Life

Orașele din România în care trebuie să te retragi la pensie. Traiul e ieftin, aerul curat și oamenii minunați. Așa îți prelungești viața

Orașele din România unde e bine să te retragi la pensie. Poți duce un trai ieftin, aerul e curat și oamenii din zonă minunați.
16.07.2023 | 12:00
Orasele din Romania in care trebuie sa te retragi la pensie Traiul e ieftin aerul curat si oamenii minunati Asa iti prelungesti viata
Orașele din România în care trebuie să te retragi la pensie. Sursa foto: Facebook/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Care sunt orașele din România unde ar fi bine să te retragi la pensie? Există mai multe locuri potrivite pentru a-ți petrece bătrânețea, unde te poți bucura de aer curat și de natură.

Orașele din România în care trebuie să te retragi la pensie

Dacă te gândești în ce loc să te retragi la bătrânețe, trebuie să știi că există câteva orașe din România foarte potrivite dacă vrei să ai parte de aer curat și să nu plătești prea mulți bani. Niciunul dintre aceste orașe nu este unul mare, așa că nu ai avea parte de aglomerație.

ADVERTISEMENT

În topul realizat de wall-street.ro intră orașe din mai multe zone ale țării, inclusiv de pe litoral. În aceste zone, pensionarii pot duce o viață liniștită și chiar pot începe o afacere.

Pucioasa (județul Dâmbovița)

Pucioasa este o stațiune balneoclimaterică, iar numele ei provine de la izvoarele sulfuroase aflate în apropiere. Se află la doar 20 km de Târgoviște și 100 de km de București sau Brașov.

ADVERTISEMENT

Este un loc perfect pentru pensionari, mai ales că aici se pot trata unele afecțiuni care apar odată cu înaintarea în vârstă, precum boli reumatice și afecțiuni ale aparatului respirator sau circulator. În plus, deschiderea unei pensiuni sau a unui centru SPA ar fi o idee bună pentru cei care își doresc o afacere.

Corbu (județul Constanța)

Plaja de la Corbu este considerată una dintre ultimele plaje virgine, însă numărul terenurilor de vânzare crește anual. Localitatea se află la o distanță mică de Mamaia și Năvodari și s-a dezvoltat destul de rapid.

ADVERTISEMENT

Există mai multe proiecte în zonă, printre care și construirea unor vile și hoteluri, parc sportiv sau un circuit internațional de golf. Cei care își doresc să iasă la pensie într-un oraș de pe litoral pot lua în considerare Corbu. Zona le poate oferi pensionarilor surse stabile de venit dacă vor să pornească o afacere.

Rășinari (județul Sibiu)

Comuna Rășinari se află la doar 12 km de orașul Sibiu și este aproape și de Păltiniș. Este o zonă montană cu peisaje de vis, cunoscută pentru obiectele tradiționale.

ADVERTISEMENT

Aici sunt crescute oi și capre, iar cu produsele provenite de la acestea se poate participa la târgurile tradiționale din zonă. Mulți turiști ajung aici pentru a se bucura de liniște, de aerul curat și de orașul medieval, astfel că este o zonă potrivită pentru a începe o afacere.

Un teren de 2.000 de mp, la ieșirea din Rășinari spre Păltiniș, costă aproximativ 12.000 de euro, adică 6 euro/mp. Astfel, prețurile sunt destul de accesibile pentru cei care își doresc o afacere.

Valiug (județul Caraș – Severin)

La început, Valiug era doar o colonie de muncitori forestieri, iar acum este una dintre cele mai cunoscute stațiuni de agrement din Banat. Se află pe râul Bârzava, fiind înconjurat de cele două lacuri de acumulare ale acestuia.

Valiug se află la 25 de km de Reșița, la poalele Munților Semenic. Este un oraș cu un potențial mare pentru a dezvolta o afacere profitabilă, deoarece vin anual mulți turiști.

Cavnic (județul Maramureș)

Această localitate are istoric minier, dar este și o destinație pentru cei pasionați de schi, de la începutul anilor 2000. În această localitate există mai multe obiective turistice care ar trebui vizitate. Printre acestea se numără și biserica romano-catolică “Sfânta Varvara”, din 1812.

De la Cavnic la Baia Mare se poate ajunge destul de repede, cele două orașe fiind situate la doar 21 de km unul de celălalt. Orașul este unul potrivit atât pentru cei care vor să iasă la pensie, cât și pentru cei tineri, care vor să fie antreprenori, deoarece există există posibilități în domeniul sporturilor de iarnă și în domeniul unităților de cazare.

Gura Humorului (județul Suceava)

Gura Humorului se află la 35 de km de Suceava și are un mare potențial turistic în Bucovina, fiind situat în apropiere de Mănăstirea Voroneț. Orașul este potrivit și pentru cei care decid să iasă la pensie, având variante pentru cei care vor să investească.

De exemplu, se poate investi în revigorarea filaturii de bumbac din localitate. O altă variantă ar fi investirea într-un hotel sau o pensie la standarde europene, care ar fi de interes pentru mulți turiști străini.

Horezu (județul Vâlcea)

Horezu este amplasat într-o zonă cu semnificație istorică și este un oraș potrivit dacă vrei să ieși la pensie sau să te retragi, pentru câțiva ani, dintr-un business și să duci o viață mai liniștită.

În afară de faptul că este un centru etnografic și de ceramică populară, aici se află și câteva obiective turistice. În Horezu există mai multe mănăstiri, iar la 43 de km se află municipiul Râmnicu Vâlcea. În acest oraș au loc anul mai multe târguri, printre care și cel al olarilor și apicultorilor.

Dacă ești încă tânăr și simți nevoia să iei o pauză, în Horezu îți poți începe propria afacere hotelieră sau de tip pensiune. În fiecare sezon, orașul găzduiește un număr mare de turiști.

De exemplu, o parcelă de teren intravilan costă 15 – 20 de euro/mp. O vilă finisată, cu 7 dormitoare, poate ajunge la prețul de 300.000 de euro.

Vidra (județul Alba)

Vidra este cunoscută mai ales pentru Târgul de fete de la Muntele Găina și dispune de mai multe obiective turistice, cum ar fi cascada “Pișoaia”, Rezervația deontologică “Dealul cu melci”, precum și Casa Memorială “Avram Iancu”.

Cei care vor o afacere în zonă își pot deschide o pensiune modernă sau tradițională. Zona are multe păduri în apropiere, așa că se poate investi și într-o ciupercărie.

Poiana Mărului (județul Caraș-Severin)

Poiana Mărului este cunoscută pentru aerul încărcat cu ioni negativi, unde pot fi tratate boli ale plămânilor și chiar depresia. Din acest motiv, este un loc foarte potrivit pentru a te retrage la pensie.

Se pot dezvolta afaceri cum ar fi închirieri de echipament sportiv, bărci pentru lacul de acumulare, dar și biciclete sau pescuit. Se poate investi, de asemenea, într-o fermă sau în crescutul oilor.

Beliș (județul Cluj)

Beliș se află la 80 de km de Cluj-Napoca, iar în zonă există chei și rezervații naturale, dar și peșteri și cascada de la Răchițele. Localnicii duc un trai sănătos la țară, unde aerul este curat, iar mâncarea ecologică.

Este un loc potrivit pentru a te retrage la pensie, iar cei interesați pot investi în afaceri cu mâncare, mai ales că aici se vând ciuperci și fructe de pădure. Există posibilități și pentru cei interesați de apicultură.

ADVERTISEMENT