News

OMS anunță că nu vom mai avea de ce să ne temem de Covid-19. “În curând nu va fi mai periculos decât gripa sezonieră”

Coronavirusul nu va mai fi un pericol public. OMS anticipează că în 2023 va scădea nivelul de avertizare pentru Covid-19.
17.03.2023 | 17:56
OMS anunta ca nu vom mai avea de ce sa ne temem de Covid19 In curand nu va fi mai periculos decat gripa sezoniera
OMS va scădea nivelul de alertă referitor la Covid-19 Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Coronavirusul va fi în curând comparabil cu amenințarea gripei sezoniere, a anunțat vineri Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care speră să scadă în continuare nivelul de avertizare pentru această boală, în anul 2023.

Aproape şapte milioane de decese în trei ani de pandemie

OMS a decretat această ”urgenţă de sănătate publică de interes internaţional” pe 30 ianuarie 2020 – atunci când la nivel global se înregistrau mai puţin de 100 de cazuri şi niciun deces în afara Chinei – iar apoi când situaţia a început să se agraveze la nivel global în martie 2020 a fost declarată pandemia.

ADVERTISEMENT

“Cred că vom ajunge la un punct când vom putea considera COVID-19 în acelaşi fel în care considerăm gripa sezonieră, adică o ameninţate la adresa sănătăţii, un virus care va continua să ucidă, dar un virus care nu perturbă societatea sau sisteme spitaliceşti”, a declarat şeful programelor de urgenţă din cadrul OMS, Michael Ryan.

La rândul său, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că este “foarte satisfăcut să constate că, pentru prima dată, numărul săptămânal al deceselor semnalate în decursul ultimelor patru săptămâni a fost mai mic decât cel înregistrat în momentul când am utilizat pentru prima dată cuvântul ‘pandemie’, în urmă cu trei ani”.

ADVERTISEMENT

Şeful OMS s-a arătat încrezător în ceea ce priveşte faptul că OMS ar putea diminua nivelul maximal anul acesta. “Suntem cu siguranţă într-o situaţie mult mai bună astăzi decât în orice alt moment al pandemiei”, a subliniat Ghebreyesus.

“Am declarat o urgență sanitară globală pentru a încuraja țările să acționeze decisiv, dar nu toate au făcut acest lucru”, a adăugat directorul general al OMS. “Trei ani mai târziu, avem aproape șapte milioane de decese din cauza Covid-19, deși știm că numărul efectiv de morți este mai mare”, a concluzionat acesta.

ADVERTISEMENT

Institutul Naţional de Sănătate Publică din România a informat că, în săptămâna 6 – 12 martie, 46,2% dintre cazurile de COVID-19 au fost înregistrate în Bucureşti, Cluj, Iaşi, Maramureş şi Braşov. Potrivit raportului săptămânal de supraveghere, 44,8% dintre cazurile confirmate s-au înregistrat la persoane care nu s-au vaccinat anti-COVID.

Dintre cei vaccinaţi care s-au îmbolnăvit, 48,8% erau fie imediat după vaccinare, fie la mai mult de şase luni de la ultima doză. 43,2% din totalul deceselor au fost raportate în Călăraşi, Iaşi, Dâmboviţa, Timiş şi Alba. La capitolul decese, 81,6% sunt la persoane nevaccinate.

ADVERTISEMENT

Conform INSP, de la începutul pandemiei şi până în prezent, 86,5% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani, iar 54,7% la bărbaţi. Dintre persoanele care au murit, 93,7% aveau cel puţin o comorbiditate asociată.

ADVERTISEMENT