News

Oraşul care nu mai are unde să-şi îngroape morţii de COVID. Decizia uluitoare a autorităţilor

02.04.2021 | 17:34
Orasul care nu mai are unde sasi ingroape mortii de COVID Decizia uluitoare a autoritatilor
ADVERTISEMENT

Sao Paulo, cel mai mare oraș al Braziliei, golește mormintele vechi pentru a face loc morților de COVID-19 al căror număr este în continuă creștere. Pentru a ține pasul cu cererea, orașul a autorizat prelungirea programului cimitirelor până la ora 22.00.

La nivel național, 66.570 de persoane au murit de COVID-19 în martie, mai mult decât dublu față de recordul lunar anterior.

ADVERTISEMENT

Țările din regiune și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că Brazilia este un teren de reproducere pentru noi variante, deoarece numărul cazurilor crește, iar președintele Jair Bolsonaro refuză să sprijine purtarea măștilor de protecție și carantina.

Orașul Sao Paolo golește mormintele vechi ca să facă loc morților de COVID

Cel mai mare oraș al Braziliei a înregistrat un număr record de înmormântări zilnice în această săptămână. Groparii îmbrăcați în costume de protecție deschid mormintele oamenilor îngropați cu ani în urmă și ambalează rămășițele descompuse pentru a fi mutate într-o altă locație.

ADVERTISEMENT

Relocarea rămășițelor este standard în operațiunile cimitirului, a declarat secretarul municipal responsabil cu serviciile funerare. Operațiunea a devenit însă o urgență, deoarece Brazilia se confruntă cu cel mai grav val de coronavirus de la începutul pandemiei.

Ministerul Sănătății din Brazilia a raportat joi 3.769 de noi decese cauzate de COVID-19, la doar câteva cazuri distanță de un record zilnic pentru a treia zi consecutivă.

ADVERTISEMENT

Bolivia a anunțat joi că își va închide frontierele cu Brazilia, invocând îngrijorări cu privire la o nouă variantă a bolii detectată în acest stat.

Cu o zi mai devreme, institutul biomedical brazilian Butantan a anunțat că a detectat o nouă variantă care prezintă similarități cu cea întâlnită pentru prima dată în Africa de Sud, care pare mai rezistentă la vaccinurile existente. Varianta sud-africană este mai contagioasă, la fel ca o altă variantă descoperită anterior în Brazilia.

ADVERTISEMENT

“Este o variantă asemănătoare cu cea din Africa de Sud, deși nu există istoric al călătoriilor sau al contactului cu călătorii din Africa de Sud”, a declarat Dimas Covas, președintele institutului biomedical public Buntatan, citat de Deutsche Welle.

Brazilia se luptă deja cu o altă variantă proprie a virusului, numită P.1, pe care autoritățile au detectat-o în ianuarie.

“Există posibilitatea ca aceasta să fie evoluția variantei noastre P.1 către mutația din Africa de Sud”, a spus Covas miercuri.

De asemenea, Chile și-a închis frontierele pentru toți străinii joi, în timp ce a înăsprit o carantină severă, întrucât a depășit 1 milion de cazuri înregistrate de la începutul pandemiei.

„Ceea ce se întâmplă în Brazilia este o amenințare globală”, a declarat José Miguel Bernucci, secretar al Asociației Medicale Naționale din Chile, citat de Reuters. „Închiderea frontierelor nu ne va ajuta atât de mult în lupta cu variantele pe care le avem deja aici, ci cu noile variante care pot apărea în continuare.”

Țările din regiune și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că Brazilia este un teren de reproducere pentru noi variante, deoarece numărul cazurilor crește, iar președintele Jair Bolsonaro refuză să sprijine purtarea măștilor de protecție și carantina.

După ce și-a declarat anterior scepticismul cu privire la imunizări, Bolsonaro a spus joi că va decide dacă va primi el însuși vaccinul după ce toți brazilienii vor fi vaccinați.

Brazilia a întârziat să-și lanseze campania de vaccinare, doar aproximativ 7% din populație primind prima doză.

Focarul brazilian este cel de-al doilea cel mai mortal din lume după Statele Unite, cu o medie de aproximativ 3.100 de decese și 74.000 de cazuri noi pe zi în ultima săptămână, o rată care a crescut constant din februarie.

Sao Paulo a apelat, de asemenea, la prelungirea programului cimitirelor până la ora 22.00 pentru a ține pasul cu cererea. Orașul a înregistrat marți 419 înmormântări, cele mai multe de când a început pandemia. Dacă înmormântările continuă în același ritm, primăria a spus că va trebui să ia mai multe măsuri de urgență, fără a le specifica.

Brazilia înregistrează în prezent aproximativ un sfert din decesele zilnice provocate de COVID-19 la nivel mondial, mai mult decât orice altă țară. Experții în boli infecțioase avertizează că situația se va înrăutăți, având în vedere restricțiile de mișcare slabe și campania lentă de vaccinare.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat joi că spitalele braziliene se află în stare critică, multe unități de terapie intensivă fiind pline la 90%. „Într-adevăr, există o situație foarte gravă în acest moment în Brazilia, în care avem o serie de state în stare critică”, a declarat Maria van Kerkhove, epidemiolog la OMS.

Peste 60.000 de oameni au murit de COVID-19 în martie în toată țara

66.570 de persoane din Brazilia au murit de COVID-19 în martie, mai mult decât dublu față de recordul lunar anterior. Serviciul național de sănătate este solicitat la maxim, pe măsură ce cazurile de infectare cu noul coronavirus continuă să se înmulțească vertiginos.

Președintele Jair Bolsonaro s-a confruntat cu critici aspre pentru gestionarea crizei și a fost confruntat cu un val de demisii dale înalților funcționari în această săptămână.

Miercuri însă, Bolsonaro s-a arătat din nou împotriva măsurilor restrictive impuse de guvernatorii și primarii locali. “Am avut și avem doi dușmani – virusul și șomajul! Este o realitate! Nu vom rezolva această problemă rămânând acasă”, a spus el, citat de BBC.

Bolsonaro a trebuit să înlocuiască șapte miniștri din cabinet, printre care pe cel al Sănătății. Marcelo Queiroga, cardiolog, a devenit al patrulea ministru al Sănătății de când a început pandemia.

ADVERTISEMENT