Life

Orășelul din Europa în care soarele nu a mai răsărit de trei luni. Mai are doar 4 locuitori

În ce oraș din Europa soarele nu a mai apărut pe cer de trei luni. Doar 4 oameni mai locuiesc în el. Care este motivul?
08.01.2024 | 07:54
Oraselul din Europa in care soarele nu a mai rasarit de trei luni Mai are doar 4 locuitori
Despre ce oraș este vorba. Sursa foto: facebook
ADVERTISEMENT

Orășelul din Europa unde locuitorii nu au mai văzut de trei luni cum răsare soarele. În zonă mai stau doar 4 oameni, potrivit autorităților locale, dar turiștii sunt într-un număr destul de mare. Aceștia sunt atrași de ideea de a păși într-un loc unde de 90 de zile soarele nu a mai apărut pe cer.

Orășelul din Europa, cu doar 4 locuitori, unde soarele nu a mai răsărit de 3 luni

Aspectul mai mult pustiu și bezna totală i-au adus în timp denumirea de ”orașul fantomă”. De asemenea, la acest lucru a contribuit și poziționarea regiunii la sud, lângă Muntele Cimone, în Apeninii Modena, pe parcursul a trei luni pe an, potrivit Corriere della Serra.

ADVERTISEMENT

Din noiembrie până în ianuarie, când soarele urmează o orbită mai joasă, în cătunul Magrignana, din Montecreto (Modena) nu se găsește lumină solară, ci doar cea oferită de lună. Coloanele romanice prezente în sat denotă că și cu secole în urmă era de temut.

La finalul lui ianuarie, cei patru locuitori din Magrignana au motiv de sărbătoare, faptul că soarele va răsări din nou. Concret, cătunul este amplasat pe traseul Via Romea Germanica Imperiale, din sud, pe pantele Monte Cimone, în Apenininii Modena.

ADVERTISEMENT

Pe data de 31 ianuarie, când soarele ar trebuie să apară, în zonă se va sărbători și ziua Sfântului Geminianus, din calendarul creștin catolic. Se spune că momentul răsăritului este unul magic, emoționant, iar clădirile din Magrignana strălucesc intens.

Scurt istoric al al Magrignanei

”Magrignana” ar fi o denumire dată de familia romană Macri sau un derivat de la împăratul Macrinus, din secolul al III-lea, d. Hr. Totodată, în perioada Evului Mediu, satul era pe post de pasaj și o punte de legătură dintre dialectele emilian și toscan.

ADVERTISEMENT

Dacă ți-am stârnit curiozitatea, află că în ”orașul fantomă” sunt de vizitat obiective turistice precum o biserică care datează din secolul al XVII-lea, fiind dedicată lui San Geminiano, considerat patronul orașului Modena. Frescele vii din interior păstrează iscusința artiștilor de odinioară.

Biserica din Magrignana mai este întreținută în momentul de față de voluntari. Aceștia au grijă ca lăcașul sfânt să fie curat, să nu se deterioreze și să permită vizitele turiștilor. Diferite obiecte sacre mai sunt aici și fotografii cu foștii locuitori.

ADVERTISEMENT

O zonă similară Magrignanei este orășelul Rjukan, de la poalele Munților Gaustatopen, din Norvegia. Locuitorii au ocazia să vadă soarele doar jumătate de an, căci în cealaltă jumătate este noapte permanent, adică din septembrie până în martie.

ADVERTISEMENT