News

Orașul de 15 minute, “vedeta” în lumea conspirațiilor. Ce presupune acest concept

"Orașul de 15 minute" a devenit unul dintre cele mai controversate subiecte în mediul online. Unii îl aplaudă și îl susțin, iar alții îl critică și îl consideră "diabolic".
14.05.2023 | 17:30
Orasul de 15 minute vedeta in lumea conspiratiilor Ce presupune acest concept
"Orașul de 15 minute", unul dintre cele mai controversate subiecte. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

“Orașul de 15 minute” este un concept urbanistic care se referă la organizarea orașului în așa fel încât toate necesitățile zilnice ale locuitorilor să fie la o distanță maximă de 15 minute de mers pe jos sau cu bicicleta. Acest concept a fost dezvoltat de către profesorul Carlos Moreno, din cadrul Universității Sorbonne din Paris, și promovează o abordare mai “sustenabilă” și “umană” a urbanismului.

Parisul, Barcelona, Vancouver vor deveni “orașe de 15 minute”

“Orașul de 15 minute” se bazează pe ideea că oamenii ar trebui să aibă acces facil la toate serviciile  de care au nevoie  în viața de zi cu zi, cum ar fi magazine, școli, parcuri, locuri de muncă, servicii medicale și de divertisment. Potrivit cercetătorului, prin crearea unui astfel de mediu urban, se urmărește îmbunătățirea calității vieții locuitorilor, reducerea timpilor de deplasare și a poluării, precum și creșterea coeziunii sociale.

ADVERTISEMENT

Un “oraș de 15 minute” poate fi construit în mai multe moduri, de exemplu prin extinderea rețelei de transport public, prin crearea zonelor pietonale și prin reconfigurarea spațiilor publice pentru a favoriza interacțiunea socială. În unele orașe, conceptul de “oraș de 15 minute” a fost deja implementat cu succes.

Capitala Franței și-a propus să devină un “oraș de 15 minute” până în anul 2030, prin crearea unor cartiere verzi, a zonelor pietonale și prin extinderea rețelei de transport public. Barcelona, Madrid și Vancouver, de asemenea, s-au ambiționat să implementeze aceste idei.

ADVERTISEMENT

 

paris
Cum va arăta “Parisul de 15 minute”. Foto: 15minutecity.com

 

“Orașul de 15 minute”, între mit și adevăr

În ultimul timp, conceptul de “oraș la 15 minute” a fost adoptat de mai multe orașe din întreaga lume ca o soluție pentru a reduce traficul și a face viața mai ușoară pentru oameni, dar există teorii conspiraționiste care sugerează că acest concept este o încercare de a limita libertățile individuale.

Unii adepți ai teoriilor conspiraționiste sunt de părere că guvernele locale care promovează ideea de “oraș de 15 minute” vor să limiteze accesul oamenilor la anumite zone, să supravegheze constant mișcările lor și să impună restricții privind utilizarea mașinilor personale.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, experții urbani și autoritățile locale resping aceste teorii și susțin că ideea de “oraș de 15 minute” nu are nimic de-a face cu reglementarea mișcărilor oamenilor sau limitarea libertăților. În schimb, aceasta este o soluție urbanistică pentru a reduce traficul și pentru a face viața mai ușoară pentru oameni prin plasarea locuințelor, locurilor de muncă, școlilor și altor facilități necesare într-un perimetru de 15 minute de mers pe jos sau cu bicicleta.

Teoriile conspiraționiste au luat amploare în Marea Britanie, unde conceptul de “oraș la 15 minute” a fost confundat cu planurile locale pentru a reduce aglomerația rutieră prin intermediul unui sistem de “filtru de trafic” pentru șase drumuri aglomerate din Oxfordshire, unde șoferii vor avea nevoie de un permis special pentru a călători în timpul zilei.

ADVERTISEMENT

Autoritățile din Oxford au subliniat că aceste planuri nu au nicio legătură cu conceptul de “oraș de 15 minute” și că filtrul de trafic nu va izola oamenii în cartierele lor, ci va fotografia plăcuțele cu numărul de înmatriculare ale șoferilor care nu respectă reguli de circulație și siguranță rutieră.

“Nu veți putea să vă folosiți mașina personală pe anumite drumuri și autostrăzi fără permisiunea și consimțământul guvernului. Veți fi monitorizați constant de camere de supraveghere pentru a vă asigura că nu părăsiți zona dvs. rezidențială desemnată fără a fi autorizați să o faceți”, a fost mesajul postat de un adept al teoriilor conspiraționiste pe rețelele sociale. Postarea acestuia a adunat peste 6.000 de like-uri, însă a fost blocată de moderatorii platformei.

“Primul oraș de 15 minute” din România

Conceptul de “orașe de 15 minute” a generat unele teorii conspiraționiste și controverse și în România. În ultimii ani, mai mulți experți și oficiali au vorbit despre avantajele unui astfel de model urban, care încurajează oamenii să aibă tot ce le trebuie la o distanță de 15 minute de mers pe jos sau cu bicicleta de la locuințele lor.

Oficialii din mai multe orașe din România au început să pună în aplicare principiile “orașelor de 15 minute”, pentru a îmbunătăți calitatea vieții. Printre acestea se numără Cluj-Napoca, care și-a propus să devină “primul oraș de 15 minute” din România până în 2030, dar și alte orașe mari, precum București sau Timișoara.

„Eu pot să vă spun din perspectiva primarului: un oraș verde este un oraș în care primarul este înjurat pe termen scurt și aplaudat pe termen lung. (…) Un oraș verde este un oraș care promovează principiile unei vieți sănătoase, care să ducă și la calitatea vieții, dar și la creșterea speranței de viață.

De aceea avem nevoie de proiecte concrete – autobuze autonome, electrice, așa cum am spus, autobuze pe hidrogen, parcuri, spații verzi, cele 15 minute de mers pe jos, etc. Politicile verzi sunt multiple și mâine vom avea ocazia în cadrul mesei rotunde să le detaliem.

Să explicăm ce înseamnă cele 15 minute de mers pe jos ca strategie a orașului, cum construim un cartier cu 360 de hectare de la 0, ținând cont de acest principiu al celor 15 minute de mers pe jos în care să ai tot ecosistemul necesar cetățenilor de la școală, creșă, grădiniță, parc, centru de cartier, bazându-te pe acest principiu al celor 15 minute de mers pe jos”, a explicat Emil Boc, unul dintre susținătorii conceptului “orașul de 15 minute”.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: