News

Operațiunile militare ale NATO au liber să se desfășoare pe teritoriul României. Care sunt condițiile

Forțele NATO pot acționa în orice moment în România, într-un anumit context politic. Ce li se permite militarilor pe teritoriul nostru
07.02.2024 | 18:54
Operatiunile militare ale NATO au liber sa se desfasoare pe teritoriul Romaniei Care sunt conditiile
NATO poate interveni în orice moment pe teritoriul României daca un context militar degenerează. Sursa foto: Colaj foto / Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Dacă forțele aliate ale NATO se confruntă cu o situație militară care să degenereze, forţa de reacţie a organizației are liber să intre, să staţioneze sau să tranziteze România pentru operaţiuni militare, în anul 2024, conform unei scrisori trimise de președintele Klaus Iohannis pentru Parlament.

Senatorii și deputații, informați de președintele Iohannis privind noile reguli pentru militarii NATO

Birourile permanente reunite ale Senatului și Camerei Deputaților au informat că au luat cunoștință de comunicatul președintelui.

ADVERTISEMENT

În cursul anului 2023, pe fondul unei serii de crize consecutive, contextul internațional a devenit tot mai imprevizibil, cu instabilitatea ca trăsătură principală a noii configurații de securitate. Astfel că forțele militare ale NATO iau măsuri drastice.

În contextul concurenței strategice între puterile globale și al reafirmării orientărilor geopolitice în politica internațională, nivelul conflictualității la nivel regional și global a crescut semnificativ.

ADVERTISEMENT

„În funcţie de prevederile planurilor de răspuns în situaţii de criză care se pun în aplicare la nivelul Alianţei, dislocarea pe teritoriul naţional a Forţei de Răspuns a NATO cu capacitate de reacţie foarte ridicată poate să includă această Forţă de Răspuns a NATO în totalitate ori anumite componente ale acesteia, suplimentate cu elemente de comandă-control şi de sprijin, care se stabilesc ţinând cont de amploarea, tipul şi particularităţile operaţiei avute în vedere, în cadrul procesului de planificare operaţională de nivel strategic şi operativ derulat la nivelul comandamentelor responsabile ale Alianţei”, se arată în scrisoare.

NATO, previzibilă pentru un context geopolitic nesigur

Desfășurarea conflictului din Ucraina a evoluat către o fază de uzură și pozițională pe parcursul anului 2023, însă acest lucru nu a determinat Federația Rusă să renunțe la obiectivele inițiale ale invaziei, după cum se menționează în comunicatul transmis Parlamentului de către președintele Iohannis.

ADVERTISEMENT

Potrivit documentului menționat, în eventualitatea apariției unor potențiale idei în declanșarea unei crize majore de securitate, cu posibile repercusiuni asupra independenței și suveranității naționale, Consiliul Nord-Atlantic ar putea decide dislocarea în România a Forței de Răspuns a NATO cu capacitate de reacție foarte ridicată – VJTF, în scopul atenuării crizei și descurajării unei escaladări.

Președintele Iohannis subliniază necesitatea aprobării prealabile pentru dislocarea sau tranzitarea acestei forțe NATO pe teritoriul României, într-un interval de timp foarte scurt, de 72 de ore.

ADVERTISEMENT

Parlamentul va include pe agenda următorului plen comun documentul trimis de președintele României pentru informarea tuturor oficialilor țării.

ADVERTISEMENT