News

O țară europeană își recunoaște greșelile făcute în timpul pandemiei: ”Nu am reuşit să ne protejăm bătrânii”

10.05.2020 | 09:21
O tara europeana isi recunoaste greselile facute in timpul pandemiei Nu am reusit sa ne protejam batranii
ADVERTISEMENT

O țară europeană își recunoaște greșelile făcute în timpul pandemiei de coronavirus și faptul că nu a reușit să protejeze persoanele vârstnice.

O țară europeană își recunoaște greșelile făcute în timpul pandemie

Suedia este una dintre puținele țări europene care nu a limitat drepturile cetățenilor și a mers pe imunitatea de grup în timpul pandemiei de coronavirus, dar acum autoritățile își recunosc greșelile făcute.

ADVERTISEMENT

Conform Agerpres, care citează AFP, dintre cele circa 3.200 de decese înregistrate în Suedia de la începutul epidemiei, aproape jumătate au avut loc în căminele pentru vârstnici.

Suedia a susţinut că a făcut din protejarea persoanelor de peste 70 de ani o prioritate, însă, la 28 aprilie, 90% dintre victimele coronavirusului în această ţară aveau cel puţin 70 de ani.

ADVERTISEMENT

55% dintre azilurile de bătrâni din regiunea Stockholm au înregistrat cazuri de COVID-19

”Nu am reuşit să ne protejăm bătrânii (…). Este un eşec pentru întreaga noastră societate. Trebuie să tragem învăţăminte din asta, această pandemie nu s-a încheiat încă”, a declarat Lena Hallengren, ministrul sănătăţii şi problemelor sociale.

Suedia a menţinut deschise şcolile, cafenelele şi restaurantele, iar autorităţile i-a îndemnat pe cetăţeni să-şi asume responsabilităţile şi să urmeze recomandările autorităţilor sanitare.

ADVERTISEMENT

La fel ca ţările nordice vecine, Suedia a interzis vizitele în azilurile de bătrâni de la sfârşitul lunii martie, însă a înregistrat aici mult mai multe decese. În regiunea Stockholm, epicentrul virusului în Suedia, 55% dintre azilurile de bătrâni au înregistrat până acum cazuri de COVID-19.

Principalul sindicat suedez al angajaţilor municipali, Kommunal, denunţă condiţiile de muncă precare. Potrivit estimărilor organizaţiei, în martie, circa 40% din personalul azilurilor de bătrâni din Stockholm era format din lucrători necalificaţi, angajaţi pe baza unor contracte pe termen scurt şi plătiţi cu ora, iar 23% erau interimari.

ADVERTISEMENT

Medicul Anders Tegnell, coordonatorul combaterii epidemiei în Suedia, a afirmat că autoritățile și-au asumat un număr mai mare de infectări, însă ponderea deceselor a fost neașteptat de mare.

ADVERTISEMENT