News

Orașul din România care riscă un seism de 9 pe Richter. Este situat pe o placă tectonică și nu se află în Vrancea

Orașul din România unde s-ar putea produce un seism de 9 pe scara Richter. Nu se află în Vrancea și este traversat de o falie tectonică.
27.02.2023 | 18:02
Orasul din Romania care risca un seism de 9 pe Richter Este situat pe o placa tectonica si nu se afla in Vrancea
Regiunea este considerată a doua zonă seismică a României. Sursa foto: pixabay, harta-romaniei.org, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În România, județul Vrancea este cunoscut drept cea mai seismică zonă din țară. Aici, aproape zilnic se produce câte un cutremur, iar locuitorii pare că s-au obișnuit deja cu această situație. Drept urmare, mulți s-ar aștepta ca tot aici să izbucnească un seism major, însă, lucrurile stau diferit.

A doua zonă seismică majoră din România. Este traversată de o falie tectonică și riscă un seism de 9 grade

După Vrancea, mai există o a doua regiune din România cunoscută de către experți a doua zonă seismică majoră din țară. Este traversată de o falie tectonică periculoasă, din cauza căreia există riscul producerii unei mișcări telurice foarte mare, de 9 pe scara Richter.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre zona Făgăraș-Câmpulung, iar până acum, conform datelor istorice, cele mai puternice cutremure de care a fost lovită au avut între 5, 5 și 6, 5 pe scara Richter. În afară de seismul din 1977, de 7, 4 pe scara Richter, simțit la nivel național, în Câmpulung a mai fost unul major de peste 6 grade, pe 26 ianuarie 1916.

Foarte mulți români sunt îngrijorați cu privire la viitorul lor. Se așteaptă oricând și oriunde la un cutremur, mai ales de când a fost zguduit județul Gorj, la puțin timp după cel din Turcia și Siria. Arhitecții încearcă să tragă un semnal de alarmă autorităților.

ADVERTISEMENT

”Falia tectonică care face posibile cutremure de gradul 9 la Câmpulung. Vă amintiți că aveam stație seismică la demisolul liceului Dinicu Golescu? Desenată cu verde, vertical, în zona mediană a desenului, marchează locul de subducție a două plăci tectonice, în zona Matrițe.

Unitatea Teritorială de Referință – UTR13 extras din Planul de Urbanism General – PUG Câmpulung, în vigoare din 2003. Specialiștii din domeniul construcțiilor țin totdeauna seama de normativele și reglementările tehnice… de ce administrația nu le postează pe pagina publică a instituției?”, potrivit arhitectului Anca Mihaela Coșa, care a scris acestea într-o postare pe facebook, potrivit revistaagressive.ro

ADVERTISEMENT

Ce se poate întâmpla cu România în cazul unui seism de pe Richter. Există posibilitatea să fie și mai mare de atât?

Putem observa cum în urma unor seisme de peste 7 pe Richter clădirile au fost puse la pământ în câteva secunde, iar viețile a zeci de mii de oameni au fost luate, așa cum s-a întâmplat luna aceasta în Turcia și Siria. Astfel, s-ar putea întâmpla și în România, dacă se va mai produce unul similar, după cel din 1977, mai ales că multe construcții sunt foarte vechi.

În cazul unei mișcări telurice de 9 grade sau mai mare de atât clar se pune problema unui dezastru. Chiar dacă pare un scenariu inimaginabil, el a fost posibil în 1960, în orașul Valvidia, din Chile. Pământul se cutremura atât de tare, încât oamenii nici în picioare nu mai puteau sta, relatează descoperă.ro

ADVERTISEMENT

Cutremurul din 1960, din Chile, a fost cel mai mare produs până acum pe Pământ. Se spune că atunci, suprafața țării s-a mărit, în urma modului prin care s-a întins Pământul. Wendy Bohon, geolog specializat în cutremure, spune că un seism cu magnitudinea de 10 este extrem de puțin probabil în orice loc din lume.

ADVERTISEMENT