Elevul agresat le-a povestit anchetatorilor că profesoara s-a enervat atât de tare încât a mers în cancelarie și s-a întors cu două arătătoare, iar cu unul a venit la el și l-a lovit în zona cotului stâng. În acel moment, el s-a speriat și a luat-o la fugă prin clasă, refugiindu-se pe banca unui coleg. Profesoara a venit și l-a lovit cu arătătorul de două ori pe spate, moment în care el a prins bucata de lemn și a început să tragă. Cadrul didactic l-a acuzat că a vrut s-o bruscheze și i-a aplicat trei palme peste față.

La audieri, colegii băiatului au confirmat că victima făcea gălăgie în clasă și ”le împingea cu banca pe colegele din față”, motiv pentru care profesoara i-a făcut observație și i-a spus să se oprească. În acel moment, elevul s-a ridicat din bancă și a mers în spatele clasei. Profesoara i-a spus să se întoarcă în bancă, însă acesta a refuzat. Nervoasă, femeia a luat un indicator și l-a lovit pe spate pe elev, acesta reacționând cu replica: ”Uite ce dă, nemâncata”.

ADVERTISEMENT

Un alt martor a povestit că minorul i-ar fi spus profesoarei: ”Mai las-o, mă, pe asta că dacă vine mama, vede ea ce îi face”. Acela a fost momentul în care profesoara s-a ridicat de la catedră și l-a lovit pe băiat cu un obiect de lemn.

Profesoara spune că ea a fost agresată

” A mai susținut că, în acel moment Robert Andrei T. a prins bățul și a tras de el, lovind-o de bănci pe inculpată, după care aceasta a ocolit băncile și a mers în fața colegului, care din nou a prins de băț, împingându-se reciproc. Martora a mai precizat că în acest timp, Robert îi spunea inculpatei: ‘Cine ești tu să dai în mine!?’”

Profesoara de română a venit cu o altă variantă. Le-a spus judecătorilor că ea a fost, de fapt, agresată și că după ce i-a făcut observație elevului, acesta ”a venit amenințător, împingând-o cu pieptul și făcând-o să-și piardă echilibrul”. Femeia a susținut că doar l-a împins pe băiat cu un arătător, ”pentru a nu știrbi autoritatea sa în fața clasei și pentru a se apăra”.

Judecători spun că profesoara este ”lipsită de orice urmă de regret”

În motivarea sentinței, judecătorii au scris că au spus că justificările profesoarei pentru violența exercitată asupra unui elev minor ar putea crea ”practici extrem de vătămătoare care pot reprezenta un real pericol pentru viața și integritatea fizică a elevilor”.

Aceștia au mai arătat că violența fizică nu poate fi permisă ”mai ales în condițiile în care unul dintre rolurile profesorului este acela de a-l educa pe elev, de a-l îndruma atunci când comportamentul său nu este cel potrivit”.

”Mai mult, se reține că profesorul este cel care declanșează și întreține interesul, curiozitatea și dorința elevilor pentru activitatea de învățare, acesta ar trebui să fie un observator sensibil al comportamentului elevilor, un îndrumător persuasiv și un sfătuitor al acestora, și nu în ultimul rând, un model pentru elevi, având obligația de a fi un exemplu pozitiv prin acțiunile și comportamentul său”, se mai arată în motivare.

Ei au considerat drept nesinceră și ”lipsită de orice urmă de regret” atitudinea profesoarei în timpul procesului. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în termen de 10 zile de la comunicare.

ADVERTISEMENT
Tags: