Life

O țară din Europa a interzis vesela de unică folosință. Motivul pentru care s-a luat o astfel de decizie

Dacă în România în primă fază au dispărut faimoasele paie de plastic, iată că și în alte colțuri din Europa urmează măsuri similare.
15.01.2023 | 09:25
O tara din Europa a interzis vesela de unica folosinta Motivul pentru care sa luat o astfel de decizie
Vesela de plastic, interzisă în această țară din Europa. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Vesela de unică folosință din plastic va fi interzisă în această țară din Europa.

Motivul pentru care vesela de unică folosință va fi interzisă în Marea Britanie

Este vorba despre Marea Britanie, iar anunțul a fost făcut de Departamentul pentru Mediu şi Agricultură de la Londra. Sursa citată precizează că măsura urmează să intre în vigoare în toamna acestui an.

Astfel, începând cu luna octombrie, obiectele din plastic de unică folosință nu vor mai fi permise. În ceea ce privește motivele pentru care sa luat o astfel de decizie, conform Departamentului pentru Mediu şi Agricultură de la Londra, se dorește protejarea oceanelor de poluarea de plastic.

ADVERTISEMENT

Ce obiecte sunt, de fapt, vizate? Practic, începând cu luna octombrie, în Marea Britanie vor fi interzise bolurile de plastic de unică folosință, tăvile, farfuriile, tacâmurile, dar și paharele, ori ambalajele de polistiren.

Cine sunt cei care vor fi afectați de această măsură? În primul rând hotelurile, restaurantele, dar și cei care se ocupă cu livrarea de alimente la pachet și care se bazau în mare parte pe astfel de obiecte de unică folosință, notează AFP.

ADVERTISEMENT

Această măsură a fost luată după ce o consultare publică în acest sens a avut loc. Cifrele arată că Marea Britanie utilizează anual 2,7 miliarde de tacâmuri de unică folosință. Dintre acestea, doar un procent de 10% ajung să fie reciclate.

Ce se întâmplă cu cei care nu respectă această regulă? Dacă din luna octombrie, unele companiei nu se conformează interdicției, acestea riscă să fie amendate și mai mult de atât, pot primi și o sancțiune penală.

ADVERTISEMENT

Pliculețele și filtrele de cafea ar putea fi interzise și ele

Chiar dacă măsura ar putea fi o lovitură puternică pentru aceștia, ministrul Mediului, Therese Coffey, se arată extrem de încântată de această regulă.

”Sunt mândră de eforturile noastre de a limita poluarea cu plastic şi de a proteja oceanele”, a precizat ministrul Mediului, Therese Coffey.

ADVERTISEMENT

Iar lucrurile s-ar putea să nu se oprească aici. S-ar părea că Guvernul din Marea Britanie mai are în plan să interzică și șervețelele, filtrele de cafea și chiar și pliculețe, însă nu este clar cu ce vor ajunge să fie înlocuite acestea.

Menționăm faptul că la nivelul Uniunii Europene, obiectele de plastic de unică folosință au fost interzise începând cu luna iulie 2021, iar România evident, este și ea vizată.

Nu ar fi exclus ca și alte țări să urmeze exemplul, dacă stăm să ne uităm și la Marea Britanie.

ADVERTISEMENT