News

Angela Merkel a predat ștafeta. După 16 ani, Germania are un guvern condus de un bărbat în care jumătate dintre miniștri sunt femei

Olaf Scholz preia oficial miercuri cancelaria germană de la Angela Merkel. După 16 ani, Germania va fi condusă de un bărbat. Dar, viitorul cabinet va avea mai multe femei decât oricând. Jumătate, mai exact.
08.12.2021 | 13:06
Angela Merkel a predat stafeta Dupa 16 ani Germania are un guvern condus de un barbat in care jumatate dintre ministri sunt femei
ADVERTISEMENT

Cei care urmăresc transferul puterii de la Berlin nu au avut parte de o inaugurare în stil american. Mai degrabă decât fast și pompă, tranziția germană modernă la putere implică o mulțime de documente, procedură parlamentară și multă navetă.

Cum se desfășoară procesul de inaugurare

Deși Merkel i s-au oferit documentele de plecare la sfârșitul lunii octombrie și și-a luat rămas bun cu o mare ceremonie militară joi, ea rămâne cancelar până când lui Scholz i se înmânează actele de nominalizare de către președintele Frank-Walter Steinmeier.

ADVERTISEMENT

Ziua a început cu un vot parlamentar secret cu privire la validarea lui Olaf Scholz în funcția de cancelar, un exercițiu care a decurs aproximativ de-a lungul liniilor de partid.

Deoarece social-democrații săi și cele două partide cu care vor guverna au un total de 416 din cele 736 de locuri ale Camerei, el a obținut o majoritate la primul tur de scrutin.

ADVERTISEMENT

Angela Merkel, care nu mai are un loc în Parlament, a urmărit din galeria vizitatorilor lucrările de dimineață.

Odată ce numărarea voturilor a fost oficială, Olaf Scholz a fost condus la aproximativ doi kilometri spre vest prin parcul Tiergarten din Berlin până la Palatul Bellevue, reședința președintelui german.

ADVERTISEMENT

Președintele Steinmeier i-a oferit mapa din piele cu documentul de nominalizare.

Și, deși atunci Olaf Scholz a devenit în mod legal cancelar, transferul de putere nu a fost complet complet până când nu s-a urcat din nou în mașină și nu a călătorit din nou spre est pentru a depune jurământul în fața președintelui Parlamentului, Bärbel Bas.

Apoi, membrii cabinetului Scholz au făcut o cursă similară prin parc pentru a-și obține documentele de lucru înainte de a călători înapoi pentru a depune jurământul.

ADVERTISEMENT

Ei vor deveni noul guvern al Germaniei după ce președintele Steinmeier va ține un discurs și va fi făcută o fotografie de grup – cu respectarea distanței din cauza pandemiei.

Ziua se va încheia cu o predare simbolică a cancelariei, unde doamna Merkel a lucrat timp de 16 ani. Acolo, este de așteptată să mulțumească personalului înainte de a preda treburile de zi cu zi lui Scholz.

8 femei și 8 bărbați: Germania va avea primul său cabinet cu egalitate de gen pefectă

Pentru prima dată în 16 ani, Germania va fi condusă de un bărbat. Dar, deși Angela Merkel a predat cancelaria unui succesor de sex masculin, viitorul cabinet va avea mai multe femei decât oricând. Jumătate, mai exact.

Olaf Scholz și-a ținut promisiunea electorală de a numi cât mai multe femei în guvernul său – și nu numai atât, femeile vor conduce toate mandatele legate de securitate și diplomație.

Germania va avea prima femeie ministru de externe și prima femeie ministru de interne. De asemenea, va avea a treia femeie ministru a apărării la rând.

„Securitatea va sta în mâinile femeilor puternice din acest guvern”, a spus Scholz luni. „Femeile și bărbații reprezintă jumătate din populație fiecare, așa că și femeile ar trebui să obțină jumătate din putere”, a adăugat el, potrivit The New York Times. „Sunt foarte mândru că am reușit să realizăm acest lucru.”

Scholz face ceva ce Angela Merkel nu a reușit niciodată ea însăși – paritatea de gen în cabinet – lucru care vorbește despre moștenirea mixtă privind genul pentru de acum fost cancelar, care timp de peste un deceniu a fost cea mai puternică femeie din lume.

Merkel a evitat de mult cuvântul feministă și, până în ultimii ani la putere, rareori a promovat public problema avansării femeilor. În Germania există puține femei conducătoare de afaceri.

Și chiar și în politică, unde Merkel s-a dovedit un model de urmat pentru mulți, numărul femeilor miniștri și parlamentari sub supravegherea ei a rămas aproximativ o treime.

Cu toate acestea, mulți atribuie mandatului ei lung și popular faptul că Scholz și echipa sa s-au simțit obligați să susțină paritatea de gen.

Femeile care își preiau miercurii portofoliile în noul executiv au precizat că intenționează să-și pună amprenta asupra ministerelor lor.

Annalena Baerbock, noul ministru de externe, a vorbit despre planul ei de a adopta o linie mai dură față de rivali strategici precum China și Rusia.

Viitorul ministru de interne, Nancy Faeser, a promis luni că va „combate cea mai mare amenințare cu care se confruntă în prezent democrația noastră liberală: extremismul de extremă dreaptă”.

Și Christine Lambrecht, care va deveni ministru al apărării, a promis că va oferi armatei germane, notoriu subechipate, resursele de care are nevoie.

Spre deosebire de Merkel, acești miniștri par să nu aibă nicio ezitare în a-și proclama feminismul.

Klara Geywitz, noul ministru al locuințelor și dezvoltării urbane, a numit cabinetul egalității de gen „un semnal important pentru toate femeile din țara noastră”.

Provocările care îl așteaptă pe Olaf Scholz

O eră a politicii germane se încheie miercuri, când Angela Merkel predă cancelaria succesorului ei, deschizând un nou capitol pentru cea mai mare democrație a Europei.

Olaf Scholz, se află în situația dificilă de a încerca să se ridice la înălțimea așteptărilor ridicate stabilite de Merkel, sub a cărei conducere Germania a devenit puterea principală a Europei pentru prima dată în istoria modernă.

Spre deosebire de predecesorii săi, noul cancelar al Germaniei nu se va bucura de o perioadă de grație. Câteva crize presante îi cer atenția imediată, printre care principalele sunt o pandemie care continuă să se dezvolte și riscul unui conflict cu Rusia la granița cu Ucraina.

În continuare, el va trebui, de asemenea, să mențină coeziunea europeană în urma ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană și să se lupte cu Washingtonul, un aliat care a devenit mai puțin de încredere în ultimii ani.

Cât de multă schimbare se va dovedi a fi guvernul de coaliție al lui Scholz cu Verzii progresiști ​​și democrații liberi, prietenoși cu afacerile, nu este clar.

Social-democrații au guvernat împreună cu creștin-democrații conservatori ai lui Merkel pentru trei din cele patru mandate ale ei, iar Scholz însuși a fost ministrul ei de finanțe în ultimii patru ani, ceea ce i-a determinat pe mulți să se aștepte la un grad de continuitate.

ADVERTISEMENT
Tags: