Sport

Omul pe care Simona Halep l-a concediat de trei ori, singurul român care a lucrat alături de Carlos Martinez, noul antrenor al româncei! Exclusiv

Fostul preparator fizic al Simonei Halep și unul dintre cei mai umili colaboratori ai româncei este singurul român care a lucrat cu Carlos Martinez, noul antrenor al lui „Simo”.
23.03.2024 | 15:30
Omul pe care Simona Halep la concediat de trei ori singurul roman care a lucrat alaturi de Carlos Martinez noul antrenor al romancei Exclusiv
Theo Cercel este singurul român care a lucrat cu Carlos Martinez, noul antrenor al Simonei Halep. Foto: colaj FANATIK.
ADVERTISEMENT

Theo Cercel este cel mai devotat colaborator al Simonei Halep. În vara anului 2022, înainte de sezonul de hard american, dubla campioană de Grand Slam îl dădea afară pentru a treia oară pe preparatorul fizic român la insistențele lui Patrick Mouratoglou. Theo Cercel, coincidență sau nu, este singurul român care a lucrat cu Carlos Martinez, antrenorul care a luat în mâini viitorul fostului lider WTA la revenirea după scandalul de dopaj.

Cel mai devotat colaborator al lui Halep este singurul român care a lucrat cu Carlos Martinez, noul antrenor al Simonei

De numele lui Theo Cercel se leagă o lungă perioadă de timp și o sumedenie de performanțe din cariera Simonei Halep. Preparatorul fizic care va împlini vârsta de 44 de ani pe 4 aprilie a fost concediat pentru prima oară de Simona Halep la finalul sezonului 2015, când românca a terminat anul pe locul 2 în ierarhia WTA.

ADVERTISEMENT

Instant, Theo Cercel a fost cooptat în echipă, la începutul anului 2016, de Svetlana Kuznetsova, fost număr 2 mondial și dublă câștigătoare de Grand Slam (US Open 2004 și Roland Garros 2009). Rusoaica retrasă din activitate i-a făcut o propunere lui Theo Cercel chiar și fără să-i ceară permisiunea lui Carlos Martinez, nimeni altul decât noul antrenor al Simonei Halep.

Deși avea contract cu antrenorul iberic și s-a mutat în Spania pentru a se antrena la școala de tenis a lui Carlos Martinez, Mollet del Valles (25 de kilometri de Barcelona), Svetlana Kuznetsova a închis ochii și l-a ofertat rapid pe Theo Cercel care a dat curs propunerii.

ADVERTISEMENT

Svetlana Kuznetsova a strălucit sub pregătirea lui Theo Cercel

Theo Cercel și-a adus cu efect imediat aportul asupra performanțelor din circuit ale Svetlanei Kuznetsova. În a doua săptămână din 2016, rusoaica ajunsă la 38 de ani a învins-o pe Simona Halep în semifinalele turneului WTA Sydney, unde românca era principală favorită.

Svetlana Kuznetsova, cu Carlos Martinez și Theo Cercel în lojă, avea să câștige turneul de 687.900 de dolari după o finală cu Monica Puig, nimeni alta decât cea care avea să câștige medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro (2016).

ADVERTISEMENT

Ulterior, Svetlana Kuznetsova a câștigat turneul de la Moscova și a pierdut finala turneului WTA 1.000 de la Miami. Rezultatele înregistrate de Svetlana Kuznetsova sub egida lui Theo Cercel și a lui Carlos Martinez au atras toate privirile.

Svetlana Kuznetsova l-a „împărțit” pe Theo Cercel cu Yaroslava Shvedova

Yaroslava Shvedova, fosta jucătoare de tenis din Rusia, naturalizată de Kazakhstan, a vrut să-l împartă pe Theo Cercel cu Svetlana Kuznetsova. Cota preparatorului fizic român a „explodat” în tenisul mondial după colaborarea cu Gil Reyes.

ADVERTISEMENT

Preparatorul fizic mexican a fost cel care l-a ajutat pe Andre Agassi să urce pe primul loc mondial atât după scandalul cu drogurile, cât și după divorțul cu Brooke Shields. Theo Cercel a făcut echipă în loja Yaroslavei Shvedova cu antrenorul român Victor Ioniță.

Cel din urmă a fost, de asemenea, antrenorul Simonei Halep. Pregătită de cei doi români, Yaroslava Shvedova a ajuns până în sferturi la Wimbledon 2016, performanța carierei, unde a fost eliminată de Venus Williams.

Theo Cercel și Victor Ioniță au încasat bonusuri uriașe după performanța jucătoarei din Kazakhstan de la Wimbledon 2016. Sumele obținute de cei doi români au fost comparabile cu salariile pe un an plătite unui preparator fizic sau salariul unui antrenor din Top 20 WTA.

„Am avut o chimie antrenor-jucătoare pe care nimeni din tenisul feminin nu a avut-o. Poate Darren Cahill cu Simona Halep”

Carlos Martinez deține principalul merit pentru rezultatele obținute de Svetlana Kuznetsova în a doua parte a carierei. Antrenorul iberic a colaborat cu tenismena din Rusia între anii 2012 și 2019, și a avut o relație specială cu „Sveta”.

“Am avut o chimie antrenor-jucătoare cu Carlos pe care, probabil nimeni din tenisul feminin nu a avut-o. Poate Darren Cahill cu Simona Halep și Justine Henin cu Carlos Rodriguez”, spunea Svetlana Kuznetsova despre relaționarea unică pe care a avut-o cu Martinez.

Svetlana Kuznetsova a cucerit trei titluri WTA alături de Carlos Martinez la WTA Moscova (2016 și 2017) și la Sydney (2016). Totodată, „Sveta” a jucat patru finale la Madrid 2015, Miami 2016, Indian Wells 2017, apoi Cincinnati 2019, toate pierdute.

  • US Open (2004) și Roland Garros (2009) sunt turneele de Grand Slam câștigate de Svetlana Kuznetsova
  • 2006 (Roland Garros) și 2007 (US Open) sunt alte două finale ale rusoaicei în turneele de Grand Slam 

Theo Cercel, concediat ultima oară de Simona Halep la presiunile lui Patrick Mouratoglou

“Teo este un om deosebit care m-a ajutat foarte mult. Au fost 7-8 ani lucrați împreună și mă bucur să-l am, din nou, în echipă. A revenit acasă, așa i-am spus, și a început să râdă. E exact ce îmi trebuie.

Pot să spun că i-am simțit lipsa și poate aș fi gestionat mult mai bine anumite chestii și n-aș fi ajuns la accidentări atât de grave dar, atunci când se întâmplă consider că toate apar cu un motiv. Nu mai vreau să mă gândesc la lucrurile negative din trecut”, declara Simona Halep după concedierea lui Theo Cercel.

Simona Halep a reușit să-l convingă pe Theo Cercel să renunțe la colaborarea cu Sorana Cîrstea și să revină în staff-ul ei la finalul anului 2021. Totuși, la presiunile lui Patrick Mouratoglou, Halep l-a concediat pe Theo Cercel, pentru a treia oară, la începutul lunii august 2022.

„Simo” lua decizia drastică la numai trei zile după ce fostul său preparator fizic zburase la Washington, unde Simona Halep s-a retras din concurs din cauza unor probleme respiratorii.

„Echipa este 100% Mouratoglou”

„Totul este Mouratoglou acum! Echipa este 100% Mouratoglou! Tot ce mă înconjoară are legătură cu academia lui și cu el!”, declara Simona Halep în conferință de presă în care vorbea despre ruperea colaborării cu Theo Cercel.

Ulterior, a urmat calvarul pentru Simona Halep. La nici o lună distanță de la decizia de a-și concedia, a treia oară în 9 ani, cel mai fidel și vechi membru din echipă, Theo Cercel, „Simo” era depistată pozitiv cu roxadustat la US Open 2022 și era suspendată 4 ani din tenis.

“Prietenia nu este despre cine te cunoaște de mai mult timp, ci despre cine a venit și nu te-a părăsit niciodată. Bine ai venit în România, Darren Cahill”, a scris Theo Cercel la momentul în care Darren Cahill a zburat, special, la București pentru a o ajuta pe Halep în procesul de dopaj.

ADVERTISEMENT