News

Oficial taiwanez, directorul unui program de rachete, a fost găsit mort în camera sa de hotel

Un înalt oficial taiwanez, ce coordona diferite programe de producție a rachetelor, a fost găsit mort în camera sa de hotel, potrivit agenției de presă Central News Agency (CNA), citată de Reuters
06.08.2022 | 14:08
Oficial taiwanez directorul unui program de rachete a fost gasit mort in camera sa de hotel
Președintele Xi Jingping a anunțat că vrea unificarea Chinei până în 2049. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Yang Li-hsing, director adjunct al Institutului Naţional Chung Shan pentru Ştiinţă şi Tehnologie din Taiwan, a fost găsit mort în camera sa de hotel. Evenimentul s-a petrecut în contextul în care China organizează cele mai mari exerciții militare în apropierea Taiwanului.

Oficial taiwanez, găsit mort în camera sa de hotel

Ouyang Li-hsing, în vârstă de 57 de ani, a fost vicepreşedintele Institutului Naţional de Ştiinţă şi Tehnologie Chung-Shan, instituție aflată în subordinea armatei taiwaneze și care anunțase recent că intenționează să-și dubleze producția anuală de rachete, la aproape 500 de unități, în contextul acțiunilor agresive venite din partea Beijingului.

ADVERTISEMENT

Agenţia oficială de presă a Taiwanului, Central News Agency (CNA), a transmis că Ouyang Li-hsing călătorise în sudul ţării pentru afaceri, fără însă a oferi alte detalii. CNA menționează însă că Ouyang Li-hsing a fost responsabil cu supravegherea „producţiei mai multor tipuri de rachete” şi că acesta a preluat postul la începutul acestui an.

Într-o declaraţie postată pe site-ul său, Institutul a confirmat că oficialul a fost găsit inconştient la un hotel din Hengchun. Potrivit acesteia, oficialul taiwanez ar fi murit de pe urma unui infarct miocardic.

ADVERTISEMENT

„O examinare medico-legală a stabilit că moartea a fost cauzată de infarctul miocardic şi angina pectorală”, se arată în comunicat.

Tensiuni între China și Taiwan

Acest episod vine totuși într-un context tensionat între China și Taiwan, Beijingul organizând cele mai ample exerciții militare din ultimii 20 de ani, un răspuns la vizita oficială a lui Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanţilor a SUA, în Taiwan.

ADVERTISEMENT

Răspuns la această vizită, pe care China a considerat-o o provocare din partea Taiwanului și a Statelor Unite, Beijingul a organizat cele mai ample exerciții militare, cu mai multe rachete lansate de pe continent trecând pe deasupra insulei.

Un oficial chinez a declarat că partea americană este cea care provoacă probleme, și a avertizat Washingtonul „să evite să împingă relaţiile China-SUA pe calea periculoasă a conflictului şi confruntării”. Între timp, ca răspuns, Beijingul a suspendat un canal militar de comunicare între SUA și China, dar și cooperarea în ceea ce privește combaterea fenomenului de încălzire globală.

ADVERTISEMENT