News

Oraşul din România cu cei mai disciplinaţi locuitori, deşeurile sunt reciclate în proporţie de 60%. “S-au dat amenzi şi în ani electorali”

Există un oraşul în România în care rata de colectare a deşeurilor este de 60%. Procentul este chiar mai mare decât media UE.
30.09.2023 | 20:27
Orasul din Romania cu cei mai disciplinati locuitori deseurile sunt reciclate in proportie de 60 Sau dat amenzi si in ani electorali
La Tg. Lăpuş, rata de reciclare a deşeurilor este de 60% Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Într-o perioadă în care conceptul de oraşe şi comunităţi sustenabile a devenit tot mai folosit, există zone din România în care el a fost transpus cu succes în practică. Exemplul cel mai elocvent este cel al localităţii Târgu Lăpuş, din judeţul Maramureş, prima din ţara noastră în privinţa reciclării deşeurilor.

Media de reciclare în România este de doar 13%

Târgu Lăpuş este primul oraş din România cu o rată de reciclare de peste 60% şi este subiectului primului episod din ministeria “Romania Unfolds”, dezbate tema “Orașe și comunități durabile”.

ADVERTISEMENT

Practic, Târgu Lăpuș este primul oraș din țară care are o rată a reciclării de 60%., cu multe peste cea de reciclare a deșeurilor municipale naționale, care este de 13%, dar chiar mai mare decât media europeană de 49%.

Proiectul de gestionare a deșeurilor a început la Târgu Lăpuş în 2009. Primăria a reuşit să obțină fonduri europene de aproape un milion de euro, iar acum are propria direcție de salubrizare, dar și o stație de sortare a deşeurilor.

ADVERTISEMENT

Puţini localnici care nu au înțeles să colecteze selectiv deşeurile au fost amendați, astfel că în scurt timp s-au dat şi ei pe brazdă. “Îți ofer transport, îți ofer containere de depozitare și atunci de ce nu o faci? Avem rezultate maxim, aș putea să spun 90% la case.

Sancțiuni s-au aplicat foarte mult la concentrările urbane, adică la blocuri. S-au aplicat și se aplică amenzi, ce să vă spun, chiar în an electoral s-au sancționat, nicio problemă”, spune Mitru Leşe, primar din Târgu Lăpuş.

ADVERTISEMENT

Comunitatea din Târgu Lăpuş este de aproximativ 11.000 de oameni, la care se adaugă cei din cele 13 sate aparţinătoare. Toţi au fost instruiţi de către reprezentanții primăriei, iar acum ştiu să colecteze selectiv gunoiul.

Astfel, deșeurile sunt colectate selectiv pe şase fracţii, după care sunt valorificate. În viitorul apropiat lăpuşenii vor să ajungă la o rată de reciclare de 80%.

ADVERTISEMENT

Mini-documentarele “Romania Unfolds” vor continua după acest prim episod de la Târgu Lăpuş cu alte cinci episoade, care vor avea teme precum reducerea inegalităților sociale, producție și consum responsabile, inovație în industrie și infrastructură și apă curată.

ADVERTISEMENT