News

Oamenii cu vieți distruse de Covid. “Uneori simt că un munte îmi strivește pieptul”

Impactul Covid-19 asupra sănătății încă îi încurcă pe medici. La peste trei ani de la debutul pandemiei, unii oameni încă suferă efectele bolii
11.08.2023 | 15:42
Oamenii cu vieti distruse de Covid Uneori simt ca un munte imi striveste pieptul
Medicii sunt încă puși în încurcătură de efectele Covid pe termen lung Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pompierul și paramedicul Mike Camilleri nu avea probleme în a urca scări cu echipamente grele. Acum, după ce a trecut prin Covid-19, el pășește cu grijă pe o bandă de alergare pentru a afla cum suportă inima sa o simplă plimbare. Scriitoarea Madeline Miller și-a văzut viața aproape distrusă după ce a contractat Covid în primul val, iar efectele pe termen lung ale bolii o chinuie și acum.

Efectele Covid încă îi pun pe medici în încurcătură

Cumva, un caz ușor de Covid-19 a declanșat o reacție în lanț care, în cele din urmă, l-a lăsat pe Mike Camilleri cu creșteri periculoase ale tensiunii arteriale, cu bătăi ale inimii care se accelerau la un efort ușor și cu episoade de dureri intense în piept.

ADVERTISEMENT

Medicii au fost nedumeriți până când Camilleri a găsit un cardiolog de la Universitatea Washington care tratase pacienți cu probleme cardiace similare după Covid.

“În sfârșit, un pas în direcția bună”, și-a spus Camilleri, în vârstă de 43 de ani. A început să vadă o mică îmbunătățire – doar pentru ca o reinfecție recentă să-l doboare din nou, relatează TIME.

ADVERTISEMENT

În cel de-al patrulea an de pandemie, abia acum începe să se vadă cât de mult a afectat Covid-19 sănătatea cardiacă. “Observăm efecte asupra inimii și sistemului vascular care depășesc cu adevărat, din păcate, efectele asupra altor sisteme de organe”, a declarat Dr. Susan Cheng, cardiolog la Cedars-Sinai Medical Center din Los Angeles.

Timp de până la un an după un caz de Covid-19, oamenii pot prezenta un risc crescut de a dezvolta o nouă problemă legată de inimă, de la cheaguri de sânge și bătăi neregulate ale inimii până la un atac de cord – chiar dacă inițial par să se recupereze bine.

ADVERTISEMENT

Decesele cauzate de atacuri de cord s-au înmulțit în timpul valurilor Covid

Printre necunoscute: Cine este cel mai probabil să experimenteze aceste efecte secundare? Sunt ele reversibile – sau sunt un semn de avertizare a mai multor boli de inimă mai târziu în viață?

“Suntem pe cale să ieșim din această pandemie ca o națiune și mai bolnavă” din cauza problemelor cardiace legate de virus, a declarat Dr. Ziyad Al-Aly de la Universitatea Washington, care a contribuit la tragerea semnalului de alarmă cu privire la problemele de sănătate persistente. Consecințele, a adăugat el, “se vor răsfrânge probabil timp de generații”.

ADVERTISEMENT

Numărul deceselor cauzate de atacuri de cord a crescut în timpul valurilor de COVID. Bolile de inimă au fost mult timp principalul ucigaș din țară și din lume. Dar, în SUA, ratele de deces legate de inimă scăzuseră la minime record în 2019, chiar înainte de izbucnirea pandemiei. Covid-19 a șters un deceniu din acest progres, a spus Cheng.

Decesele cauzate de atacuri de cord au crescut în timpul fiecărui val de virus. Mai rău, se presupune că tinerii nu ar trebui să aibă atacuri de cord, dar cercetarea lui Cheng a documentat o creștere de aproape 30% a deceselor cauzate de atac de cord în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 25 și 44 de ani în primii doi ani ai pandemiei.

Un semn de rău augur că problemele ar putea continua: hipertensiunea arterială este unul dintre cele mai mari riscuri pentru bolile de inimă, iar “tensiunea arterială a oamenilor a crescut în mod măsurabil pe parcursul pandemiei”, a spus ea.

Principalele sechele lăsate de Covid sunt cele cardiovasculare

Unii dintre acești pacienți au ceea ce este cunoscut sub numele de Covid de lungă durată, termenul general pentru zeci de simptome care includ adesea oboseală și ceață cerebrală. National Institutes of Health începe studii de mică amploare asupra câtorva posibile tratamente pentru anumite simptome ale Covid lung, inclusiv o problemă cu bătăile inimii.

Dar Cheng a spus că atât pacienții, cât și medicii trebuie să știe că, uneori, problemele cardiovasculare sunt primul sau principalul simptom al daunelor lăsate în urmă de coronavirus. “Acestea sunt persoane care nu ar veni neapărat la medicul lor și ar spune: ‘Am COVID lung'”, a mai spus ea.

Camilleri a dezvoltat pentru prima dată dificultăți de respirație și mai târziu un șir de simptome legate de inimă și alte simptome după o îmbolnăvire de Covid-19 la sfârșitul anului 2020. El a încercat diferite tratamente de la mai mulți medici, fără niciun rezultat, până când a ajuns la clinica dedicată efectelor Covid pe termen lung de la Universitatea Washington.

Acolo, a consultat-o pe Dr. Amanda Verma pentru probleme tot mai grave cu tensiunea arterială și ritmul cardiac. Verma face parte dintr-o echipă de cardiologie care a studiat un mic grup de pacienți cu simptome cardiace deconcertante, precum cele ale lui Camilleri, și a descoperit că anomalii ale fluxului sanguin pot fi o parte a problemei.

Cum? Fluxul sanguin crește atunci când oamenii se mișcă și se diminuează în timpul odihnei. Dar unii pacienți cu Covid de lungă durată nu au parte de o scădere suficientă în timpul odihnei, deoarece sistemul care controlează reacțiile de stres rămâne activat, a spus Verma.

Reinfectarea agravează efectele bolii

De asemenea, unii au probleme cu căptușeala vaselor mici de sânge care nu se dilată și nu se contractă în mod corespunzător pentru a permite circulația sângelui, a adăugat ea.

În speranța că acest lucru a ajutat la explicarea unora dintre simptomele lui Camilleri, Verma i-a prescris unele medicamente pentru inimă care dilată vasele de sânge și altele care atenuează răspunsul la stres.

Înapoi în sala de sport, Hughes, un fizioterapeut care lucrează cu pacienți care suferă de mult timp de Covid, a venit cu un plan de reabilitare atent după ce testul pe banda de alergare a scos la iveală salturi neregulate în ritmul cardiac al lui Camilleri.

“Am vedea mai rău dacă nu ai fi luat medicamentele doctorului Verma”, a spus Hughes, arătându-i lui Camilleri exerciții pe care să le facă în timp ce stătea întins și îi monitoriza ritmul cardiac. “Trebuie să vă reconectăm sistemul” pentru a normaliza acel răspuns la stres.

Camilleri a spus că a observat o oarecare îmbunătățire pe măsură ce Verma a combinat rețetele în funcție de reacțiile sale. Apoi a dezvoltat și mai multe probleme de sănătate după a doua îmbolnăvire cu Covid-19 în primăvară, o dizabilitate care l-a forțat să se pensioneze.

Covid a lăsat milioane de oameni cu simptome legate de inimă

Cât de mare este riscul cardiac post-Covid? Pentru a afla, Al-Aly a analizat fișele medicale dintr-o bază de date masivă a Administrației Veteranilor. Persoanele care au supraviețuit Covid-19 la începutul pandemiei au fost mai predispuse să aibă bătăi anormale ale inimii, cheaguri de sânge, dureri în piept și palpitații, chiar atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale până la un an mai târziu, în comparație cu cei neinfectați. Aceasta include chiar și persoanele de vârstă mijlocie fără semne anterioare de boli de inimă.

Pe baza acestor constatări, Al-Aly a estimat că 4 din 100 de persoane au nevoie de îngrijiri pentru un anumit tip de simptome legate de inimă în anul următor recuperării după Covid-19.

Pe persoană, acesta este un risc mic. Dar el a spus că enormitatea pandemiei înseamnă că se adaugă milioane de persoane care au rămas cu cel puțin un simptom cardiovascular. În timp ce o reinfecție ar putea provoca în continuare probleme, Al-Aly studiază acum dacă acest risc general a scăzut datorită vaccinării și a unor tulpini de coronavirus mai blânde.

Cercetările mai recente confirmă necesitatea de a înțelege și de a aborda mai bine aceste efecte cardiace. O analiză din această primăvară a unei mari baze de date de asigurări din SUA a constatat că pacienții cu Covid pe termen lung au fost de aproximativ două ori mai predispuși să solicite îngrijiri pentru probleme cardiovasculare, inclusiv cheaguri de sânge, bătăi anormale ale inimii sau accidente vasculare cerebrale în anul de după infectare, în comparație cu pacienții similari care au evitat Covid-19.

“Covidul lung mi-a deraiat viața”

Madeline Miller era o femeie foarte activă și ocupată în 2019. Avea doi copii mici, o viață socială ocupată, un turneu de promovare a unei cărți și un roman în curs de apariție. Își petrecea zilele alergând între aeroporturi, jonglând cu listele de lucruri de făcut și cu îngrijirea copiilor. Apoi a contractat Covid și viața ei nu a mai fost niciodată la fel.

Nu știa că este Covid la momentul respectiv. Era la începutul lui februarie 2020, înainte ca guvernul să recunoască răspândirea SARS-CoV-2 în Statele Unite.

În săptămânile de după infectare, corpul ei a luat-o razna, povestește Madeline Miller pentru The Washington Post. Urechile îi țiuiau, inima începea să-i galopeze în momente aleatorii. A dezvoltat peste noapte noi alergii alimentare violente. Când urca scările, gâfâia alarmant.

A căutat ajutor la medici. Unul i-a spus că nu e “în formă” și că trebuie să facă mai multă mișcare. Dar alergarea ei obișnuită o epuiza, iar când a încercat să ridice greutăți, a ajuns la Urgențe cu dureri în piept și tahicardie. Testele erau normale, așa că Miller s-a alarmat și mai mult.

Incapabilă să creeze

“Cum puteau fi normale? În fiecare dimineață, mă trezeam fără suflu, cu trupul ca de plumb, complet epuizată. Cel mai rău, nu mă puteam concentra suficient de mult pentru a compune propoziții. Scrisul fusese refugiul meu de când aveam 6 ani. Acum, era mijlocul de trai al familiei mele.

Mă tot uitam prin ciornele mele de roman de dinainte de Covid, încercând cu disperare să-mi împing creierul inert înainte. Dar eram prea obosită ca să răspund la e-mailuri, darămite să mă lupt cu cartea mea”, explică scriitoarea.

Miller a apelat la internet și a descoperit alte persoane cu experiențe similare. Simptomele ei erau de manual – un manual scris în timp real de către “cei din primul val” ca ea, comparând notițe și dând un nume afecțiunii de care sufereau: Covid de lungă durată (long Covid n.r.).

Pentru Miller, unul dintre cele mai grave efecte a fost starea de rău post-efort (PEM), o afecțiune debilitantă, în care efortul provoacă o prăbușire a organismului. “În noua mea viață post-Covid, efortul ar putea include spălatul vaselor, căratul copiilor, chiar și pur și simplu vorbitul cu prea multă animație.

Ori de câte ori îmi depășeam alocația invizibilă, plăteam pentru asta cu ore sau zile de migrene și suferință”, mai spune ea. “Nimic nu era mai dureros decât să-mi aud copiii râzând încântați și să fiu prea bolnavă pentru a mă alătura lor.”

Medicii o priveau cu suspiciune

Miller mai povestește că era privită cu suspiciune de medici. Aceștia îi prescriau antidepresive și îi ofereau povești punctuale despre prietenii lor care tocmai făcuseră Covid și alergau din nou maratoane.

“Am început să răscolesc revistele medicale așa cum obișnuiam să citesc cu atenție poezia greacă antică. Am cheltuit sume îngrozitoare de bani pe vitamine și suplimente. Noaptea, temerile mele se amplificau. Oare voi fi vreodată ușurată? Oare voi mai termina vreodată o altă carte? Era Covidul lung progresiv? A fost un moment nefast când mi-am dat seama că orice răspuns la ultima întrebare va veni de la propriul meu corp. Eram în prima cohortă a unui experiment fără voia mea”, a mai povestit Madeline Miller.

Miller s-a declarat îngrozită de faptul că, odată cu apariția vaccinurilor, s-a renunțat la orice fel de măsură de împiedicare a răspândirii virusului. Reinfectarea ar fi îngrozitoare pentru ea. De aceea a ales să poarte în continuare mască în spațiile publice. Chiar dacă a fost ridiculizată, huiduită și au fost persoane care au tușit înspre ea.

“Mai bine de trei ani mai târziu, încă mai am Covid de lungă durată. Datorită experimentării neîncetate a tratamentelor, pot scrie din nou, dar epuizarea mea s-a agravat. Recunosc cât de norocoasă sunt: să am un partener și o comunitate grijulii, asigurare de sănătate, medici buni (în sfârșit), o slujbă pe care o pot face de acasă, o echipă editorială care mă susține și cititori minunați care îmi recomandă cărțile. Le sunt recunoscătoare tuturor celor care au acceptat noul eu fără să mă facă să implor.

În unele zile, Covidul de lungă durată pare gestionabil. Alteori, se simte ca un munte care îmi strivește pieptul. Tânjesc după spontaneitatea dezinvoltă și amploarea vechii mele vieți. Mi-e dor de prietenii și de familia care au trecut mai departe. Îi plâng pe cei pierduți pentru totdeauna”, mai spune Madeleine Miller.

ADVERTISEMENT
Leonard Doroftei a povestit prin ce a trecut în Canada: „Aveam zile în...
Leonard Doroftei a povestit prin ce a trecut în Canada: „Aveam zile în care nu puteam să mănânc. Plecau târâș!”
„E o moarte fără sens”. Un soldat rus își îndeamnă camarazii să nu...
„E o moarte fără sens”. Un soldat rus își îndeamnă camarazii să nu lupte pe front. „Peste 20 de ani, nimeni nu-și va aminti de tine”
Umilit de statul român, marele Ilie Năstase a rămas cu aceeași pensie de...
Umilit de statul român, marele Ilie Năstase a rămas cu aceeași pensie de nimic și după recalculare: "Sunt singurul general cu un asemenea venit"
Doliu uriaș! Marea artistă A MURIT la doar 29 de ani, iar la...
Doliu uriaș! Marea artistă A MURIT la doar 29 de ani, iar la nici o zi și mama ei S-A STINS din viață: ”A fost o inspirație...”
PUTIN a DECIS URGENT! ARMATA este PREGĂTITĂ. UNDĂ DE ȘOC la nivel MONDIAL
PUTIN a DECIS URGENT! ARMATA este PREGĂTITĂ. UNDĂ DE ȘOC la nivel MONDIAL
Tragedie în Familia Regală a României. Dumnezeu sa-l odihnească! Un om fermecator, generos...
Tragedie în Familia Regală a României. Dumnezeu sa-l odihnească! Un om fermecator, generos si ...
Desfundarea chiuvetei, metode pe care sigur nu le-ai încercat. Ce spun experții
Desfundarea chiuvetei, metode pe care sigur nu le-ai încercat. Ce spun experții
Anii își spun cuvântul și în cazul Silviei Chifiriuc. Cum a ajuns să...
Anii își spun cuvântul și în cazul Silviei Chifiriuc. Cum a ajuns să arată soția lui Petre Roman, la 52 de ani. Nu seamănă deloc cu diva de la televizor
„Există lege de pe vremea lui Cuza, dar nimeni nu știe în România!”...
„Există lege de pe vremea lui Cuza, dar nimeni nu știe în România!” Daune de 10.000 de euro pentru un copil din Cluj accidentat la grădiniță
Fuziunea care ar putea crea un nou gigant bancar în Europa
Fuziunea care ar putea crea un nou gigant bancar în Europa
Ion Ţiriac i-a anunţat divorţul, iar Ilie Năstase a lansat acuzaţii incredibile: Aş...
Ion Ţiriac i-a anunţat divorţul, iar Ilie Năstase a lansat acuzaţii incredibile: Aş face plângere la poliţie!
Un vlogger american, surprins de cum arată un oraș din România: „Sunt uluit...
Un vlogger american, surprins de cum arată un oraș din România: „Sunt uluit ce frumos e, părți ale orașului arată ca o operă de artă”