News

Oameni în scaun cu rotile, luați ”pe sus” și urcați în tren de angajați CFR. De ce nu au folosit rampa specială

Imagini controversate într-o gară CFR. Oameni în scaun cu rotile, nevoiți să fie luați ”pe sus” și urcați în tren de angajații companiei.
13.10.2022 | 22:28
Oameni in scaun cu rotile luati pe sus si urcati in tren de angajati CFR De ce nu au folosit rampa speciala
Cum a reacționat CFR Calatori dupa aceste imagini. Sursa foto: captura Observator, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Imagini care au stârnit semne de întrebare în spațiul public au fost surprinse zilele acestea, într-o gară CFR. În acestea apar doi oameni în scaun cu rotile care sunt urcați în tren, fiind ”luați pe sus” de către angajații companiei.

Persoane cu dizabilități, urcate în tren, ”pe sus” de angajați ai CFR. Cum a fost posibil

Totul s-a întâmplat în gara din Craiova, iar cei care au văzut întâmplarea s-au întrebat de ce persoanele în scaunele cu rotile nu au fost introduse în tren prin rampa specială a vagonului, deoarece exista.

ADVERTISEMENT

Un video a fost postat pe rețelele de socializare, de către o tânără, și a devenit viral.

”Ne mai facem bine vreodată? Pentru cei care nu știu, acesta este vagonul CFR special accesibilizat pentru persoanele cu handicap. Ca să poți să ai ocazia magnifică de a călători cu el, trebuie să depui cerere la o agenție CFR cu două zile înainte (dacă greșesc perioada de timp, accept sa fiu certată). 

  Dacă nu știi asta sau nu e disponibil, folosești un vagon normal, în care se urcă mai întâi persoana cu handicap (pe brațe, de către niște persoane binevoitoare)și apoi scaunul rulant. Ah, și persoanele care te ajută e posibil să nu mai aibă timp să coboare înainte să plece trenul din gară pentru că la CFR nu se acceptă întârzieri.

ADVERTISEMENT

Iar ce vedeți în video este macaraua special achiziționată de către CFR pentru a urca în tren persoanele utilizatoare de scaun rulant. Cât respect! Câtă decență!”, a scris tânăra care a făcut totul public în online, transmite Observator.

Cum a reacționat CFR Călători față de această situație

CFR Călători a deschis o anchetă în acest caz. Se va verifica de ce s-a ajuns ca cei doi oameni să fie urcați în tren în acest mod, potrivit Digi 24.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în regulile companiei este prevăzut ca persoanele care nu se pot deplasa să completeze un formular cu 48 de ore înainte de plecare. Astfel, li se vor pune la dispoziție, una dintre modalităție de urcare.

Concret, pentru categoriile de oameni cu dizabilități CFR Călători a explicat că aceștia se pot urca direct într-un vagon, dar doar că peronul este unul înalt.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pot folosi un lift din dotarea vagoanelor speciale sau o rampă. La nivel național, însă, există doar patru rampe de acest fel.

ADVERTISEMENT
Tags: