News

Oastea naționaliștilor creștini care lucrează pentru Donald Trump: „O amenințare de proporții biblice”

Naționaliștii creștini în slujba lui Donald Trump, o „amenințare de proporții biblice” pentru democrația Americii. Apropierea dintre evanghelicii suprematiști și candidatul la Casa Albă
01.03.2024 | 07:33
Oastea nationalistilor crestini care lucreaza pentru Donald Trump O amenintare de proportii biblice
Naționaliștii creștini vor să înscrie cât mai multe idei în programul lui Donald Trump / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit mai multor media americane, campania lui Donald Trump pentru un al doilea mandat se află sub influența naționaliștilor creștini. Această mișcare, cu contururi vagi și schimbătoare, este prezentată de unii democrați ca fiind unul dintre cele mai mari pericole cu care se confruntă Statele Unite.

Un grup integrist neclar

Aceștia îi dau sfaturi de taină lui Donald Trump pentru a se pregăti pentru un eventual al doilea mandat de președinte al Statelor Unite, afirmă site-ul Politico într-un articol recent. Și tot ideologia lor a fost cea care a determinat Curtea Supremă din Alabama să decidă că un embrion este deja „un copil” care trebuie protejat, informează aceeași sursă încă de la această hotărâre extrem de controversată din 16 februarie.

ADVERTISEMENT

Naționaliștii creștini au devenit o „amenințare de proporții biblice” pentru democrația americană, susține Max Burn, un strateg electoral democrat, într-un articol de opinie publicat de site-ul american de știri politice The Hill. Acesta este și punctul de vedere al lui Rob Reiner, regizorul unor filme de succes precum „Princess Bride” și „When Harry Met Sally”.

Lansat pe 16 februarie, ultimul său documentar, „God & Country”, analizează ascensiunea naționaliștilor creștini și se arată alarmat de influența lor politică. Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Public Religion Research Institute (PPRI) în 2023, în jur de 10% dintre americani se identifică drept „naționaliști creștini”.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte a spectrului politic, dreapta denunță o „nouă sperietoare de ciori” inventată de liberali (stânga americană) pentru a „speria alegătorii centriști necreștini”. Acești conservatori îi acuză pe adversarii lor că au scopuri electorale în vederea alegerilor prezidențiale din noiembrie, deși nu există nimic nou sub soare în alianța politică dintre dreapta religioasă și Donald Trump, scrie France 24.

Virtuțile creștine ale lui Trump

Această apropiere politico-religioasă „nu este un fenomen nou în sine”, recunoaște Nathalie Caron, specialistă în istoria religioasă a Statelor Unite la Sorbona. Erupția evanghelicilor în arena politică în anii 1980 prin intermediul mișcării extrem de conservatoare „Moral Majority” a fost analizată de mai multe ori. La fel ca apropierea în 2016 între evanghelici și un Donald Trump divorțat de mai multe ori, ale cărui virtuți creștine sunt mai mult decât discutabile. Pare pripit să fie reduși naționaliștii creștini la evangheliștii care au mușcat din „mărul” lui Trump.

ADVERTISEMENT

Definirea contururilor mișcării naționaliste creștine nu este o sarcină ușoară. „Există în prezent mai multe definiții acceptabile”, spune Emma Long, politolog la Universitatea East Anglia, specializată în implicarea politică a evanghelicilor nord-americani. Blandine Chelini-Pont, specialistă în istoria religioasă a Statelor Unite la Universitatea Aix-Marseille, adaugă că „este un termen destul de nebulos care evoluează pe măsură ce noi categorii sunt create și adăugate la el”.

La originile extremei drepte americane

Aceste mișcări fundamentaliste împărtășesc un set comun de valori. Unul dintre principalii piloni istorici ai naționalismului creștin este „credința în excepționalismul Statelor Unite, cu alte cuvinte, în faptul că Statele Unite sunt țara aleasă de Dumnezeu pentru creștini”, spune Emma Long.

ADVERTISEMENT

Primii coloniști care au pus piciorul pe pământ american – adesea protestanți englezi, olandezi sau germani – ar reprezenta un fel de popor ales. Naționaliștii creștini doresc o întoarcere la epoca presupus binecuvântată în care America era în mâinile doar ale creștinilor. Cel puțin în imaginația lor.

În acest sens, naționaliștii creștini sunt moștenitorii nativiștilor de la începutul secolului al XIX-lea. „Nativismul poate fi văzut ca un răspuns identitar, o reacție pasională la pericolul alterității, care se declanșează de îndată ce străinul nu este protestant, alb sau vorbitor de limba engleză”, spune Blandine Chelini-Pont într-un capitol despre naționalismul creștin pe care l-a scris pentru o lucrare colectivă despre dreapta religioasă nord-americană.

„Nativismul reprezintă emergența extremei drepte în Statele Unite în anii 1830-1850, cu un discurs extrem de xenofob”, continuă Nathalie Caron. La acea vreme, indienii și catolicii germani erau principalii inamici, în timp ce astăzi această ură se îndreaptă împotriva musulmanilor și a hispanicilor.

Trupele naționalist-creștine

Pentru Emma Long, „evanghelicii albi reprezintă cea mai mare parte a trupelor naționaliste creștine”, dar această respingere viscerală a celorlalți înseamnă și că această mișcare „se confundă din ce în ce mai mult cu suprematismul alb”, explică Randall J. Stephens, istoric al religiilor din Statele Unite la Universitatea din Oslo.

Printre grupurile care s-au adăugat în ultimii ani în această nebuloasă se numără „dominioniștii care văd în alegeri o bătălie spirituală pentru America și postliberalii catolici pentru care liberalismul american este cauza diabolică a prăbușirii țării” explică Blandine Chelini-Pont.

Dacă aceste mișcări extremiste prezintă interes, este pentru că „asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021 de către susținătorii lui Trump a făcut ca publicul larg să conștientizeze existența lor și importanța lor în cadrul Partidului Republican”, spune Randall J. Stephens.

„Soldații zeilor”

Acești „soldați ai zeilor” în slujba lui Trump au fost la fel de violenți ca și atacanții îmbrăcați în șamani și militanții din grupul paramilitar „Oath Keepers” care au intrat cu forța în Capitoliu. „Președinția lui Donald Trump a fost cea care i-a încurajat să iasă la lumină, pentru că și-au dat seama că instituțiile nu erau neapărat un obstacol în calea proiectului lor”, notează Emma Long.

Poate că sunt minoritari, dar acești fundamentaliști au profitat de supunerea Partidului Republican față de Donald Trump pentru a acapara poziții cheie. Unul dintre judecătorii de la Curtea Supremă din Alabama – care tocmai a dat un verdict foarte criticat privind statutul embrionului – aparține mișcării dominioniste. Același lucru este valabil și pentru Mike Johnson, influentul președinte al Camerei Reprezentanților.

„Mandatul celor 7 munți”

Dominioniștii sunt o ilustrare perfectă a aspirațiilor militante ale acestor naționaliști creștini. Ei luptă pentru ceea ce ei numesc „mandatul celor 7 munți”: o teorie conform căreia șapte sectoare strategice – mass-media, familia, religia, divertismentul, guvernul, afacerile, educația – trebuie controlate pentru a „reda America creștinilor”.

Dar dacă naționaliștii creștini scot atât de mult „ghearele” în acest moment, nu este doar din oportunism politic legat de posibilitatea revenirii lui Donald Trump la putere. Este, de asemenea, un reflex defensiv. Schimbările demografice din Statele Unite înseamnă că creștinii albi reprezintă o proporție din ce în ce mai mică din populație. „Aceștia simt angoasa existențială a dispariției și asistăm în prezent la un salt în încercarea de a supraviețui”, spune Nathalie Caron.

În termeni practici, acest lucru înseamnă că vor înscrie cât mai multe idei în programul lui Donald Trump, după cum subliniază Politico. „Ei adaugă un limbaj în campania lui Trump pentru a atrage ‘creștinii’ spre alte teme decât lupta împotriva avortului, care nu mai este la fel de actuală”, explică Blandine Chelini-Pont. Principalul lor cal de bătaie, potrivit acesteia, este „dictatura liberalilor LGBTQ care vor să distrugă creștinii și, prin urmare, America”.

ADVERTISEMENT