News

Oraşul din România unde războiul cu poluarea este total. Şoferii au curentul gratuit pentru maşini, pasagerii nu dau bani pe bilet

Un oraş din România vrea depoluare totală în cinci ani. Autorităţile oferă curent gratuit pentru maşini electrice, iar biletele de autobuz pot fi "plătite" cu exerciţii fizice.
22.10.2023 | 12:32
Orasul din Romania unde razboiul cu poluarea este total Soferii au curentul gratuit pentru masini pasagerii nu dau bani pe bilet
Energia verde este viitorul Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ideea de a avea un oraş verde a început să încolţească în mintea tot mai multor primar, fiind vorba nu numai de un aer mai curat şi o sănătate mai bună a populaţiei, ci şi de bani mai mulţi veniţi la bugetul local prin proiecte guvernamentale sau granturi europene.

Vinerea transportul public e gratuit la Cluj-Napoca

Cluj-Napoca este unul dintre cele mai avansate oraşe în tentativa de a deveni complet “verde” şi poate într-un viitor apropiat va fi desemnată Capitală Verde Europeană, titlu pe care îl deţine în prezent oraşul estonian Tallinn.

ADVERTISEMENT

O poveste despre impactul politicilor verzi în municipiul Cluj-Napoca, în rândul oamenilor, a spus-o recent jurnalistul Val Vâlcu, într-o emisiune de la DCNews cu sociologul Alfred Bulai.

“Am fost la Cluj-Napoca. Am chemat un taxi la un moment dat și a venit flăcăul cu o Dacia Spring. Aș fi putut să stau în față, omul nu mi-a zis nimic, dar eu instinctiv m-am urcat în spate ca în taxi. De încăput încăpeam că până la urmă poți încăpea și într-un dulap dacă te străduiești. Era mică rău, în fine.

ADVERTISEMENT

Mi-a zis șoferul că au curentul gratuit de la primăria lui Boc. Se încearcă depoluarea orașului și cinci ani a zis flăcăul că are gratuit. Apoi, în stația de autobuz, era o reclamă: dacă faci genuflexiuni, primești gratis un bilet. Am zis să iau și autobuzul, le-am încercat pe toate la Cluj.

Veneau autobuze electrice des, mă urc, dar nu merge să plătesc bilet. Cobor la stația următoare și zic ‘Stai să vezi că am făcut blatul în Cluj’.

ADVERTISEMENT

De fapt nu greșisem cu nimic, vinerea e gratuit transportul. Când vin acasă văd o știre despre Cluj-Napoca, fiind în top zece orașe europene care luptă cu poluarea, fac, dreg”, a povestit Val Vâlcu.

În luna iulie, Cluj-Napoca a devenit primul oraş din România care a aderat la Acordul privind Orașele Verzi. Alăturându-se Acordului, primarii convin să ia măsuri suplimentare pentru atingerea mai multor obiective până în 2030.

ADVERTISEMENT

Între acestea amintim o îmbunătățire semnificativă a calității aerului în orașe, dar şi progrese importante în îmbunătățirea calității corpurilor de apă și în utilizarea eficientă a apei. De asemenea, se au în vedere progrese considerabile în conservarea și îmbunătățirea biodiversității urbane, inclusiv prin creșterea suprafețelor și calității spațiilor verzi din orașe și prin stoparea pierderii ecosistemelor urbane și refacerea acestora, dar şi progrese în direcția economiei circulare prin asigurarea unei îmbunătățiri semnificative a gestionării deșeurilor municipale generate de gospodării,   o reducere importantă a generării de deșeuri și a depozitării deșeurilor la rampele de gunoi și o creștere substanțială a reutilizării, reparării și reciclării.

ADVERTISEMENT