Life

Obiceiuri, tradiții și superstiții românești de Paște 2021. Tot ce trebuie să faci ca să îți meargă bine

01.05.2021 | 11:27
Obiceiuri traditii si superstitii romanesti de Paste 2021 Tot ce trebuie sa faci ca sa iti mearga bine
Obiceiuri, tradiții și superstiții românești de Paște 2021. Tot ce trebuie să faci ca să îți meargă bine. Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ca popor creștinat de Sfântul Apostol Andrei începând din jurul anului 46 d.Hr., românii au adunat de-a lungul istoriei un noian de obiceiuri, tradiții și superstiții legate de Paște. FANATIK îți prezintă în continuare tot ce trebuie să faci ca să îți meargă bine.

Țară profund creștină, România are 16,2 milioane de creștini ortodocși, locul 3 în lume, devansată fiind doar de Rusia (82,9 milioane) și Ucraina (31,9 milioane).

ADVERTISEMENT

Obiceiurile, tradițiile și superstițiile legate de cel mai lung post al anului (40 de zile), apoi de Săptămâna Patimilor, converg spre momentul cel mai intens, cel mai profund al perioadei pascale, Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. În Sfânta noapte de Paște.

Obiceiuri, tradiții și superstiții românești de Paște 2021. Tot ce trebuie să faci ca să îți meargă bine

Chiar dacă este bine știut de toți creștinii, nu face niciun rău, mai ales celor care abia deschid ochii asupra Bibliei, indiferent de vârstă, amintirea unor adevăruri simple, care stau la baza religiei creștine.

ADVERTISEMENT

„Paștele este cea mai importantă sărbătoare creștină a anului, pentru prima dată fiind sărbătorit în jurul anului 1400 înainte de Hristos” crestinortodox.ro

„De Paști se sărbătorește Învierea lui Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu…. … Hristos a Înviat și a biruit, pentru El și pentru noi. Credem și biruim prin Moartea și Învierea lui Hristos, murim pentru a învia și înviem pentru a trăi în veci cu Hristos” – crestinortodox.ro

„Prin suferință și moarte ne bucurăm de Înviere; prin Înviere ne bucurăm și triumfam în triumful lui Hristos, că triumf al nostru. El a murit pentru noi și a triumfat pentru noi. În Moartea Lui stă mântuirea noastră, în Învierea Lui stă biruință noastră” – crestinortodox.ro

Legendele primelor ouă roșii

Ouăle colorate sunt, fără nicio îndoială, simbolul Sfintelor Paști. De ce ouăle? De ce roșii? Ce spune tradiția strămoșească? Ce spune Biblia?

Oul simbolizează fecunditatea, viața, dar și „mormântul pecetluit al Domnului Iisus Hristos”, conform doxologia.ro. După cum se crapă coaja oului când se ciocnește de Paști și este dată la o parte, tot așa a fost dată la o parte și piatra mormântului când „Hristos a înviat”. Tradiția Paștilor „spune” că, ciocnind ouă roșii de la Paști până la Înălțarea Domnului, vestim Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

ADVERTISEMENT

„Ouăle roșii simbolizează sângele vărsat de Fiul Domnului întru mântuirea omenirii și miracolul renașterii Sale, devenind elementul definitoriu al sărbătorii pascale” – crestinortodox.ro

„Practica vopsirii ouălor în culoarea roşie se bazează pe mai multe legende pioase transmise din zorii creştinismului, prin viu grai, din generaţie în generaţie” doxologia.ro

„Una dintre legende vorbeşte despre faptul că Maica Domnului, venind la Golgota să-L plângă pe Fiul ei răstignit, a aşezat sub cruce un coşuleţ cu ouă, care s-au înroşit de la sângele lui Iisus” – preot iconom stavrofor Dumitru Gorban, paroh la „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, satul Sadău, comuna Brodina, județul Suceava

„Conform altei istorisiri din tradiţie, pietrele aruncate de evrei asupra Mântuitorului ţintuit pe cruce s-au transformat în ouă roşii” – preot iconom stavrofor Dumitru Gorban, paroh la „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, satul Sadău, comuna Brodina, județul Suceava

„O altă legendă arată că în noaptea dinspre sâmbătă spre duminică, care a urmat Vinerii Patimilor, Pilat din Pont a organizat un ospăţ la care au participat înalţi demnitari romani, precum şi mai marii Sinedriului şi, la un moment dat, a intrat în sala ospăţului un centurion care a strigat înfricoşat că Hristos a înviat. Atunci Pilat, ţinând în mână un ou, a replicat: «Atunci va învia Hristos, când se va înroşi oul acesta!». Spre mirarea şi înfricoşarea tuturor, oul s-a înroşit pe loc…” – preot iconom stavrofor Dumitru Gorban, paroh la „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, satul Sadău, comuna Brodina, județul Suceava

Ouăle tradiționale Paștilor, de la culori la… paznicul casei!

În Bucovina bătrânii spun că, așa cum au învățat de la bătrânii lor, „răul nu va învinge pe Pământ atâta timp cât va fi sărbătorită Învierea Mântuitorului Iisus Hristos și vor continuă să se vopsească ouă roșii în amintirea sacrificiului său”.

În Maramureș, ouăle roșii de Paști păzesc casa. Sătenii pun ouăle roșii în geam ca să le fie gospodăria apărată de rele. Tradiția „spune” că dacă până la Înălțarea Mântuitorului ouăle din ferestre crapă și fac… viermi, este semn că va fi sănătate și bogăție în acea casă!

ADVERTISEMENT

Ouăle colorate în galben, verde, albastru sau alte culori simbolizează venirea primăverii. Ouăle vopsite în negru, din ce în ce mai rare chiar și în comunitățile rurale profund religioase, simbolizează chinul și durerea pe care le-a suferit Hristos pe cruce.

Așa da, așa nu! Ouă… albe și ouă… negre!

Atenție, apropo tot de ouă! Ouăle trebuie să le vopsești în Joia Mare! Orice activitate gospodărească făcută în Vinerea Mare este mare păcat și aduce ghinion.

Ține post negru în Vinerea Mare ca să nu te (mai) doară capul niciodată, și la propriu, dar și la figurat și ca să afli cu trei zile înainte când vei… muri! Asta nu-i chiar așa de „sfânt”, dar așa „spune” tradiția…

De asemenea este musai să te spovedești în Vinerea Mare pentru ca Paștele să te găsească cu sufletul curățit de orice urmă de păcat.

Chiar dacă nu este foarte… plăcut, în Vinerea Mare scufundă-te de 3 ori în apă rece ca să fii sănătos tot anul, să nu se prindă de tine „nicio bubă, friguri sau alte beteșuguri”.

În mediul rural, se menține credința că dacă plouă în Vinerea Mare anul va fi bogat, „roditor”, în timp ce o Vinere Mare… seacă anunță un an sărac în rod.

Obiceiuri simple, cu semnificații complexe în Prima Zi de Paști

Apoi, chiar înainte de a pleca la Slujba de Înviere, cu toate restricțiile impuse, sau măcar în Prima Zi de Paști, dis-de-dimineață, se zice că ar fi foarte bine să te speli cu apă în care ai pus un… ou roșu, o monedă de argint și un fir de busuioc ca să fii sănătoasă/sănătos tot anul.

Tradiția „spune” că toți creștinii care se spală pe față cu o apă astfel „dreasă” vor fi „frumoși ca oul, tari ca banul și căutați ca busuiocul”.

Apoi, din primul ou spart, ciocnit și curățat musai de capul familiei, trebuie să guste toți membri familiei, ca să fiți mereu dacă nu împreună, atunci uniți, alături unii de alții și la bine, și la greu.

„Cojile ouălor colorate sparte de Paște se aruncă pe Pământ pentru fertilizarea holdelor, viilor și livezilor sau în apele curgătoare pentru a le da de veste Blajunilor că a sosit Paștele. De asemenea, se pun în hrana animalelor și păsărilor sau se păstrează pentru vrăji și descântece” – Ion Ghinoiu, în „Obiceiuri populare de peste an”

Superstiții… culinare! Dar sfințite!

La slujba de Înviere se sfințesc „bucatele”, fiecare având „rolul” său în superstițiile populare relativ la „beteșugul” pe care îl poate „lecui”.

  • Ouă curățite – mănâncă un astfel de ou primul „aliment” după Înviere sau în Prima Zi de Paști ca să-ți fie ușoară viața peste an. Tot din ouă sfințite poți usca și păstra albușul pentru „oblojirea vătămăturii de albeață la ochi”.
  • Slănină – e leac și pentru oameni, și pentru vite: vindecă rănile deschise, prin ungere, vindecă „frigurile” prin „afumare”.
  • Hrean – mănâncă-l, și ce bine „dă” cu ouă, când vii de la slujba de Înviere și vei fi „iute și sănătos tot anul”. Pune-l, de asemeni, în fântână ca să „curățească apa”. Apără de „friguri și alte boale” și oameni, și vite.
  • Sare – o folosești la sfințirea fântânilor.
  • Cuișoare – calmează durerile de dinți și măsele.
  • Făină – freacă ochiul vitei cu albeață și se va vindeca.
  • Usturoi – unge tocurile ușilor, și la casă, și la grajduri, dacă ai, ca să alunge strigoii și duhurile rele. Mănâncă-l ca să te țină departe răceala, gripa și… COVID-ul!
  • Busuioc – afumă cu firele de busuioc sfințite pe cei cu dureri de urechi și pe cei care nu-și găsesc… perechea!
ADVERTISEMENT