News

Occidentul se pregătește de război nuclear? Putin lansează un nou submarin purtător de rachete balistice intercontinentale

Putin continuă parada de forță în fața Occidentului cu un nou submarin strategic cu rachete balistice intercontinentale, „Cneazul Pojarsky”. „Va îndeplini sarcinile stabilite de comandantul suprem”
06.02.2024 | 15:47
Occidentul se pregateste de razboi nuclear Putin lanseaza un nou submarin purtator de rachete balistice intercontinentale
Sistemul de propulsie al noului submarin a abandonat clasica elice în favoarea unui propulsor cu jet / Foto: mil.ru
ADVERTISEMENT

Șantierul naval Sevmaș din Rusia a lansat al cincilea submarin cu rachete balistice intercontinentale din clasa Borei-A. „Cneazul Pojarsky întruchipează cele mai avansate soluții tehnologice, experiența și tradițiile construcției naționale de submarine”, a declarat la ceremonia de lansare de la Severodvinsk (oraș din regiunea Arhanghelsk), comandantul marinei ruse, amiralul Nikolai Evmenov.

„Coloana vertebrală a descurajării rusești”

Când a vizitat orașul Severodvinsk în decembrie anul trecut, liderul de la Kremlin,Vladimir Putin a promis că va intensifica lucrările pentru a consolida puterea navală a țării. Sâmbătă, ușile gigantice ale marii hale navale de la șantierul naval Sevmaș s-au deschis din nou și a fost scos la lumină un nou submarin purtător de rachete balistice intercontinentale, a informat serviciul de presă al Ministerului rus al Apărării.

ADVERTISEMENT

„Cneazul Pojarsky” este al optulea submarin din clasa Borei și al cincilea modernizat din clasa Borei-A, un submarin cu propulsie nucleară care transportă 16 rachete Bulava înzestrate cu focoase nucleare multiple. În total, vor fi construite 12 submarine din clasa Borei. Până în prezent, șapte dintre ele au fost livrate.

Când toate vor fi livrate, cândva după 2031, acestea vor fi coloana vertebrală a disuasiunii nucleare a marinei ruse și vor înlocui submarinele din clasa Delta-III, care au ieșit din uz, din Flota Pacificului și submarinele din clasa Delta-IV care navighează cu Flota de Nord, scrie The Barents Observer.

ADVERTISEMENT

„Sarcinile comandantului suprem”, Putin

Directorul Șantierului naval Sevmș, Mihail Budnicenko, a declarat că este „încrezător că flota va primi cea mai recentă navă la timp pentru a îndeplini sarcinile stabilite de comandantul suprem”. Adică de Vladimir Putin.

Botezat după prințul rus Dmitri Pojarsky, care a condus războiul polono-moscovit (1611-1612), noul submarin din clasa Borei-A începe acum testele pe mare înainte de a fi comandat pentru Flota de Nord, peste un an sau doi. În timpul perioadei de testare, „Cneazul Pojarsky” va naviga de la baza navală Belomorsk din Severodvinsk cu experți atât din partea Marinei cât și a șantierului naval.

ADVERTISEMENT

Navigația, scufundările, propulsia și armele vor fi testate în cadrul unor călătorii în Marea Albă înainte ca nava să fie predată oficial Marinei. Submarinele cu rachete balistice ale Flotei de Nord au baza la Gadzhiyevo, la nord de Murmansk, pe coasta Mării Barents din Peninsula Kola. Patrulele de descurajare nucleară au loc în nord-estul Mării Barents și sub calota glaciară arctică. Alimentat de un singur reactor nuclear submarinele din clasa Borei-A, cu o lungime de 170 de metri, transportă, de asemenea, mai multe torpile și rachete anti-navă. Se pare că fiecare submarin are un echipaj de 107 oameni.

Și „cel mai modern submarin non-nuclear din flotă”

La sfârșitul lunii trecute, în cadrul unei ceremonii desfășurate la șantierul Amiralității din Sank Petersburg, steagul Rusiei a fost arborat pe noul submarin ultra-silențios, Kronshtadt. Propulsat de un motor diesel, acest submarin a fost proiectat pentru distrugerea navelor și a infrastructurii inamice și este posibil să servească în Flota de Nord.

ADVERTISEMENT

La ceremonie au participat comandantul șef al Marinei, amiralul Nikolai Evmenov, comandantul Flotei de Nord, Aleksandr Moiseev, ministrul adjunct al Industriei Viktor Evtukhov și alți reprezentanți de marcă, informează Marina rusă.

Șantierul a avut nevoie de aproape 20 de ani pentru a finaliza nava. Construcția a început în 2005, dar a fost întreruptă în 2009 și apoi reluată în 2013. Potrivit Marinei ruse, rezultatul este o „navă ultra-silențioasă și cel mai modern submarin non-nuclear din flotă”. B-586 Kronstadt este un submarin din clasa Lada, din cadrul Proiectului 677, al doilea submarin de acest tip din marina rusă.

Mai „invizibil” decât predecesorii săi

Într-un interviu, reprezentantul biroului de proiectare Rubin, Igor Vilnit, a declarat că submarinul Kronshtadt este unic datorită capacității sale „stealth”de a se ascunde de navele inamice.„Invizibilitatea” sa „o depășește de câteva ori pe cea a predecesorior săi” a declarat acesta pentru Rossiiskaya Gazeta, subliniind în special capacitatea hidroacustică a noului submarin.

„În situațiile de duel, este important să descoperi mai întâi inamicul și, dacă este necesar, să îl confrunți cu succes. Submarinul Proiect 677 are un complex hidroacustic puternic, rachete, torpile și armament radioelectronic”, subliniază reprezentantul Rubin.

Se pare că noul submarin include o gamă largă de echipamente și tehnologii noi, inclusiv un nou design și o nouă soluție pentru motor. B-586 Kronshtadt, cu o lungime de 66,7 metri, va avea capacitatea de a opera la adâncimi de până la 300 de metri. Are un echipaj de 35 de persoane și este înarmat cu mai multe tipuri de arme, inclusiv rachete Kalibr.

Kronshtadt va avea baza la Flota de Nord, deși anterior Marina plănuia să o aibă în Flota Pacificului, după cum a raportat agenția de presă de stat rusă RIA Novosti la începutul anului 2020. Șantierul Amiralității lucrează cu alte trei submarine din cadrul Proiectului 677. Prima navă din această clasă, B-585 St. Petersburg, a fost pusă în funcțiune în 2010, dar se pare că este afectată de probleme tehnice și ar putea fi în cele din urmă dezmembrată.

ADVERTISEMENT