News

Un director de grădiniță din Craiova, capul unei rețele de crimă organizată în Statele Unite. Bărbatul, acuzat că golea cardurile americanilor

Un director de grădiniță din Craiova a fost arestat în Statele Unite, la începutul lunii ianuarie, fiind acuzat de fraudă cu carduri bancare.
14.02.2024 | 12:33
Un director de gradinita din Craiova capul unei retele de crima organizata in Statele Unite Barbatul acuzat ca golea cardurile americanilor
O rețea românească de crimă organizată specializată în clonarea cardurilor a fost destructurată în Texas / Sursă foto: Pearland Police Department
ADVERTISEMENT

Patru români au fost prinși în flagrant de poliția din Pearland, Texas, în timp ce furau date de card de la utilizatorii unui bancomat din localitate. Ulterior, aceștia clonau cardurile de credit și retrăgeau sume mari de bani.

Patru români, arestați pentru fraudă cu carduri

Capturarea grupării românilor a reprezentat primul mare succes al noului departament specializat în infracțiuni financiare din cadrul poliției statului Texas (Texas Financial Crime Intelligence Center), un ”hub high-tech” gândit să lupte împotriva crimei organizate. În cadrul unei conferințe de presă, aceștia au făcut publice numele celor patru suspecți. Aceștia se numesc: Dumitru Cătălin Licșor, Gabriel Alin Bulmaci, Marius Constantin Tica și Alexandru Jean Marcu.

ADVERTISEMENT

Poliția americană susține că cei patru au intrat în pe teritoriul Statelor Unite fraudulos, dinspre Canada și au călătorit tocmai până în Houston, având un plan extrem de bine pus la punct.

”Lucrau împreună cu alte grupuri infracționale organizate”, a explicat Alan Colby, șeful TFCIC. Ei instalau camere de luat vederi de dimensiuni foarte mici în zona bancomatelor cu ajutorul cărora furau codurile pin tastate de clienții băncii.

ADVERTISEMENT

Arestarea, prezentată la televiziune ca un mare succes al poliției americane

Suspecții au fost prinși tot cu ajutorul tehnologiei. Au fost folosite camere stradale pentru a identifica plăcuțele de înmatriculare ale mașinii folosite de aceștia, și așa s-a ajuns la un dealer local de unde românii cumpăraseră automobilul, folosindu-se de pașapoarte false.

Ulterior, agenții i-au interceptat pe suspecți în timp ce încercau să instaleze un sistem-pirat la un bancomat de lângă un supermarket. Inițial, polițiștii i-au arestat pe Licșor și Tica, asupra cărora s-au găsit peste 14.000 de dolari și 300 de carduri-cadou recodate cu datele victimelor.

ADVERTISEMENT

În aceeași zi, oamenii legii au ajuns la locuința închiriată de români prin Airbnb, unde au găsit un dispozitiv sofisticat de clonare a cardurilor și i-au arestat pe ceilalți doi suspecți. Acțiunea a fost filmată cu bodycam-urile polițiștilor și prezentată într-un reportaj exclusiv la postul de televiziune KHOU 11 din Houston, Texas.

Rețeaua era condusă de un director de grădiniță

Deși cazul a fost prezentat ca pe un veritabil succes împotriva unei ”familii mafiote românești”, în realitate, membrii grupării nu sunt cunoscuți ca membri ai lumii interlope de aici.

ADVERTISEMENT

De exemplu, Licsor este directorul unei grădinițe din Craiova, care până recent a avut o viață de familie absolut normală, nefiind cunoscut cu antecedente penale. În ultimul an, afacerea nu a mai mers prea bine, mai ales că acesta s-a certat cu unul dintre asociați, așa că a plecat în străinătate să facă rost de bani.

Bulmaci este tot din Dolj și a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru furt de energie electrică. În ianuarie, procurorii au cerut revocarea suspendării, pe motiv că acesta nu a respectat măsurile de probațiune, însă instanța a respins cererea. Motivul: Bulmaci a achitat o parte din prejudiciul de 8.728,50 de lei provocat operatorului de energie electrică.

Cauțiune de zeci de milioane de dolari pentru eliberarea românilor

Singurul cu trecut infracțional mai bogat este Marius Tita, care a fost condamnat la mijlocul anilor 2000 pentru diverse infracțiuni, în Italia. El a fost transferat în România, unde a executat patru ani de închisoare. Marcu nu este cunoscut cu antecedente penale, în țară.

Cei patru români au fost arestați și plasați în arest preventiv. Instanța a stabilit cauțiunii uriașe în cazul acestora: 8 milioane de dolari pentru Licsor, 25,4 milioane dolari pentru Tică, 5,4 milioane dolari pentru Marcu și 6 milioane dolari pentru Bulmaci. Judecătorii au argumentat decizia prin faptul că există riscul părăsirii statului datorită ”legăturilor puternice pe care inculpații le au în comunitate”.

ADVERTISEMENT
Tags: